Gebruiker:Dqfn13/Oosteinde 323

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oosteinde 323
Oosteinde 323 na de restauratie
Locatie
Locatie Vriezenveen
Coördinaten 52° 25′ NB, 6° 39′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Boerderij
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 38151
Detailkaart
Dqfn13/Oosteinde 323 (Overijssel)
Dqfn13/Oosteinde 323
De boerderij voor de restauratie
Lijst van rijksmonumenten in Vriezenveen
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Oosteinde 323 is een voormalige boerderij in de Overijsselse plaats Vriezenveen. De boerderij werd op 6 april 1971 als rijksmonument in het monumentenregister ingeschreven.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De boerderij werd omstreeks 1800 gebouw. Het gebouw heeft een zadeldak en aan de voorzijde een houten geveltop.

Na 1963 was er geen enkel onderhoud meer aan de boerderij geweest en vanaf 1991 was de boerderij niet meer bewoond. Het huis was op het moment van verkoop onbewoonbaar verklaard. Omdat deze boerderij tot een van de 12 rijksmonumenten behoord in Vriezenveen was het niet makkelijk om deze te verkopen, omdat het monument weer in de originele staat moest worden opgebouwd.

De monumentenzorg richt zich erop om de historisch gebouwde omgeving te handhaven. Na geruime tijd is de boerderij verkocht aan een bouwbedrijf. Het huis werd helemaal met de hand gesloopt en tot in het kleinste detail weer opgebouwd. Waar mogelijk werd alles weer gebruikt voor de wederopbouw van de boerderij. Elke steen die bij de herbouw werd gebruikt is met de hand afgebikt. Ramen, deuren en balken die weer hergebruikt konden worden zijn weer verwerkt in het huis. De keuken is op dezelfde manier weer opgebouwd en zelfs de zware eiken balken waar het gehele huis op leunt zijn hergebruikt.

De eiken gebinten uit 1850 zijn behandeld tegen ongedierte als houtworm enz. en zijn gebruikt om weer dienst te doen als draagbalk voor de zolder. Op de foto’s is te zien dat deze oude eiken gebinten zijn blijven staan en dat daar het huis omheen is gebouwd, net zoals dat vroeger ging. Men kan zien dat alle eiken gebinten en andere details nog steeds dezelfde zijn als in 1850.

[[Categorie:Twenterand]]