Naar inhoud springen

Gebruiker:De echte Baron/Cyborg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een cyborg (afgeleid van het Engelse "cybernetic organism") is een theoretische of fictieve samensmelting tussen mens en biomechanische onderdelen. De term werd voor het eerst gebruikt door Manfred Clynes en Nanthan S. Kline[1] Waarin wordt uitgelegd dat wij misschien niet de omgeving van planeten bewoonbaar moeten maken, maar onszelf veranderen om er te kunnen wonen. Wanneer iemand door middel van technologie functionele eigenschappen terug krijgt kan dat persoon een cyborg genoemd worden. Tevens telt de term ook voor mensen die geholpen worden met functioneren door middel van technologie.


Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Van origine wordt er naar het woord cyborg gewezen als technologie hulp biedt aan standaard lichaamsfuncties, denk hierbij aan een zuurstoftank, kunstmatig hart of een insuline pomp. De laatste jaren heeft het woord een wat algemenere betekenis gekregen, het idee dat mensen niet meer zonder technologie kunnen. Iemand wiens dagelijkse bezigheden niet zonder technologie kan doen is in feite dus ook een cyborg.

Mensen en cyborgs[bewerken | brontekst bewerken]

In de wetenschap wordt gebruik gemaakt van hersens implantaten om niet aangeboren blindheid te verhelpen. Een van de eerste keren waarbij dit gebruikt werd was in 1978, toen werden er 68 elektrodes in "Jerry", een blinde man, geïmplanteerd in de visuele cortex. Dit zorgde ervoor dat Jerry weer licht kon zien en uiteindelijk grijswaarden.[1]

In 2002 liet de Britse wetenschapper Kevin Warwick 100 elektrodes zijn lichaam inschieten. Door deze implantaten is het mogelijk voor hem om een prothetische arm, luidsprekers en een versterker te besturen. Dit project werd "Project Cyborg genoemd".

In 2004 veranderde Neil Harbisson in een cyborg Harbisson[2], over zijn voorhoofd hangt een antenne met een camera er in. Deze camera dient als een vertaalmechanisme, Neil heeft een oogaandoening genaamd achromatopsie maar met de camera kan hij kleuren waarnemen, maar in plaats van kleuren hoort hij geluiden welke via botconductie naar zijn hersenen worden verzonden. Ook meer voorkomende toepassingen kunnen een mens tot een cyborg maken, denk aan gehoorapparaten of bionische implantaten.

In een TED presentatie over bionische ledematen werd een nieuw ontwerp gepresenteerd voor protheses. De bedenker Hugh Herr verloor 30 jaar geleden zijn benen in tijdens een klimtocht, nu als het hoofd van MIT Media Labs Biomechatronics group, is hij een van de vooroplopende wetenschappers op het gebied van bionische ledematen. Tijdens de TED presentatie wordt de prothese gepresenteerd door een danseres die haar linkerbeen kwijt geraakt is tijdens de Boston Marathon bombing.[3]

Dieren en cyborgs[bewerken | brontekst bewerken]

In 2013 werd er op kickstarter een nieuw project gelanceerd, de RoboRoach. Het project begon op de Universiteit van Michigan door twee studenten en werd als beta gelanceerd op 25 februari 2011[] en later via [[TED|TED talks[4] officieel vrijgegeven. Door het steunen via kickstarter ontvang je een pakketje die het mogelijk maakt om een kakkerlak te besturen door middel van bluetooth. Het besturen gaat via een smartphone, het pakketje zorgt er voor dat de kakkerlak denkt dat het tegen een muur aan loopt, hierdoor gaat de kakkerlak de andere kant op.

Neurowetenschappers zijn er in geslaagd om een aap een robot te laten lopen door middel van telepathie[5]. De aap is geïmplanteerd met elektrodes welke de bewegingen van de aap bestuderen. Vervolgens zijn alle resultaten door een computer geanalyseerd waardoor de computer kan voorspellen welke beweging de aap gaat maken voordat het daadwerkelijk gebeurd. Hierna is de aap geïmplanteerd met een elektrode in zijn hersenen welke gelinkt staat aan een computer. Zo kan de computer doorgeven welke beweging de robot vervolgens moet maken.

Het leger en cyborgs[bewerken | brontekst bewerken]

Het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) is een instituut van het Amerikaanse ministerie van defensie dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van militaire technologie. Een van de technieken waar DARPA zich mee bezig houdt is die van silent talk[6]. Dit is een techniek waarbij het voor soldaten mogelijk is om te communiceren onder elkaar door middel van een implantaat in de hersenen. Volgens DARPA zijn er bij dit onderzoek 3 grote doelen te behalen, ten eerste het vinden van de EEG patronen van een individu, gevolgd door het kijken of deze patronen te generaliseren zijn en als laatst het testen van silent talk. Ook soldaten uitgerust met een exoskeleton is een denkbaar toekomstbeeld. Gefundeerd door DARPA wordt er al hard gewerkt aan een zo'n pak, de mogelijkheden zijn eindeloos, zwaarder tillen, hoger springen, sneller lopen. Momenteel zijn exoskeletons nog lomp en groot, maar er wordt naar een 'onder de kleding' versie waardoor theoretisch gezien iedereen de mogelijkheid zo hebben om een exoskeleton te dragen.[7]

Angst[bewerken | brontekst bewerken]

Uit recentelijk onderzoek van Anneke Smelik, hoogleraar Visuele cultuur, blijkt dat de cyborg minder angstaanjagend geworden is dan het voorheen was. Mogelijk komt dit door dat mensen nu al non-stop in contact staan met computers (smartphones). De angst voor technologie gaat veel meer uit naar robots die werk gaan overnemen van de ‘gewone mens’ dus niet zozeer naar de cyborg. Wat een reële angst richting mens-machines lijkt is het verliezen van de persoonlijkheid. Als iedereen door middel van machines perfect is, is dat niet saai? Maar dit blijkt heel erg mee te vallen. Mensen willen juist meer op een mens-machine gaan lijken dan dat er afstand van genomen wordt. We bevinden ons bijna altijd online want dat is de plek waar alles gebeurd, we leven al een digitaal leven. Veal mensen hebben een digitale variant van zichzelf, een avatar genoemd. Een avatar representeert je persoonlijkheid op het digitale vlak, het is een klein stapje richting naar het worden van een cyborg. Lichamelijke perfectie is iets waar we volgens de media naar moeten streven. Bewust te zijn over je lichaam is voor mensen een belangrijk punt en door bepaalde onderdelen van ons lichaam te vervangen door technologische onderdelen lijkt dit makkelijker te behalen.[8]

Populaire cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Cyborgs zijn een veelgebruikte term binnen de fictie. De misschien wel meest bekende voorbeelden hiervan zijn RoboCop, Blade Runner, Doctor Who, Iron Man (Marvel). Binnen de game-industrie is een prominente serie genaamd Deus Ex , deze game serie vertelt het verhaal rond de opkomst van cyborgs en daarmee de ethiek die het met zich meebrengt.

  1. http://web.mit.edu/digitalapollo/Documents/Chapter1/cyborgs.pdf
  2. http://www.theguardian.com/artanddesign/2014/may/06/neil-harbisson-worlds-first-cyborg-artist
  3. https://www.ted.com/talks/hugh_herr_the_new_bionics_that_let_us_run_climb_and_dance?language=nl
  4. https://backyardbrains.com/products/roboroach
  5. http://www.wired.com/2008/01/when-our-roboti/
  6. http://www.wired.com/2009/05/pentagon-preps-soldier-telepathy-push/
  7. http://www.forbes.com/sites/bruceupbin/2014/10/29/first-look-at-a-darpa-funded-exoskeleton-for-super-soldiers/
  8. http://books.google.nl/books?id=i1r6iwB2MO8C&pg=PT9&hl=nl&source=gbs_toc_r&cad=3#v=onepage&q&f=false