Gebruiker:DirkGentenaar91/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Technische zoekmachine optimalisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de traditionele zoekmachineoptimalisatie speelt in 2020 ook technische zoekmachineoptimalisatie een grote rol in de organische zoekresultaten van de zoekmachine. Zoekmachine optimalisatie oftewel SEO (Search Engine Optimization) is bedoeld om websites hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van zoekmachines. Bij technische zoekmachineoptimalisatie draait het om het verbeteren van de technische aspecten op webpagina's. Deze technische aspecten worden ook wel rankingfactoren genoemd en zijn van invloed op de online vindbaarheid van een website[1].

Rankingfactoren[bewerken | brontekst bewerken]

Door deze factoren te optimaliseren wordt de online vindbaarheid van een webpagina vergroot in de zoekmachines. In totaal hanteren zoekmachines ongeveer 200 factoren die de positie van een website in de zoekmachine bepaalt. Dit rangschikken gebeurt met behulp van een algoritme[2].

Voordat een webpagina wordt opgenomen in de zoekresultaten van een zoekmachine wordt deze geïndexeerd [3]. Zoekmachines indexeren webpagina's door middel van robots/spiders, dit zijn geautomatiseerde programma's die websites scrapen om vervolgens nuttige informatie uit deze pagina's te halen. De gevonden informatie wordt vervolgens opgeslagen in een gigantische database. Hierdoor weet de zoekmachine waar de webpagina over gaat en kan het gekoppeld worden aan bepaalde zoekresultaten.

Zoekmachines[bewerken | brontekst bewerken]

Een zoekmachine is een webdienst waarmee je informatie kan zoeken met behulp van trefwoorden/zoekwoorden. In 1990 is de eerste zoekmachine ontwikkeld door drie computer wetenschap studenten in Canada, genaamd Archie[4]. Dit was een zoekmachine die voornamelijk gebruikt werd door mensen met kennis van computers. In 1994 kwam de eerste zoekmachine (WebCrawler) die teksten op sites kon doorzoeken op basis van een zoekwoord[5]. Hierdoor veranderde de manier waarop websites werden gevonden.

In 1998 is door Larry Page en Sergey Bin Google opgericht, de domeinnaam “Google” werd geregistreerd op 15 september 1997. Het bedrijf telt inmiddels ongeveer 54.000 werknemers en is gevestigd door de hele wereld, het hoofdkantoor is gevestigd in Mountain View, Californië[6].

Bing (voorheen Windows Live Search) is een zoekmachine van Microsoft, die op 3 juni 2009 is opgericht. Het is de op een na grootste zoekmachine op het internet na Google[7].

In 2008 is DuckDuckGo opgericht door Gabriel Weinberg. DuckDuckGo is een zoekmachine die informatie van veelbezochte sites zoals Wikipedia gebruikt om traditionele zoekresultaten te verbeteren[8].

De meest gebruikte zoekmachine in Nederland is Google, zij hebben een marktaandeel van 95.33%. Op de tweede plaats staat Bing met een marktaandeel van 2.46% en op de derde plaats staat DuckDuckGo met een marktaandeel van 0.74%. [9]

Technische optimalisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het is onduidelijk hoe zoekmachines precies hun zoekresultaten rangschikken. Wel is duidelijk dat er zo´n 200 rankingfactoren zijn die helpen bij het bepalen van de zoekresultaten volgorde[10]. Enkele technische rankingfactoren zijn:

  • Laadsnelheid

De snelheid waarmee webpagina’s worden geladen is een factor in het ranking algoritme van Google. Het doel van Google is om mensen snel te voorzien van relevante pagina ́s en wanneer een website traag laadt en ze deze via Google hebben gevonden dan koppelen gebruikers dit al snel aan het gebruiks(on)gemak van Google en de kwaliteit van de zoekresultaten. Een pagina die snel laadt heeft bij Google een streepje voor op de websites die traag laden. Bovendien zorgt een langzame website voor een slechte gebruikservaring en zullen bezoekers onverrichter zake snel een website weer verlaten. Dit zorgt voor een verhoging van het bounce percentage en is hiermee dus van invloed op de positie[11].

Voordat een pagina zichtbaar wordt in de zoekresultaten van Google moet hij eerst worden opgenomen in hun database. Dit proces heet indexatie. De duur hiervan kan variëren van dagen tot maanden, afhankelijk van de grootte van de website, kwaliteit van de (nieuwe) content en eventuele commando’s die je aan de crawlers doorgeeft.

Errors zijn natuurlijk ook van invloed op de zoekresultaten volgorde van een pagina, een error heeft een negatieve invloed op de ranking.

Dit zijn de meest voorkomende errors, een 404 pagina wordt getoond zodra een pagina niet meer bestaat. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een nieuwe website wordt opgeleverd maar de pagina’s nog niet zijn doorverwezen ook kan dit komen door een typefout in een link op de pagina[12].

Een 301 en een 302 melding (ook wel redirect genoemd) geven beiden aan dat een pagina verplaatst is naar een andere URL. Het verschil tussen de twee is dat een 302 een tijdelijke verhuizing aangeeft en een 301 een permanente verhuizing. Bij een 302 blijft de originele URL bestaan. Bij een 301 daarentegen wordt de originele locatie verwijderd uit de index en komt de nieuwe URL hier voor in de plaats. Het grootste voordeel naast het gebruiksgemak voor de bezoeker is dat door een redirect de linkwaarde doorverwezen wordt naar de nieuwe pagina[13].

Een 500 error is een probleem wat aan de serverzijde ligt en daar ook opgepakt dient te worden[14].

Een 200 code geeft aan dat de pagina aanwezig is en de inhoud die er op staat mag onder die URL worden geïndexeerd[15].

  • Duplicate content

Er is sprake van duplicate content wanneer twee of meer pagina’s dezelfde of nagenoeg dezelfde inhoud hebben. Hierdoor ontstaat interne concurrentie waardoor een zoekmachine niet de juiste rankingwaarde kan bepalen[16].

  • Veiligheid op het web

Een website wordt beveiligd door middel van HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure). Hiermee worden de integriteit en vertrouwelijkheid van de gegevens van gebruikers beschermd. Zoekmachines hechten waarde aan deze bescherming wat maakt dat deze webpagina's hoger ranken dan webpagina's zonder beveiliging[17].

  • XML-sitemap

Een XML sitemap (vaak heet deze sitemap.xml) is bij zoekmachine optimalisatie een belangrijk hulpmiddel. Een xml-sitemap is een XML bestand dat speciaal gemaakt is voor de zoekmachines en ook alleen gebruikt wordt door de zoekmachines. Een sitemap is vergelijkbaar met een een inhoudsopgave in een boek. Met behulp van een XML sitemap kan een zoekmachine zoals Google, Yahoo en Bing de inhoud van een site sneller indexeren[18].

  • Nationale en internationale targeting

Google gebruikt specifieke informatie om de verschillen tussen de landen en taalvarianten te herkennen. Dit kan zowel vanuit een tag (Hreflang-tag) in de broncode of vanuit de XML sitemap worden aangeduid. De Hreflang-tag is bedoeld om bij webpagina’s in meerdere talen, Google te laten weten in welke taal de content is geschreven en op welke regio de content is gericht[19].

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Wat is technische SEO? Een artikel door Kracht Internet Marketing (4 juni 2019). Geraadpleegd op 1 juli 2020.
  2. Google's 200 rankingfactoren: de complete lijst. TekstMeester (7 juni 2017). Geraadpleegd op 30 juni 2020.
  3. Search Engine Spider: What Is a Search Engine Spider?. www.wordstream.com. Geraadpleegd op 30 juni 2020.
  4. De Geschiedenis van SEO | Hoe het allemaal begon.... Bovenaan Internet (17 september 2015). Geraadpleegd op 1 juli 2020.
  5. De Geschiedenis van SEO | Hoe het allemaal begon.... Bovenaan Internet (17 september 2015). Geraadpleegd op 1 juli 2020.
  6. De Geschiedenis van SEO | Hoe het allemaal begon.... Bovenaan Internet (17 september 2015). Geraadpleegd op 30 juni 2020.
  7. Wat is het verschil tussen Bing Ads en Google Ads?. AdWolves (29 november 2017). Geraadpleegd op 1 juli 2020.
  8. (1 juni 2020). DuckDuckGo. Wikipedia.
  9. Meest gebruikte zoekmachines wereldwijd. Bovenaan Internet (15 januari 2020). Geraadpleegd op 30 juni 2020.
  10. Google's 200 rankingfactoren: de complete lijst. TekstMeester (7 juni 2017). Geraadpleegd op 1 juli 2020.
  11. Zoekmachine Rankingfactoren | SEOgeek™ (25 september 2015). Geraadpleegd op 1 juli 2020.
  12. (en) HTTP response status codes. MDN Web Docs. Geraadpleegd op 1 juli 2020.
  13. (en) HTTP response status codes. MDN Web Docs. Geraadpleegd op 1 juli 2020.
  14. (en) HTTP response status codes. MDN Web Docs. Geraadpleegd op 1 juli 2020.
  15. (en) HTTP response status codes. MDN Web Docs. Geraadpleegd op 1 juli 2020.
  16. Duplicate content: problemen voorkomen en oplossen. KGOM. Geraadpleegd op 1 juli 2020.
  17. Je site beveiligen met HTTPS - Search Console Help. support.google.com. Geraadpleegd op 1 juli 2020.
  18. Een XML-sitemap is goed voor SEO: zo maak je er een. TekstMeester (18 juli 2017). Geraadpleegd op 1 juli 2020.
  19. Wat is de “Hreflang” tag (en hoe boost hij je SEO)? – CutTheWeb. Geraadpleegd op 1 juli 2020.