Naar inhoud springen

Gebruiker:Frieda Steurs/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Piet G.J. van Sterkenburg (24 januari 1942) is een Nederlands hoogleraar en auteur


Hij is emeritus hoogleraar Lexicologie van de universiteit Leiden (1985-2007) en was directeur (1977-2007) van het Instituut voor de Nederlandse Lexicologie (INL) (nu Instituut voor de Nederlandse Taal (INT)) eveneens te Leiden.


Onderzoek verrichtte hij op het gebied van de historische en hedendaagse lexicografie, dialectologie, filologie en naamkunde. Vooral woorden voor emoties mochten op zijn aandacht rekenen.


Als secretaris-generaal (1992-2018) van het Permanent International Committee of Linguist (CIPL) s stimuleerde hij onderzoek naar met uitsterven bedreigde talen.


De digitalisering van het Woordenboek der Nederlandsche Taal en het initiatief tot een etymologisch woordenboek van het Afrikaans behoren eveneens tot zijn wapenfeiten.


Hij heeft eredoctoraten van de universiteit van Wroclaw, Polen en van de universiteit van Stellenbosch, Zuid-Afrika, is ereburger van de stad Leiden en erelid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.


Tot zijn voornaamste publicaties behoren:

Het Glossarium Harlemense. Een lexicologische bijdrage tot de studie van de Middelnederlandse lexicografie. Martinus Nijhoff. De Haag 1975.


Vloeken. Een cultuurbepaalde reactie op woede, irritatie en frustratie. Tweede, sterk gewijzigde druk. Sdu Uitgevers. Den Haag. 2001.


A Practical Guide to Lexicography. John Benjamins. Amsterdam, Philadelphia. 2003.


Een kleine taal met een grote stem: hedendaags Nederlands. Scriptum. Schiedam 2009.


Van woordenlijst tot woordenboek. Een geschiedenis van woordenboeken van het Nederlands. Scriptum. Schiedam 2011.


Met Ferenc Kiefer, Eight Decades of General Linguistics. The history of CIPL and Its Role in the History of Linguistics. Leiden: Brill. Boston. 2013.


Leienaars. Leidse achternamen en Leidenaars van naam. Scriptum. Schiedam 2017.


Geen woord te veel. Geschiedenis van het INL tot INT. Samen met Frieda Steurs. Scriptum. Schiedam 2020.