Gebruiker:DennisPeeters/Uitgelicht/52

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hermann Wilhelm Göring (Rosenheim, Beieren, 12 januari 1893Neurenberg, 15 oktober 1946) was een van de belangrijkste politici en militaire leiders tijdens het dictatoriale regime van Adolf Hitler in Duitsland.
Al in 1922 werd hij lid van de nationaalsocialistische NSDAP, de Nazipartij van Hitler. Hij werd een van de sleutelfiguren van het nazisme in Duitsland en werkte hard aan het vergroten van de macht van de partij. Hij was daarbij een van belangrijkste adviseurs van Hitler. In 1928 werd hij verkozen tot een van de twaalf afgevaardigden van de NSDAP in de Rijksdag, het Duitse parlement. In 1932 werd hij voorzitter van het parlement.

Hij was eerste minister van Pruisen, Minister van Binnenlandse Zaken en tussen 1933, het jaar dat Hitler aan de macht kwam, en 1935 minister voor de luchtmacht. In die laatste functie zorgde hij voor de (geheime) heropbouw van de Duitse luchtmacht, de Luftwaffe. Als luchtmaarschalk (sinds 1935) voerde hij het bevel over alle Duitse aanvalsoorlogen. Bij de Anschluss van Oostenrijk speelde hij een belangrijke rol, door de toenmalige Oostenrijkse president Wilhelm Miklas te bedreigen met bomaanvallen als deze niet met Hitler meewerkte.
(lees verder)