Tata Steel Europe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tata Steel Europe
Tata Steel Europe, IJmuiden
Tata Steel Europe, IJmuiden
Onderdeel van Tata Steel
Oprichting 6 oktober 1999
Oprichter Vlag van Verenigd Koninkrijk British Steel
Vlag van Nederland Koninklijke Hoogovens
Hoofdkantoor Londen
Sleutelfiguren Hans Fischer, CEO
Producten Staal, cokes, cokesgas, hoogovengas en slak
Industrie staal, cokes
Omzet € 14.712,7 miljoen (2005)
Winst € 655,8 miljoen (2005)
Website www.tatasteeleurope.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Tata Steel Europe is de Europese afdeling van Tata Steel, een Indiaas-Brits-Nederlandse multinational. Tata Steel Europe is een internationaal concern dat staal produceert. Het heeft belangrijke productielocaties in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België, Frankrijk en Noorwegen. Het hoofdkantoor staat in Londen. Bij Tata Steel Europe werken 41.200 mensen in meer dan veertig landen, waarvan 11.300 in Nederland. Op de wereldranglijst van staalproducenten staat Tata Steel op de vijfde plaats.

Fusies[bewerken]

De Koninklijke Nederlandse Hoogovens en Staalfabrieken (Hoogovens of KNHS) werden opgericht op 20 september 1918. Het bedrijf werd gefinancierd door de Nederlandse Staat, de gemeente Amsterdam, Nederlandse ondernemingen en particuliere investeerders, en diende om minder afhankelijk te zijn van de import. Het werd gesitueerd in IJmuiden, vanwege de goede ligging aan zee en vervoersmogelijkheden via het Noordzeekanaal.

Corus ontstond in oktober 1999 door een fusie tussen Koninklijke Hoogovens en British Steel. Dit bedrijf werd in 1988 onder de regering van de Britse premier Margaret Thatcher geprivatiseerd. De fusie zorgde voor veel commotie onder de Britten, omdat zij wederom een Britse gigant zagen verdwijnen in (gedeeltelijk) buitenlandse handen. De Corus Group had in 2005 productievestigingen in 17 landen. Internationaal werkten er toen ruim 48.000 mensen. Het concern had in dat jaar een omzet van £ 9 miljard (€ 13,14 miljard).

Het Indiase staalbedrijf Tata Steel nam Corus op 3 april 2007 over voor een bedrag van 8,1 miljard euro. Per aandeel werd 608 Britse pence geboden. Door deze overname is Tata-Corus op de wereldranglijst van staalproducenten gestegen van de achtste naar de vijfde plaats. Tata deed de overname omdat het zijn staalproductievolume wilde vergroten tot 40 miljoen ton per jaar. Tata beschikt over mijnen en is bezig zijn productiecapaciteit uit te breiden door nieuwe fabrieken te bouwen in India. Corus kan gaan profiteren van betere toegang tot erts en kolen uit eigen mijnen en van de halffabricaten die door de nieuwe fabrieken worden geleverd. Via Corus heeft Tata toegang tot de Europese markt en tot hoogwaardige technologie.

Het Braziliaanse staalbedrijf CSN deed in november 2006 een bod op Corus. Na een veiling heeft de Britse fusieautoriteit het concern vervolgens op 31 januari 2007 echter toegewezen aan Tata Steel dat het hoogste bod deed. Vanaf 27 september 2010 opereert Corus onder de naam Tata Steel.

Tata Steel IJmuiden[bewerken]

Tata Steel, IJmuiden

Het grootste bedrijf van Tata Steel Europe in Nederland is het geïntegreerde staalbedrijf in IJmuiden. Het terrein van Tata Steel IJmuiden is het grootste aaneengesloten bedrijfsterrein van Nederland en ligt in de gemeenten Heemskerk, Beverwijk en Velsen. Het bedrijf produceert vooral hoogwaardig en bekleed staal in de vorm van rollen (ook wel 'Band' genoemd). De oorspronkelijke naam Koninklijke Hoogovens, refereert nog aan de eerste activiteit, die vooral uit hoogovens bestond. In 2005 bedroeg de staalproductie van Tata Steel Europe in Nederland 6,9 miljoen ton. Dit staal wordt gebruikt in de auto-industrie, in de bouw en in de verpakkingsindustrie (bijvoorbeeld in drankblikjes en spuitbussen). Staal van Tata Steel Europe wordt ook toegepast in buizen, batterijen en in witgoed.

Het Hoogovensterrein telt vele fabrieken. Op het terrein, dat deels in Heemskerk ligt, deels in Beverwijk en Velsen, staan onder andere twee cokesfabrieken, een pellets- en sinterfabriek, twee hoogovens, een (oxi)staalfabriek, een warm- en twee koudbandwalserijen en diverse fabrieken waar het staal gecoat of geverfd wordt, zoals in de DVL (dompelverzinklijn). Daarnaast zijn er vier havens, waarvan twee een directe verbinding met de Noordzee vormen. De research- en developmentafdeling van Tata Steel Europe vormt een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Grote onderhouds-, renovatie- en nieuwprojecten worden uitgevoerd door het interne ingenieursbureau Projects & Technical Consultancy (PTC).

In 2005 werkten bij Tata Steel Europe in Nederland 12.000 mensen, waarvan 9500 bij de vestiging te IJmuiden. Met een jaaromzet van 2,2 miljard euro was Tata Steel Europe in Nederland een van de grootste Nederlandse bedrijven en daarnaast een van de weinige grote Nederlandse bedrijven actief in de basisindustrie. De winst over 2007 bedraagt 695,6 miljoen euro.

Stoomloc 22 van Corus Stoom IJmuiden

Het bedrijf heeft een eigen spoorwegnet, dat is aangesloten op het Nederlandse nationale net, en zelfs een eigen vereniging voor liefhebbers van stoomlocomotieven. Ook is er een eigen orkest: het Tata Steel Orkest. Tot Operatie Decibel in 1995 had het zelfs een eigen netnummer: 02514. Het bedrijf beschikt over een brandweerkorps, een garage en een tankstation.

Het bedrijf sponsort sinds vele jaren het schaaktoernooi Tata Steel Chess Tournament, dat tot en met 2002 het Hoogovenstoernooi heette. Het wordt jaarlijks in januari in Wijk aan Zee gehouden (vroeger in IJmuiden). Dit is een van de bekendste schaaktoernooien ter wereld en bestaat sinds 1938.

Hoofdgebouw[bewerken]

Het hoofdgebouw uit 1951 is een ontwerp van de Nederlandse architect Willem Dudok in samenwerking met zijn compagnon Robert Magnée. Zij wonnen een prijsvraag die voor het ontwerp was uitgeschreven in 1947. Het hoofdgebouw bestaat uit een langwerpig kantoorgebouw van drie verdiepingen dat onderbroken wordt door een bijna even hoge glazen poort die toegang geeft tot het productieterrein. Links voor de poort was de eerste vleugel. Hierin bevond zich de tekenkamer. Een tweede vleugel is de zogenaamde gouden vleugel, de plaats van de directie. Hoofdgebouw, tekenkamer en gouden vleugel vormen de drie wanden van een plein dat de entree vormt. Aan de 'achterkant' van het gebouw, aan de kant van de productie, zijn in de loop der jaren nog drie vleugels aangebouwd. Een van de redenen dat het ontwerp van Dudok de prijsvraag won, is dat het hoofdgebouw zich goed leent van uitbreiding. De buitenkant van de gebouwen is bekleed met bruine tegelstrips om de aanslag van luchtvervuiling niet direct zichtbaar te laten zijn. Alleen de zogenaamde gouden vleugel is bekleed met wit natuursteen. In het hoofdgebouw was er tot voor kort een werkende paternosterlift.

Brandwonden[bewerken]

Bij de staalproductie kunnen werknemers door ongelukken brandwonden krijgen. Daarom is het grootste Nederlandse brandwondencentrum in Beverwijk gevestigd, in het Rode Kruis Ziekenhuis, dicht bij de hoogovens. Op het terrein is ook een compleet ingerichte eerste hulppost van het Rode Kruis Ziekenhuis aanwezig.

Spoorvervoer van Tata Steel Europe

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]