Tata Steel Europe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tata Steel Europe
Tata Steel Europe, IJmuiden
Tata Steel Europe, IJmuiden
Onderdeel van Tata Steel
Oprichting 6 oktober 1999
Oprichter(s) Vlag van Verenigd Koninkrijk British Steel
Vlag van Nederland Koninklijke Hoogovens
Hoofdkantoor Londen
Sleutelfiguren Hans Fischer, CEO
Producten Staal, cokes, cokesgas, hoogovengas en slak
Industrie staal, cokes
Omzet € 14.712,7 miljoen (2005)
Winst € 655,8 miljoen (2005)
Website www.tatasteeleurope.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Tata Steel Europe is de Europese afdeling van Tata Steel Group, een Indiaas-Brits-Nederlandse multinational.

Actviteiten[bewerken]

Tata Steel Europe is een internationaal concern dat staal produceert. Het heeft belangrijke productielocaties in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België, Frankrijk en Noorwegen. Het hoofdkantoor staat in Londen. Bij Tata Steel Europe werken 21.000 mensen[1] in meer dan 40 landen, waarvan ongeveer 11.000 in Nederland. In het gebroken boekjaar dat liep tot juni 2017 realiseerde het een jaaromzet van 7,4 miljard euro en leverde in datzelfde jaar 9,8 miljoen ton staal.[1]

Tata Steel Europe maakt onderdeel uit van de Tata Steel Group. In 2016 stond de Tata Steel Group op de tiende plaats van de wereldranglijst van staalproducenten met een jaarproductie van 24,5 miljoen ton.[2]

Fusies[bewerken]

De Koninklijke Nederlandsche Hoogovens en Staalfabrieken (Hoogovens of KNHS) werden opgericht op 20 september 1918. Het bedrijf werd gefinancierd door de Nederlandse Staat, de gemeente Amsterdam, Nederlandse ondernemingen en particuliere investeerders, en diende om minder afhankelijk te zijn van de import. Het werd gesitueerd in IJmuiden, vanwege de goede ligging aan zee en vervoersmogelijkheden via het Noordzeekanaal.

In 1972, tijdens de toen heersende staalcrises, fuseerden Hoogovens en Hoesch tor Estel. Deze fusie werd in 1982 ongedaan gemaakt als gevolg van de staalcrisis in Europa al weer ontbonden. Toen was het probleem dat het gunstigere gelegen en modernere Hoogovens beter draaide dan de Duitse staalfabrieken.

Corus ontstond in oktober 1999 door een fusie tussen Koninklijke Hoogovens en British Steel. Dit bedrijf werd in 1988 onder de regering van de Britse premier Margaret Thatcher geprivatiseerd. De fusie zorgde voor veel commotie onder de Britten, omdat zij wederom een Britse gigant zagen verdwijnen in (gedeeltelijk) buitenlandse handen. De Corus Group had in 2005 productievestigingen in 17 landen. Internationaal werkten er toen ruim 48.000 mensen. Het concern had in dat jaar een omzet van £ 9 miljard (€ 13,14 miljard).

Het Indiase staalbedrijf Tata Steel nam Corus op 3 april 2007 over voor een bedrag van 8,1 miljard euro. Per aandeel werd 608 Britse pence geboden. Door deze overname is Tata-Corus op de wereldranglijst van staalproducenten gestegen van de achtste naar de vijfde plaats. Tata deed de overname omdat het zijn staalproductievolume wilde vergroten tot 40 miljoen ton per jaar. Tata beschikt over mijnen en is bezig zijn productiecapaciteit uit te breiden door nieuwe fabrieken te bouwen in India. Corus kan gaan profiteren van betere toegang tot erts en kolen uit eigen mijnen en van de halffabricaten die door de nieuwe fabrieken worden geleverd. Via Corus heeft Tata toegang tot de Europese markt en tot hoogwaardige technologie.

Het Braziliaanse staalbedrijf CSN deed in november 2006 een bod op Corus. Na een veiling heeft de Britse fusieautoriteit het concern vervolgens op 31 januari 2007 echter toegewezen aan Tata Steel dat het hoogste bod deed. Vanaf 27 september 2010 opereert Corus onder de naam Tata Steel.

In 2017 maakte Tata Steel een voorgenomen fusie tussen Tata Steel Europe en de staalactiviteiten van ThyssenKrupp bekend. Er komt een joint venture, waarin beide partners een belang krijgen van 50%, die op een later tijdstip naar de aandelenbeurs zal gaan. De joint venture zal een jaaromzet krijgen van € 15 miljard en per jaar zo’n 21 miljoen ton staal afleveren.[3] Volgens de plannen wordt het samengaan in 2018 geëffectueerd. Bij Tata Steel Europe werken 21.000 mensen en bij de staaltak van ThyssenKrupp zo’n 26.000 mensen.[4] De twee verwachten zo'n 400-600 miljoen euro per jaar aan kosten te besparen, vooral door het verdwijnen van circa 4000 banen, gelijk te verdelen over de twee bedrijven.[4] Het nieuwe hoofdkantoor zal worden gevestigd in of om Amsterdam.[5]

Aanvankelijk zouden 2000 van de 9500 banen in IJmuiden verdwijnen,[6] vooral door natuurlijk verloop, terwijl er in Duisburg geen banenverlies zou zijn bedongen. De R&D afdeling in IJmuiden zou behouden blijven. De R&D van Tata Steel spits zich toe op speciaalstaal, voor batterijen en accu's waar een lage weerstand en een ultra-schoon oppervlak voor een levensduur van 10 jaar nodig zijn, samen met extreme vervormbaarheid en zeer dun materiaal [7] ThyssenKupp is sterk op het gebied van "grain oriented" elektro-staal (voor transformatoren met lage verliezen).[8]

Tata Steel IJmuiden[bewerken]

Tata Steel, IJmuiden

Het grootste bedrijf van Tata Steel Europe in Nederland is het geïntegreerde staalbedrijf in IJmuiden. Het terrein van Tata Steel IJmuiden is het grootste aaneengesloten bedrijfsterrein van Nederland en ligt in de gemeenten Heemskerk, Beverwijk en Velsen. Het bedrijf produceert vooral hoogwaardig en bekleed staal in de vorm van rollen (ook wel 'Band' genoemd). De oorspronkelijke naam Koninklijke Hoogovens, refereert nog aan de eerste activiteit, die vooral uit hoogovens bestond. In 2005 bedroeg de staalproductie van Tata Steel Europe in Nederland 6,9 miljoen ton. Ter vergelijking: de productie in 1924 bedroeg 0,27 ton ruwijzer.[9] Het staal wordt gebruikt in de auto-industrie, in de bouw en in de verpakkingsindustrie (bijvoorbeeld in drankblikjes en spuitbussen). Staal van Tata Steel Europe wordt ook toegepast in buizen, batterijen en in witgoed.

Het Hoogovensterrein telt vele fabrieken. Op het terrein, dat deels in Heemskerk ligt, deels in Beverwijk en Velsen, staan onder andere twee cokesfabrieken, een pellets- en sinterfabriek, twee hoogovens (6 en 7), een oxystaalfabriek[10], 2 continugietmachines, waarvan één geïntegreerd met een warmbandwalsstraat [11] en een derde in aanbouw[12], een warm- en twee koudbandwalserijen en diverse fabrieken waar het staal bekleed wordt (met zink, tin, chroom, of lak), zoals in de dompelverzinklijn.
Daarnaast zijn er vier havens, waarvan twee een directe verbinding met de Noordzee vormen. De research- en developmentafdeling van Tata Steel Europe vormt een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Grote onderhouds-, renovatie- en nieuwprojecten worden uitgevoerd door het interne ingenieursbureau Projects & Technical Consultancy (PTC).

In 2005 werkten bij Tata Steel Europe in Nederland 12.000 mensen, waarvan 9500 bij de vestiging te IJmuiden. Met een jaaromzet van 2,2 miljard euro was Tata Steel Europe in Nederland een van de grootste Nederlandse bedrijven en daarnaast een van de weinige grote Nederlandse bedrijven actief in de basisindustrie. De winst over 2007 bedraagt 695,6 miljoen euro.

HIsarna[bewerken]

Bij Tata Steel IJmuiden loopt het onderzoeksproject HIsarna.[13] Dit is een nieuwe techniek, die de conventionele hoogoven en aanverwante activiteiten zoals sinter-, pellet-, en cokesfabricage overbodig maakt. Er is een breder scala aan grondstoffen mogelijk, die in poedervorm in een reactor worden gebracht. De afgassen in de enige schoorsteen bestaan uit vrijwel zuivere CO2 en fijnstof en dit maakt het proces zeer geschikt voor CO2-afvang en -opslag (Carbon Capture and Storage-CCS). Zonder CCS is er 20% reductie in CO2 en 20% energiebesparing en met CCS komt de CO2 reductie uit op 80%. Er loopt een duurproef vanaf oktober 2017 met een looptijd van zes maanden. In de vorige teststap geproduceerd ruw ijzer is al verwerkt tot staal.

Hoofdgebouw[bewerken]

Het hoofdgebouw uit 1951 is een ontwerp van de Nederlandse architect Willem Dudok in samenwerking met zijn compagnon Robert Magnée. Zij wonnen een prijsvraag die voor het ontwerp was uitgeschreven in 1947. Het hoofdgebouw bestaat uit een langwerpig kantoorgebouw van drie verdiepingen dat onderbroken wordt door een bijna even hoge glazen poort die toegang geeft tot het productieterrein. Links voor de poort was de eerste vleugel. Hierin bevond zich de tekenkamer. Een tweede vleugel is de zogenaamde gouden vleugel, de plaats van de directie. Hoofdgebouw, tekenkamer en gouden vleugel vormen de drie wanden van een plein dat de entree vormt. Aan de 'achterkant' van het gebouw, aan de kant van de productie, zijn in de loop der jaren nog drie vleugels aangebouwd. Een van de redenen dat het ontwerp van Dudok de prijsvraag won, is dat het hoofdgebouw zich goed leent van uitbreiding. De buitenkant van de gebouwen is bekleed met bruine tegelstrips om de aanslag van luchtvervuiling niet direct zichtbaar te laten zijn. Alleen de zogenaamde gouden vleugel is bekleed met wit natuursteen. In het hoofdgebouw was er tot voor kort een werkende paternosterlift.

Trivia[bewerken]

Spoorwegnet[bewerken]

Stoomloc 22 van Corus Stoom IJmuiden
Spoorvervoer van Tata Steel Europe

Het bedrijf heeft een eigen spoorwegnet, dat is aangesloten op het Nederlandse nationale net, en zelfs een eigen vereniging voor liefhebbers van stoomlocomotieven. Ook is er een eigen orkest: het Tata Steel Orkest. Tot Operatie Decibel in 1995 had het zelfs een eigen netnummer: 02514. Het bedrijf beschikt over een brandweerkorps, een garage en een tankstation.

Schaaktoernooi[bewerken]

Het bedrijf sponsort sinds vele jaren het schaaktoernooi Tata Steel Chess Tournament, dat tot en met 2002 het Hoogovenstoernooi heette. Het wordt jaarlijks in januari in Wijk aan Zee gehouden (vroeger in IJmuiden). Dit is een van de bekendste schaaktoernooien ter wereld en bestaat sinds 1938.

Brandwonden[bewerken]

Bij de staalproductie kunnen werknemers door ongelukken brandwonden krijgen. Daarom is het grootste Nederlandse brandwondencentrum in Beverwijk gevestigd, in het Rode Kruis Ziekenhuis, dicht bij de hoogovens. Op het terrein is ook een compleet ingerichte eerste hulppost van het Rode Kruis Ziekenhuis aanwezig.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]