Naar inhoud springen

Gebruiker:GerardM/Kennisnet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wiki’s zijn een website en waarop gaan we op de wiki toer.

De meest populaire manier om informatie beschikbaar te maken op het Internet is door deze op een website te publiceren. Dit werkt perfect voor statische informatie en voor informatie die door een paar mensen veranderd mag worden. Wanneer je wilt dat ook het publiek de informatie mag veranderen, dan wordt het tijd om een wiki in te zetten.

Wiki’s heten wiki naar het Hawaïaans voor snel. Een artikel in een wiki kan snel bewerkt worden omdat er een “bewerk” knop is. Je drukt er op en je kunt het artikel aanpassen. Er is weinig voorkennis nodig om aan de slag te gaan. Er zijn diverse weetjes die helpen bij het aanmaken van tekst. Omdat praktisch alle pagina’s bewerkbaar zijn, is het eenvoudig om een voorbeeld te vinden van de codes die nodig zijn om speciale dingen te doen.

Omdat iedereen mee kan doen in een wiki, maak je samen de inhoud van een wiki. Voor een goed resultaat moet je samenwerken en dat verhoogt de gemeenschapszin. Wiki’s kunnen voor veel dingen gebruikt worden: ze worden gebruikt voor het schrijven van documentatie, ze worden gebruikt als een alternatief voor een website en, ze worden gebruikt om een encyclopedie of een woordenboek te schrijven.

De Wikimedia Foundation is een organisatie die met wiki’s kennis in alle talen van de wereld gratis beschikbaar wil maken. Er wordt onder andere gewerkt aan een encyclopedie, wikipedia en aan een woordenboek, wikiwoordenboek. Iedereen wordt uitgenodigd om er aan mee te werken en zo zijn er gemeenschappen ontstaan rond deze projecten.

Technisch zijn er vele implementaties van een wiki. De Wikimedia Foundation gebruikt daarvoor de Mediawiki software. Deze software is gemaakt voor het gebruik met Wikipedia. De Mediawiki software is open source. Dit betekent dat iedereen de software gratis gebruiken mag.

Kennisnet en de Nederlandstalige Wikimedia gemeenschappen werken voor het eerst samen ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van Koningin Beatrix. Op de website van Kennisnet staat de laatste informatie over dit feest die er op de Wiki’s te vinden is. Wat de samenwerking zo spannend maakt is dat de Nederlandse leerlingen uitgenodigd zijn om mee te werken aan de Wiki’s.

Leerlingen kunnen bijdragen door te schrijven over het bezoek van de koningin in Wikinews bij hun in de buurt. Op Wikipedia vinden ze informatie over Nederland en het Nederlands koninklijk huis. Op Wikiwoordenboek zijn veel woorden te vinden. Met name de autochtone leerlingen zijn van harte uitgenodigd om vertalingen toe te voegen alle leerlingen zijn uitgenodigd om woorden toe te voegen.

Omdat echt iedereen de bestaande informatie kan wijzigen is het ook mogelijk om er een zootje van te maken. De moderatoren van de wiki’s hebben daar veel werk aan. Een wapen in deze strijd is om het IP-adres waar vandalisme vandaan komt te blokkeren. Omdat veel scholen met maar een IP-adres op het Internet komen, kan hierdoor een hele school meer meedoen. Om dit te voorkomen, willen de wiki’s weten graag welke IP-adressen bij welke school horen en, op welk e-mail adres we de school kunnen benaderen wanneer er problemen ontstaan.

Veel leerlingen werken al met de encyclopedische informatie die ze in Wikipedia vinden. De artikelen hebben inspiratie voor menig werkstuk geleverd, de plaatjes die bij de artikelen staan zijn gratis en vrij te gebruiken en, op Commons is nog veel meer materiaal beschikbaar.

Veel leerlingen hoeven niet te starten met de Wiki’s, ze kennen ze al. Dit komt ook omdat in Davindi veel informatie uit Wikipedia te vinden is. Als u Wikipedia zelf nog niet kent, dan vindt u hier in het 25jaarBeatrix.kennisnet.nl project de mogelijkheid om ook zelf kennis te maken met het werken met Wiki’s.

U kunt op drie manieren gebruik maken van de Wiki's; als consument, u kunt ongeregistreerd artikelen wijzigen en u kunt dat doen als geregistreerde gebruiker. Een aantal zaken zoals het uploaden van plaatjes is voorbehouden aan geregistreerde gebruikers.