Naar inhoud springen

Gebruiker:Emielwiki/klad01

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mykonos-stad
Μύκονος / Chora
Plaats in Griekenland Vlag van Griekenland
Emielwiki/klad01 (Griekenland)
Emielwiki/klad01
Situering
Periferie Zuid-Egeïsche Eilanden
Nomi Cycladen
Coördinaten 37° 45′ NB, 25° 33′ OL
Foto's
Oude haven
Oude haven
Straatbeeld
Straatbeeld
Portaal  Portaalicoon   Griekenland

Mykonos-Stad, ook wel “Chora” (hoofdstad) genoemd, ligt aan de westkust van het eiland Mykonos. Het ligt op een schiereiland, waarbij zich in het noordelijke gedeelte de jachthaven en de nieuwe grote haven bevindt. De haven onderhoudt vele bootverbindingen met Piraeus en de andere Cycladeneilanden.

Straat in Mykonos-stad

Mykonos-stad is opgebouwd uit blokvormige witte huisjes met platte daken. De daken zijn bewust plat, om het weinige regenwater dat er valt op te kunnen vangen. De witte huizen met blauwe en rode kozijnen en deuren en met bougainville versierde balkons, de smalle kronkelige straatjes met kiezelstenen en de vele kleine witte kapellen met blauw en rood gekleurde koepels geven deze stad het typisch Cycladische uiterlijk.

In de stad kun je de bekende pelikaan Petros tegenkomen.

Twee van de meest iconische bezienswaardigheden in Mykonos-stad, de beroemde windmolens en het pittoreske Klein Venetië zijn twee zeer interessante voorbeelden van de lokale architectuur van Mykonos.

Windmolens op Mykonos
Zie windmolens van Mykonos voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het eiland Mykonos staat bekend om zijn windmolens. De meeste werden gebouwd in of rond de haven en de Alefkantra-buurt van Mykonos-Stad. Ooit gebruik voor het vermalen van o.a. tarwe zijn het inmiddels beeldbepalende elementen op Mykonos geworden en een toeristische trekpleisters die op vele foto's die op het eiland gemaakt worden te zien zijn.

Panagía Paraportianí
De wijk Alefkantra

De oudste wijk van de stad ligt rond de antieke Kastro (het kasteelgebied) en wordt daarom het Kasteelkwartier genoemd. De beroemdste kerk van Mykonos is de Panagía Paraportianí (in het Nederlands de Onze-Lieve-Vrouwekerk). De fronten zijn asymmetrisch ontworpen, de architectuur is in het hele land buitengewoon en uniek. Het is eigenlijk een complex van vijf kerken. De eerste vier werden gebouwd tussen de 15e en de 17e eeuw en vormden een basis waarop de 5e, gewijd aan de Maagd Maria, werd gebouwd. Het duurde dus meer dan 200 jaar om de hele kerk te bouwen.

De kerk kreeg zijn naam Paraportiani, wat "naast de ingang / de zijdeur" betekent en verwijst naar het feit dat de kerk naast de noordwestelijke zijdeur lag van de middeleeuwse muren die de oude stad omringden en beschermden. De buurt van Kastro, waar het zich bevindt, was vroeger de locatie van een middeleeuws kasteel gebouwd in 1207 door de familie Ghisi, die het eiland destijds beheerste. Het kasteel werd verwoest in de 16e eeuw en de overblijfselen werden bedekt door nieuwe gebouwen toen Chora begon uit te breiden in de 18e eeuw.

Alefkantra / Klein Venetië

[bewerken | brontekst bewerken]

Ten zuiden van Kasto is er een door de Turken gebouwd gebied: het stadsdeel Alefkantra, ook bekend als Klein Venetië. Het werd rond het midden van de 18e eeuw gebouwd als een wijk voor rijke kooplieden, zeilkapiteinen en booteigenaren. De wijk waarvan de huizen en gebouwen direct aan het water werden gebouwd werd gebruikt om zeilers snel goederen te laten laden en lossen op de boten. De smalle straten werden gemaakt met een doolhof-logica om de piraten die erin slaagden voet aan de grond te krijgen te laten verdwalen. Door de zeer karakteristieke architectuur, houten balkons die boven het water hangen, kleurrijke muren en het uitzicht op de ondergaande zon aan de zee, heeft dit stadsdeel in de loop van de jaren talloze romans en kunstwerken geïnspireerd. Het is duidelijk dat de architectuur van deze charmante wijk is geïnspireerd door de Venetianen. Sommige van de oude huizen zijn nu bars, taverna's en clubs en een paar zijn privé-woningen gebleven.

Zie de categorie Chora of Mykonos van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.