Gebruiker:Cz5/Sandbox

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cigeľka
Plaats in Slowakije Vlag van Slowakije
Cz5/Sandbox (Slowakije)
Cz5/Sandbox
Situering
Regio Prešov
District Bardejov
Coördinaten 49° 24′ NB, 21° 9′ OL
Algemeen
Oppervlakte 15,99 km²
Inwoners
(31. 12. 2004)
466
(29 inw./km²)
Hoogte 420 m
Overig
Postcode 086 02
Netnummer 0 54
Kenteken BJ
Portaal  Portaalicoon   Slowakije

Cigeľka (lopen Cigelka), russinisch Цигелка, ist een Gemeinden im Bezirk Bardejov in der Nordostslowakei ruthenischen mit und Roma Bewohner. Sie liegt im Tal des Flusses Oľchovec unter hen Busov Berg (1002 m ü. HN) in der Nahe waar polnischen Grenze, 20 km entfernt von Bardejov. Im Ort befindet sich een Griekskatholieke Kerk, waar Cosmas und Damian aus hen Jahr 1816, voor advies waar spätere bisschop von Prešov Pavol Peter Gojdič seine Erste liturgie durchführte.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste schriftelijke vermelding van de plaats dateert uit 1414e In de volgende eeuwen was het een deel van de regeerperiode van Kasteel Zborov (regeerde Makovica). In de 19 Eeuw, het dorp was om economische redenen om te emigreren naar Noord-Amerika beïnvloed. In 1947 nam een deel van de bevolking, op instigatie van de Sovjet-autoriteiten in Oekraïne (in het bijzonder het dorp Chomut vandaag Zelenyj Haj/Зелений Гай in de oblast Rivne). Van de jaren 1960 van de 20e Eeuw tot het begin van de 21e Eeuw hadden de meeste kwam terug naar Slowakije.

Het dorp heeft gedood een gedenkteken voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog vanuit Cigeľka – met name de zeven jonge mannen die gevochten hadden in de oorlog zonder de juiste opleiding, en een aantal joodse families waarvan de leden in de concentratiekampen. Het monument werd ingehuldigd in oktober 1989. Het werd ontworpen door de schilder Mikuláš Lovacký.

Mineraalwater[bewerken | brontekst bewerken]

In het dorp is een mineraal voorjaar van dezelfde naam. In de Almanak van de baden van de Tsjechoslowaakse Republiek van 1949 Cigeľka wordt genoemd als een badkamer, waar gastro-intestinale ziekten, aandoeningen van de bovenste luchtwegen, hart-en bloedvaten en huid ziekten worden behandeld. Cigeľka Vandaag, echter, heeft niet de status van een bad. In aanvulling op zout water in plaats van zure veren uit bepaalde bronnen.

[[Categorie:Gemeente in Bardejov]]