Naar inhoud springen

Gebruiker:Dirkteur/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Meghalayaan is in 2018 op de Internationale Chronostratigrafische Tabel toegevoegd als onderdeel van het tijdvak Holoceen.[1] Het Meghalayaan is het huidige en meest recente van de drie tijden waarin het Holoceen is onderverdeeld: van 2.250 v.C. tot nu. Daarnaast werden "Northgrippian" (8.300 tot 4.200 jaar geleden) en het "Greenlandian" (11.700 tot 8.300 jaar geleden) ingedeeld.

De naam is afgeleid van een deelstaat in India (Meghalaya), waar de stalagmieten gevonden zijn die een klimaatcrisis aantonen. De scheiding (GSSP) met de voorafgaande tijd ligt in deze zogenoemde “4.200-jaar klimaatverandering”. De klimaatverandering wordt behalve geologisch eveneens ondersteund vanuit historisch en archeologisch onderzoek.[2]

Na de publicatie door het ICS werd kort daarna in Science een artikel gepubliceerd waarin de geldigheid van deze gebeurtenis wordt betwijfeld door enkele wetenschappers.

Een ander tegengeluid kwam vanuit de werkgroep van het Antropoceen. Hierop werd door het ICS gereageerd dat het Antropoceen vooral een sociologisch en geen geologisch fenomeen is.[3]


Externe links

https://prod.brandnewskool.nl/app/uploads/sites/3/2018/08/Science_New-Geological-age-comes-under-fire.pdf

Bronnen, noten, referenties

  1. Collapse of civilizations worldwide defines youngest unit of the Geologic Time Scale - Durham University. www.dur.ac.uk. Geraadpleegd op 2 februari 2021.
  2. (en) (1 februari 2021). 4.2-kiloyear event. Wikipedia.
  3. Leven we nu in Meghalayaan of toch in Antropoceen?. NRC. Geraadpleegd op 2 februari 2021.