Naar inhoud springen

Gebruiker:Danielvanburken/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De dorpskerk van Wierden

Hedendaagse dorpskerk van Wierden De dorpskerk van Wierden heeft hedendaags de vorm van een Grieks kruis, en heeft de capaciteit om 800 mensen te laten zitten. Het gebouw heeft een Pels-orgel van het bedrijf: Pels en zn. Het is een elektrisch-pneumatisch-sleeplade orgel met een speeltafel uit Duitsland. De middeleeuwse kerktoren heeft een klok die in 1495 gemaakt is.

bijzondere plaats van de kerk De dorpskerk van Wierden stond op het hoogste punt in de gemeente Wierden toen deze gebouwd werd in de 15e eeuw. In de winters tot 1920 was dit één van de weinige plekken in de omgeving die natuurlijk hoger lag dat het waterpeil. Pas toen de ontginningen in de Gemeente wierden goed op gang kwamen werd er definitief een einde gemaakt aan het wateroverlast. Vanaf deze tijd kon de gemeente gaan groeien richting de ontgonnen gronden. Voor die tijd waren in de winters alleen de wegen naar Nijverdal Rijssen en Almelo ook droog (maar ook bepaalde boerderijen en landbouwgronden).

De Kerktoren van de Dorpskerk van Wierden De kerktoren en de traptoren zijn waarschijnlijk gelijktijdig gebouwd. Dit kun je zien omdat de nis is ingebouwd en niet is uitgesloopt uit de originele constructie. De Kerktoren is in geledingen verdeeld, dit in tegenstelling tot de traptoren die dat niet is.De kerktoren is het enige middeleeuwse gebouw in Wierden dat nog bestaat in stamt uit de 15e eeuw. De toren word gesierd door zijn klok.Deze klok stamt uit 1495 en is gemaakt door Geert van Wou. Het opschrift luidt in Gothische minuskels: ihesus . maria . iohannes . gherhardus . de . wou . me . fecit . anno . dm . m . cccc . xcv. Dit betekend: Jezus Maria Johannes Geert van Wau heeft mij gemaakt in het jaar onzes Heeren 1495. 25 april 1705 is de spits van de toren van de kerk afgewaaid en is boven op de kerk gevallen. Dat niet de hele toren is omgewaaid kun je zien aan de geleding. Financieel kon de kerk het niet opbrengen om de kerk en de toren te restaureren, hiervoor werd de Marke van Wierden aangesproken. De toren van de Dorpskerk in Wierden is geen eigendom van de kerk, maar eigendom van de gemeente Wierden, dit hoewel de toren wel staat op de grond wat in bezit is van de kerk.

Geschiedenis van de dorpskerk In 1433 is er een kerk gesticht in Wierden door één van de voorouders van de graven van Rechteren, de heren van Almelo. Priester Lubbertus Woestehof beloofde de heer van Almelo dat hij in Wierden zal gaan wonen en kerk te stichten. De eerste kerk heette de Sint jan's kerk en zal waarschijnlijk een houten gebouwtje zijn geweest wat relatief kort na aanbouw werd afgebroken. De nieuwe middeleeuwse kerk had rond de 200 zitplaatsen en werd tond het jaar 1500 gebouwd, dit gebouw had ook een Cachot. In de reformatie werd deze Katholieke kerk omgedoopt tot een hervormd protestantse kerk. In 1824 was deze kerk te klein en werd er een nieuwe kerk gebouwd. Deze kerk heette de waterstaatskerk en had rond de 300 zitplaatsen. Kort daarna in 1848 was deze nieuwe kerk weer te klein en werd er een groot stuk bij de waterstaatskerk aangebouwd. De westelijke muur werd afgebroken en er werd een nieuw gebouw tegen de bestaande kerk gebouwd. Om te zorgen dat de kerk niet instortte werd er witte pilaren geplaatst waar eerst de muur was. De nieuwe dorpskerk, die in 1929 werd gebouwd had 800 zitplaatsen. Deze nieuwe kerk had de vorm van een grieks kruis.



C. Hoogendijk, 2007, De dorpskerk van wierden, Stichting Bedehuizen.