Gebruiker:Dirk Verstraten/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dirk Verstraten[bewerken | brontekst bewerken]

Dirk Verstraten
Zelfportret ca. 1923
Persoonsgegevens
Volledige naam Dirk Verstraten
Geboren Rotterdam, 29 december 1892
Overleden Hilversum, 9 maart 1946
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Tapijtontwerper/Kunstschilder
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Dirk Verstraten is geboren als achtste kind (van negen kinderen totaal) op 29 december 1892 te Rotterdam. Zijn vader, Jan Verstraten, was barbier/lijkbezorger. Tijdens de eerste wereldoorlog, kreeg Dirk de beruchte "Spaanse" griep waaraan wereldwijd duizenden doden vielen te betreuren. Hij overleefde, maar bleef wel zijn levenslang zwaar longpatiënt. De ontberingen tijdens de tweede wereldoorlog hebben hem natuurlijk ook geen goed gedaan (bij de bevrijding had hij honger oedeem). Hij overleed op 9 maart 1946 te Hilversum.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Op vijftienjarige leeftijd, in maart 1907, kreeg hij zijn getuigschrift van de "Gewoon Openbaar Lager Onderwijs" in Rotterdam. In die tijd was het gebruikelijk om direct na de lagere school een beroepsopleiding te gaan doen. Een klant van zijn vader maakte hem attent op het talent van zoon Dirk en bezwoer hem naar een tekenacademie te laten gaan, en dus ging Dirk, meteen na het lager onderwijs, naar de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam. Hier kreeg hij nog les van de Hoogleraar Huib Luns (de vader van oud-minister van BZ Joseph Luns en de schilder Theo Luns).

Op vierentwintigjarige leeftijd, op 5 september 1917, trouwt hij met Aagje Anthonetta Hollestein. Zij kregen drie kinderen:

  • Jan (1919)
  • Cornelis (1922)
  • Agathe Antoinette (1927)

Dirk werkte eerst als tapijtontwerper bij KVT (Vereenigde Koninklijke Tapijtfabrieken) te Rotterdam tot eind mei 1920, in loondienst. Daarna werkte hij als zelfstandig ontwerper van moderne tapijten voor de Koninklijke Hand-Tapijtknooperij "Kinheim" te Beverwijk en voor Smyrna Tapijtfabriek te Putte (NB) en Capelle (België). Het waren voornamelijk zeer grote handgeknoopte wandtapijten vooral bestemd voor de rijke Amerikaanse markt. Na de beurskrach van 1929 (toen er dus minder geld was voor luxe handknooptapijten) ging hij in vaste dienst als ontwerper bij de Gebrs.v.d. Bergh in Oss en vanaf 1930 (het gezin Verstraten verhuisde toen naar Hilversum) bij Gebrs.v.d. Brink aan de Huygensstraat in Hilversum en daarna bij de Veneta Tapijtfabriek, Hij was een gerenommeerd tapijtontwerper. Hij heeft altijd goed verdiend, maar alleen van schilderijen maken wilde hij niet leven. En tapijt ontwerpen is toch ook een vak apart, een rijk artistiek genre. Hij had bovendien grondige kennis van de techniek van het weven en daar waren de wevers blij mee, omdat zijn ontwerpen uitvoerbaar waren.

Als tapijtontwerper ontwierp hij vele tapijten, zoals een traploper voor Koningin Wilhelmina in 1923, het Theater Tuschinski te Amsterdam in 1926, de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam en v.a.. Hij was dus "veel" beroemder door zijn tapijtontwerpen dan voor zijn oeuvre aan schilderijen.

Originele tapijtontwerpen van Dirk Verstraten zijn te zien in het Museum Kennemerland in Beverwijk en er bevindt zich een stuk in de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam.

In de oorlogsjaren heeft hij veel portretten geschilderd van tapijtfabrikanten en echtgenotes in Hilversum en Tilburg. In de oorlog was er in de fabriek praktisch geen werk. Hij kreeg natuurlijk wel zijn salaris, maar werkte in opdracht (zijn directie kende zijn werk). Extra geld was nodig om eten op de zwarte markt te betalen.

Dirk heeft zelfs behang ontworpen voor de N.V. Rath & Doodeheefvers in Nijmegen. Hij heeft een enorme verscheidenheden van stijlen gehanteerd. Portretten, stillevens, avant-garde, art-deco, pastel- en pentekeningen, etc..

Tijdens de tweede wereldoorlog moesten kunstenaars, om hun vak te mogen uitvoeren, lid worden van de z.g. Kunstkamer. Dirk is hier nooit lid van geworden omdat je dan verplicht was een eed van trouw aan Hitler te zweren. En dat verdomde Dirk. In 1941 maakt hij nog een spotprent van Hitler. Iets waar toen de doodstraf op stond!

Dirk Verstraten, Vlees op Aanrecht, 1936
Dirk Verstraten, Man onder lantarenpaal, 1914
Dirk Verstraten, Spotprent Hitler, 1941
Dirk Verstraten, Molen bij het water, 1909