Naar inhoud springen

Gebruiker:Fdanniau/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Verborgen Geschiedenissen[bewerken | brontekst bewerken]

De stad van vandaag kreeg vorm door het verleden. Maar veel geschiedenis blijft onzichtbaar of raakte verloren. Hoe speur je naar de verhalen van mensen en plaatsen die niet tot de canon behoren? Welke rol speelt de publieks- historicus in de ontsluiting van het verleden en in de (h)erkenning van erfgoed? "Verborgen Geschiedenissen" is het thema van het Onderzoeksseminarie Publieksgeschiedenis (2021-2022) van de opleiding Geschiedenis van de UGent. De masterstudenten van dit vak onderzoeken onder andere de rol van Wikipedia in het verhullen of/en ontsluiten van het verleden. Ze krijgen de opdracht om nieuwe wikipediapagina's te schrijven over plaatsen en mensen uit Sint-Amandsberg. Gelegen in de rand van de historische stad, lijkt het een banale deelgemeente zonder geschiedenis. Maar wie zoekt, die vindt...

De oefening is tevens een voorbereiding van Verleden Week 2022, de projectweek van de hele opleiding Geschiedenis van de UGent die plaats vindt in het Groot Begijnhof van Sint-Amandsberg, van 28 maart tot 1 april. Een week lang zoeken studenten en medewerkers naar de Verborgen Geschiedenissen van Sint-Amandsberg. De masterstudenten van het Onderzoeksseminarie publieksgeschiedenis bereiden de Verleden Week voor.

Opgave[bewerken | brontekst bewerken]

Schrijf een Wikipedia artikel over een plaats in Sint-Amandsberg waarvoor nog geen artikel bestaat (op 3 oktober 2021). Mik op 500-1000 woorden, verzorg je referenties en voeg minstens een rechtenvrije afbeelding toe. De betreffende Wikipedia-artikelen worden uiteindelijk gepubliceerd op de openbare Wikipedia (Nederlands). Het is duidelijk dat ook andere Wikipedianen deze artikelen kunnen en zullen aanpassen naar hun eigen goeddunken en inzichten. Wikipedia is immers een collaboratief project. Het is belangrijk dat de artikelen voldoen aan de vereisten van Wikipedia, anders lopen ze het risico om verwijderd te worden.

Planning[bewerken | brontekst bewerken]

1) Voorbereiding[bewerken | brontekst bewerken]

  • Maak een Wikipedia-account (pseudoniem) en log in.
  • Schrijf je in op dit opleidingsplatform
  • Selecteer een plaats in Sint-Amandsberg uit de lijst en noteer in de tabel onderaan aan welk artikel je zal werken
  • Bereid je artikel inhoudelijk goed voor op basis van lokale literatuur. Ga ten rade in het Documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis Dr. Maurits Gysseling.
  • Houd rekening met de tips & tricks voor de redactie van een Wikipedia-artikel
  • Voor uitgebreide toelichting in elke stap van het proces neem je de handleiding Schrijven voor Wikipedia ter hand.[1]
  • Schrijf je tekst, inclusief referenties, eerst offline

2) Indienen kladversie en feedback (3 november)[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kopieer en redigeer je artikel in het kladblok. De kladblokken van Wikipediagebruikers zijn publiek toegankelijk: je mag op elk moment naar de kladblokken van medestudenten kijken.
  • Een volwaardige eerste versie bewaar je op je Kladblok op ten laatste 3 november.
  • De lesgevers en moderatoren van Wikipedia bekijken je kladblok en geven feedback.

3) Wikipedia-sessie op 16 november[bewerken | brontekst bewerken]

Studenten en lesgevers bekijken en bediscussiëren de artikels in een Wikipedia-sessie op 16 november met Wikipediaan Geert Van Pamel.

4) Eindversie (30 november)[bewerken | brontekst bewerken]

Je publiceert je definitieve tekst als Wikipedia-artikel op 30 november.

Work in progress[bewerken | brontekst bewerken]

Student Pseudoniem

(met hyperlink)

Wikipediaonderwerp
Debrulle, Rein
Decoodt, Ines
De Groote, Marthe
De Neve, Ditte
Deprez, Marie
Merchouk, Mathias
Piers, Fien
Vandenameele, Emile
Van den Bossche, Jelle
Van den Brande, Thia
Vanderhaeghen, Laura
Van Peel, Elyse
Vernaeve, Elene
Paridaens, Jordi













Denise Deweerdt (Gent 1930 – Gent 14 augustus 2015) was historica, bibliothecaris, socialiste en feministe.

Jeugdjaren[bewerken | brontekst bewerken]

De Weerdt werd geboren in een Gents socialistisch arbeidersmilieu.[2] Ze liep school in het stedelijk meisjeslyceum van Gent en was lid van de Socialistische Jeugd. Ze studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Gent (1948-52) waar ze onder andere les kreeg van Hans Van Werveke en Jan Dhondt op het moment dat die laatste in Gent de grondslagen legde van het vakgebied hedendaagse geschiedenis. Ze was lid van de Socialistische Vlaamse Studentenbeweging en maakte haar scriptie over de 19de eeuwse arbeiders en arbeidersbeweging die in 1959 werd uitgegeven onder de titel De Gentse textielbewerkers en arbeidersbeweging tussen 1866 en 1881: bijdragen tot de sociale geschiedenis van de Gent.[3]

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

De Weerdt startte haar carrière als lerares in het rijksonderwijs en als correctrice bij de krant Vooruit.[3] Vanaf 1958 werkte ze in de Koninklijke Bibliotheek waar ze in 1971 hoofd werd van de afdeling Onderwerpscatalogus en in 1975 hoofd van de afdeling Beroepsopleiding en Methodologie van het departement Nationale Bibbliotheek. Vanaf 1976 werd zij lid van de Administratieve commissie van het patrimonium van de KB, van de Jury voor werving en bevordering van het personeel, van de Wetenschappelijke Raad en als voorzitter van de Personeelsraad. Vanaf 1 september 1990 vervulde zij het ambt van Hoofdconservator ad interim tot haar pensionering 31 december 1991.[4] Van 1989 tot en met 1994 was zij was socialistisch gemeenteraadslid en in die hoedanigheid lid van Raad van Bestuur van de Stedelijke Openbare Bibliotheek.[2] Ze was tevens lid van de Raad van Bestuur van AMSAB-Instituut voor Sociale Geschiedenis waar ze in de periode 2000-2011 tevens vrijwillig medewerker was.[5]

Onderzoek en publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

De Weerdt publiceerde tal van studies en artikels over de geschiedenis van de socialistische arbeidersbeweging, de bibliotheekwetenschap en de geschiedenis van de vrouwenbeweging in België. In 1968 doctoreerde De Weerdt in de Letteren en Wijsbegeerte, groep Geschiedenis (Rijksuniversiteit Gent) met het proefschrift Het ontstaan van de Belgische Socialistische Partij, 1872-1879, uit de krisis van de eerste Internationale. De Weerdt was een pionier van de gendergeschiedenis in België en schreef hierover tot op heden het enige overzichtswerk: En de vrouwen? Vrouw, vrouwenbeweging en feminisme in België, 1830-1969 (1980). Ze was mede-oprichter van het homo/lesbisch archief en documentatiecentrum Fonds Suzan Daniel, waar ze tot 2011 medebestuurder bleef.[6] Ze was lid van talrijke nationale en internationale commissies en werkgroepen omtrent haar vakgebieden.[7]

Persoonlijk leven[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 publiceerde De Weerdt haar jeugdmemoires in Mijn waarheid: herinneringen aan een Gentse jeugd, 1930-1958. Daarin vertelt ze over haar jeugdjaren in Gent, haar eerste liefdes, studies aan de universiteit Gent en beginnende loopbaan.[3]

Over haar biseksualiteit was De Weerdt lange tijd discreet. Over dat deel van haar leven gaf ze een interview in het boek Oud is out ervaringen van lesbische en biseksuele vrouwen, geboren voor 1945 (2009).[8]

  1. Lodewijk Gelauff, Vereniging Wikimedia Nederland (2018-09). Schrijven voor Wikipedia. Van Duuren Media, [Culemborg]. ISBN 978-94-6356-079-5.
  2. a b De Weerdt, Denise. literairgent.be. Geraadpleegd op 20 november 2015.
  3. a b c De Weerd, Denise (2007). Mijn Waarheid. Herinneringen aan een Gentse Jeugd, pp. 190. ISBN 978-90-77122-266.
  4. Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis - Denise De Weerdt. www.amsab.be. Geraadpleegd op 20 november 2015.
  5. Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis - Denise De Weerdt overleden. www.amsab.be. Geraadpleegd op 20 november 2015.
  6. In memoriam: Denise De Weerdt - RoSa vzw, expertisecentrum gelijke kansen m/v. www.rosadoc.be. Geraadpleegd op 20 november 2015.
  7. Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis - Denise De Weerdt. www.amsab.be. Geraadpleegd op 20 november 2015.
  8. David, Ann; Meyntjens, Mip; Fonds Suzan Daniel. Oud is out ervaringen van lesbische en biseksuele vrouwen, geboren voor 1945., pp. 151. ISBN 9789080923676.