Gebruiker:DennisPeeters/Uitgelicht/15

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Operatie Crusader (18 november 1941 - 30 december 1941) was een Britse aanval met als doel het zoveel mogelijk vernietigen van Duitse tanks en tegelijk Tobroek (Libië) ontzetten.

Het Britse Achtste leger was hervormd naar een leger met zeven divisies, ondersteund door 770 tanks. Als het nodig was, kon er door ongeveer duizend vliegtuigen tactische luchtsteun worden verleend.
De oppositie van de geallieerden waren de getrainde en in strijd geharde troepen van Erwin Rommels Afrikakorps. De troepen van het Duitse Afrika Korps werden aangevuld met zes zwakke Italiaanse divisies, dat 153 tanks telde. De As-mogenheden konden in de lucht maar weinig weerstand te bieden.

Op 21 november ziet Rommel een kans om de constante druk op de belegerde Italianen enigszins te verminderen, nadat de Britse aanval al was vastgelopen en de troepen grote nederlagen hadden geleden. Nadat Cunningham vervangen was door Ritchie trachtten ze de Duitsers terug te dringen naar de stellingen bij El Agheila (28-30 december), waar ze hun eerste offensief in maart 1941 waren gestart.
(lees verder)