Scrapen

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie voor het ophalen van informatie uit beeldschermen het artikel Screen scraping.

Scrapen (Engels: web scraping) is een computertechniek waarbij software wordt gebruikt om informatie van webpagina's te extraheren en al dan niet te analyseren. Meestal probeert de software een deel van het world wide web te onderzoeken via gebruik van het op codes gebaseerde Hypertext Transfer Protocol (HTTP), of door het surfgedrag met een webbrowser zoals Mozilla Firefox te simuleren.

Scrapen is sterk gerelateerd aan web-indexering, waarmee een bot of een web-crawler op een automatische manier de informatie verzamelt en categoriseert, een techniek die universeel wordt toegepast door de meeste zoekmachines. Scrapen daarentegen focust zich vooral op de omzetting van ongestructureerde data, meestal in HTML-formaat, naar gestructureerde data die kan worden bewaard en geanalyseerd in een centrale lokale database of spreadsheet.

Behalve door zoekmachines wordt de techniek ook vaak ingezet voor het vergaren van data wanneer de aanbieder ervan deze niet op een gestructureerde manier weggeeft of verkoopt, zoals met een API. Voorbeelden van scrapen zijn online prijsvergelijkingen, verzamelen van contactgegevens, nieuwsartikelen, monitoring van weergegevens, detectie van wijzigingen aan websites, onderzoek, web-mashup en webdata-integratie.

Juridische grond[bewerken | brontekst bewerken]

In Europa kennen we sinds 2021 een juridische grond voor tekst- en datamining waar scraping een onderdeel van is. Deze komt voort uit artikelen 3 en 4 van de Europese richtlijn inzake auteursrechten en naburige rechten in de digitale eengemaakte markt. In Nederlandse auteursrwet zijn deze artikelen omgezet naar artikelen 15n en 15o.