Museum Kennemerland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Museum Kennemerland

Museum Kennemerland is een streekmuseum dat gevestigd is in Beverwijk in het voormalige raadhuis van Wijk aan Zee en Duin. Het museum kent naast een vaste collectie, ook wisselende tentoonstellingen.

Vaste collectie[bewerken]

In het museum wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van Midden-Kennemerland, met name de plaatsen Beverwijk, Heemskerk en Velsen. De vaste collectie bestaat uit een groot aantal deelverzamelingen, die in de loop der jaren opgebouwd zijn door aankopen of door schenkingen. Het Velser aardewerk en Kinheim tapijten zijn de grootste verzamelingen.

Velser aardewerk[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Potterie Kennemerland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Kinheim tapijten[bewerken]

Hendrik Godefridus Polvliet startte volgens het handelsregister de Tapijtknoperij "Kinheim" op 1 september 1910 aan de Zeestraat 104 te Beverwijk. Binnen 10 jaar had het bedrijf al grote naamsbekendheid door heel Nederland vanwege de kwaliteit en artistieke originaliteit. De eigen ontwerpen naar Oosterse motieven vonden snel hun weg naar statiezalen zoals het in 1913 geopende Vredespaleis in Den Haag (15 stuks) en het Scheepvaarthuis te Amsterdam.

De grootte van het tapijt bepaalde ook hoeveel meisjes aan een tapijt werkten. Een smalle loper of een kussen kleedje werd door één meisje gemaakt, maar een heel groot tapijt of vloerbedekking, daar werkten wel 8 tot 10 meisjes aan. De "meisjes" waren 15 tot 60 jaar oud.

In 1926 verwierf het bedrijf het predicaat Koninklijk. De weduwe Polvliet-Hoogstrate zette het bedrijf voort onder de naam "Koninklijke Handtapijtknoperij Kinheim" en het bedrijf kreeg veel aandacht van de pers, waarbij de naam hofleverancier veelvuldig viel. Ook veel grote maatschappijen, die niet op geld hoefden te letten, gaven opdrachten aan Kinheim omdat duurzaamheid en de fraaie ontwerpen van verschillende kunstenaars ver boven die van andere tapijtknoperijen uitstaken.

Bekende ontwerpers zijn o.a. Jac. van den Bosch, C.A. Lion Cachet, Theo Nieuwenhuis en Dirk Verstraten.

In 1942 ging het bedrijf over in handen van Corn. van den Brink uit Hilversum en vond er zelfs uitbreiding plaats. Het handwerk werd te duur en uiteindelijk viel het doek voor de handgeknoopte tapijtenfabriek in 1973.

In het Museum vinden we een origineel weefgetouw met zeer oncomfortabele bank en een grote verscheidenheid aan tapijten, kussens, lopers, wandtapijten, stoelen enz.

Van de heer Mastenbroek, de laatste eigenaar van Tapijtknoperij Kinheim kreeg het museum fotoboeken van de fabriek, foto's van de diverse objecten en van de locaties waar de tapijten zich toen bevonden (luxe cruiseschepen, kantoren, gemeentehuizen en zelfs van Paleis Soestdijk). Daarnaast een groot, bronzen bord met de naam van de "knooperij", wat vroeger op het toegangshek zat en 3 proeflappen.

Wisselende tentoonstellingen[bewerken]

  • De Velsertunnels waren onderwerp van een tentoonstelling die liep van september 2007 tot en met april 2008. De aandacht werd vooral besteed aan bouw en opening van de tunnels. Tegenwoordig spreekt men van Velsertunnel hoewel het er eigenlijk twee zijn. De Velsertunnels bestonden in 2007 vijftig jaar. Een autotunnel en een spoorwegtunnel maken een soepele passage van het Noordzeekanaal mogelijk en verbinden Beverwijk en Velsen. De aanleg en opening van de tunnels had grote gevolgen voor de streek, zowel in economisch als in landschappelijk opzicht. Het museum heeft foto's en materieel van Rijkswaterstaat over de bouw van de tunnels laten zien. Het gaf een indruk van de bouwers en de werkers, die vele inspanningen hebben gepleegd met technische middelen die destijds heel modern waren. In de tentoonstelling werd veel aandacht besteed aan de gebruikt bouwmethode.
  • Tot 29 maart 2009 liep de tentoonstelling Mannen van IJzer en Staal over 90 jaar Hoogovens/Corus.
  • Tot 4 oktober 2009 werden etsen van F.J. IJserinkhuijsen (1892-1959) tentoongesteld, hij was tekenleraar in Amsterdam. IJserinkhuijsen tekende veel landschappen, dorps- en stadsgezichten van Midden-Kennemerland.
  • Vanaf 7 november 2009 tot 7 maart 2010 was de tentoonstelling Jos Stam .. observerend met penseel in de hand... te zien.

Zie ook[bewerken]