Gebruiker:Fruitcake/Kladblok/Caran d'Ache

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Caran d'Ache's meest bekende spotprent. De Dreyfus-affaire verdeelde de gehele Franse maatschappij. Caran d'Ache beeld hier een fictief Frans familidiner af. Bovenaan merkt iemand op "Laten we het niet over de Dreyfus-affaire hebben". Onderaan is, de familie aan het vechten en leest het onderschrift "...ze hebben het besproken... ".

Caran d'Ache het pseudoniem van de 19e eeuwse Franse satirische en politieke tekenaar Emmanuel Poiré.

Caran d'Ache komt van het Russische woord karandash (карандаш), wat hoofd-potlood (of in het Turks; "kara dash" zwarte steen) betekent.

De Zwitserse producent van kunstbenodigdheden Caran d'Ache is naar hem genoemd.

Waar zijn eerste werk zeer succesvol was tijdens de Napoleontische periode, ging hij door met het maken "verhalen zonder woorden" en als een medewerker van kranten als Lundi du Figaro, hij wordt genoemd als een van de voorgangers van striptekenaars.


Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren op 6 November 1858 in Moskou als kleinzoon van een Officier-Grenadier in Napoleon's Grande Armée die, gewond was geraakt tijdens de Slag van Borodino, en achtergebleven was in Rusland. Nadat zijn grootvader overleden was werd hij geadopteerd door een Poolse familie waar hij zijn latere echtgenote ontmoet heeft.

In 1877 is Caran d'Ache naar Frankrijk geëmigreerd waar hij het Franse staatsburgerschap op zich genomen heeft en waar hij vijf jaar in het het Franse leger gediend heeft waar de taak had van het ontwerpen van uniformen en bijgedragen heeft aan de legerkrant La Vie militaire met satirische illustraties, waaronder sommige karikaturen van het Duitse leger.

Hij is op 26 Februari 1909 op 51-jarige leeftijd overleden.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

1880: Zijn eerste tekeningen van militaire karikaturen worden gepubliceerd in Le Chronique Parisienne.

1892: Caran d'Ache publiceert Carnet de Chèques ("Chequeboekje") over het Panamaschandaal.

1895: Eerste publcaties van catoons (iedere maandag) in het dagblad Le Figaro, en later voor het populaire weekblad Le Rire.

1898: Émile Zola publiceert J'Accuse, wat de Dreyfus-affaire aan het licht bracht.

Met mede-cartoonist Forain, heeft hij Psst... ! opgericht, een magazine met 85 uitgaven wat volledig bestond uit cartoons van Caran d'Ache en Forain, die de samenleving en zijn schandalen, waarbinnen gewelddadig antisemitisme voorkwam en de eer van het leger verdeigd werd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) LeRire.com - Weekblad waar Caran d'Ache cartoons voor gemaakt heeft
  • (en) L'assiette au beurre - Ander geïllustreerd tijdschrift waar Caran d'Ache voor gewerkt heeft
  • (en) Pagina over Caran d'Ache