Naar inhoud springen

Gebruiker:Dannylwd/Fries Straatfestival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Fries Straatfestival[bewerken | brontekst bewerken]

Het Fries Straatfestival is een jaarlijkse terugkomend Theater, Straatfestival in de Friese hoofdstad Leeuwarden. Dat in 1980 opgericht is door Marga Visser [1]. Waarbij Muziek, Theater, en Cabaret uit Friesland centraal staat.


Fries Straatfestival
Algemene informatie
Locatie Binnenstad van Leeuwarden
Genre(s) Cabaret, Muziek, Straattheater
Oprichter Marga Visser
Edities
Eerste editie 7 juni 1980
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgeklede editie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2024 was er maar een beperkt budget beschikbaar. Hierdoor heeft de organisatie doen besluiten om alle activiteiten te concentreren op de Oldehoofsterkerkhof en de Prinsentuin. Dit resulteerde in dat de locaties op de Nieuwestad en het Wilhelminaplein kwamen te vervallen. Ook besloot de organisatie het muziek programma te schrappen.

Ondernemers aan de Eewal en het Gouverneursplein vonden dit een gemis en besloten om in zes weken tijd het eerdere Briek Festival nieuw leven in te blazen. Dit resulteerde in twee podia met 15 muziek optredens verspreid over twee dagen. [2][3]

Lijst van andere straafestivals in Friesland

- Oerol (Terschelling)

- Straatfestival Bolstjurrich (Bolsward)

- Straatfestival Harlingen (Harlingen)

  1. "Leeuwarden krijgt op 7 juni eerste grote Straatfestival", Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland, 16 februari 1980. Geraadpleegd op 1 juni 2024.
  2. Een uitgekleed Fries straatfestival in Leeuwarden trekt nog flink wat bezoekers. www.omropfryslan.nl (25 mei 2024). Geraadpleegd op 1 juni 2024.
  3. BRIEK FESTIVAL – EEWAL – LEEUWARDEN. Geraadpleegd op 1 juni 2024.