Gebruiker:Gerwenvan17/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Yes We Can Healthcare Group[bewerken | brontekst bewerken]

De Yes We Can Healthcare Group is een organisatie waarin 600 zorgprofessionals samenwerken middels dezelfde missie, visie, doelen en methoden. De Yes We Can Healthcare Group bestaat uit vier verschillende entiteiten: Yes We Can Clinics, Yes We Can Youth Clinics, Zero&Sano & Hawking Healthcare Technology. Met klinische en ambulante behandelingen, beschermd wonen en technologie voor de gezondheidszorg wordt jong tot oud bedient.

Yes We Can Clinics[bewerken | brontekst bewerken]

Yes We Can Clinics (YWCC) is een specialistische jeugd ggz-kliniek voor jongeren met psychische problemen, verslavingen en gedragsproblemen. De kliniek bevindt zich in Hilvarenbeek en heeft nazorglocaties in Abcoude, Breda & Waalre. Het hoofdkantoor zit in Waalre. Naast een opname in de kliniek biedt Yes We Can Clinics in Eindhoven ook verschillende dagbehandelingen aan. Yes We Can Clinics heeft ook een internationale tak, Yes We Can Youth Clinics. Het hoofdkantoor daarvan zit in Oirschot en er is ook een kantoor gevestigd in Londen.

De jongeren van 13 t/m 23 jaar kampen met meervoudige problematiek, bijvoorbeeld depressie, angststoornis en gameverslaving. Zij hebben meestal een lange geschiedenis in de hulpverlening achter de rug, met onvoldoende resultaat. Naast de jongeren worden ook ouders intensief meegenomen in de behandeling.

Onder meer psychiaters, psychologen, orthopedagogen, ervaringsdeskundige counselors en jongerencoaches helpen de jongeren om hun leven weer op de rit te krijgen. Veel jongeren hebben dezelfde problemen en veel medewerkers hebben deze gehad. Ervaringsdeskundigheid is een belangrijke bouwsteen van Yes We Can Clinics. Alle verschillende disciplines werken geheel multidisciplinair met als kernpunten: warmte, liefde en confrontatie waar nodig.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het terrein en de gebouwen waren eerder in gebruik als conferentiecentrum van Philips.





Enkele cijfers[bewerken | brontekst bewerken]

·      De kliniek heeft plek voor 180 jongeren en behandelt jaarlijks ruim 1000 jongeren en hun families

·      Er werken ruim 500 (zorg)professionals

·      Ruim twee derde van de cliënten heeft na de behandeling geen specialistische zorg meer nodig

Ontstaan en oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

Yes We Can Clinics is ontstaan vanuit de wens van Jan Willem Poot om het verschil te maken voor jongeren die zijn vastgelopen in hun leven. Jan Willem Poot is oprichter van de kliniek en heeft uit eigen ervaring Yes We Can Clinics opgericht. Hij is zelf ervaringsdeskundig in gedrags- en verslavingsproblematiek. De kliniek kreeg medio 2011 erkenning door de overheid en is eind 2011 opgericht. Tot 2017 bevond de kliniek zich in Tenneville, de Belgische Ardennen.

Missie en waarden[bewerken | brontekst bewerken]

De missie van Yes We Can Clinics is het bieden van een gezinsgerichte, zeer intensieve behandeling voor jongeren en hun ouders/verzorgers. Hierbij is het streven om de verbinding met het gezinssysteem te herstellen.

De kliniek gaat uit van onvoorwaardelijke acceptatie van alle betrokkenen. Warmte en liefde staan centraal. Vanuit vertrouwen worden de jongeren geconfronteerd met hun eigen gedrag en werken zij aan nieuw gedrag. Kernwaarden hierbij zijn gelijkwaardigheid, respect, openheid, eerlijkheid en bereidwilligheid.  

Behandelprogramma[bewerken | brontekst bewerken]

De klinische behandeling bestaat uit onder andere groepstherapie, individuele therapie, familie-/systeemtherapie, psycho-educatie, terugvalpreventie en dagelijkse sport- en outdoor activiteiten. In sport en spel oefenen de jongeren persoonlijke doelen en passen zij deze toe.

In de nazorgbegeleiding, die minimaal 10 weken duurt, ligt de nadruk op de persoonlijke ontwikkeling en het vinden van een goede dagbesteding.

Veranderkracht[bewerken | brontekst bewerken]

In de kliniek, waar de fellows of jongeren 24/7 gedurende tien weken verblijven, werken ze persoonlijk en samen aan hun herstel. Hierbij is er een gemeenschappelijke taal, bijvoorbeeld de ‘Tien Acties’ gericht op verandering[1]. De jongeren, die ‘fellows’ worden genoemd, geven elkaar feedback. Het functioneren in de groep heeft als doel om het inzicht in de eigen problemen en het eigen aandeel hierin te vergroten. Door de groepsdynamiek leren de jongeren met en van elkaar. De kracht om te kunnen veranderen wordt verwoord in de uitdrukking ‘Yes We Can’ en komt terug in het logo van de instelling, de feniks.

Zelfhulpgroepen[bewerken | brontekst bewerken]

Op tien locaties in Nederland kunnen oud-fellows van Yes We Can Clinics elkaar opzoeken om verder te groeien in hun herstel. Zij delen ervaringen en vinden zo steun bij elkaar.  

Internationale tak[bewerken | brontekst bewerken]

In 2017 opende de internationale tak van de kliniek haar deuren. Bij Yes We Can Youth Clinics worden jongeren (13 t/m 25 jaar) van over de hele wereld behandeld volgens het Yes We Can behandelprogramma. De locatie, een 13de eeuws kasteel, bevindt zich vlakbij de Nederlandse kliniek maar is hier wel van gescheiden. Er is plek voor twintig jongeren, de behandeltaal is in het Engels. Tot nu toe zijn er jongeren uit 45 landen hier geweest voor hun behandeling.

Beschermd wonen[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2021 is ook beschermd wonen-organisatie Zero&Sano onderdeel van de Yes We Can Healthcare Group. Een gedeelte van de fellows kan na de klinische behandeling niet terug naar huis, vooral vanwege veiligheidsredenen. Veel van deze jongeren gaan dan naar een beschermd wonen plek van Zero&Sano. Hier worden de jongeren geholpen om via een veilige, verantwoorde manier te werken naar een terugkeer in de maatschappij.

Healthcare Technology[bewerken | brontekst bewerken]

Hawking Healthcare Technology is de ontwikkelaar van intelligente software voor de geestelijke gezondheidszorg, zorgverzekeraars en overheden van over de hele wereld. Met de technologie van Hawking kunnen de dossiers op elk moment van de dag worden ingezien. Efficiënt werken wordt hierdoor een stuk makkelijker en de werkzaamheden effectiever.

Samenwerking[bewerken | brontekst bewerken]

YWCC werkt samen met gemeenten, zorgverzekeraars, tientallen zorginstellingen, voogden, reclassering, justitie, verwijzers (huisartsen) en wijkteams, en is aangesloten bij het Meldpunt Veilig Thuis. Samen met stichting Be Aware vindt preventieve voorlichting op scholen plaats over gewoonten en verslaving. Daarnaast wordt samengewerkt met lokale bedrijven zoals outdoor- en evenementenbureau Rocks ’n Rivers.

Geraadpleegde bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

https://www.bnnvara.nl/pauw/videos/524862

https://www.ed.nl/brabant/negen-uur-bij-yes-we-can-clinics-bullshit-doorprikken-in-de-verslavingskliniek~ab10e03a/?referrer=https://www.google.nl/

https://www.zorgwelzijn.nl/magazine-artikelen/ze-komen-bij-ons-als-het-echt-niet-meer-gaat/?tid=

https://view.publitas.com/yes-we-can-clinics/yes-we-can-clinics-boek-2017/page/1

https://www.bd.nl/hilvarenbeek/yes-we-can-clinics-in-hilvarenbeek-opent-internationale-vleugel-in-kasteeltje~afa41998/

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

https://www.yeswecanclinics.nl/

https://www.yeswecanclinics.com/

https://www.zerosano.nl/

https://www.hawking.health/


Categorieën: ggz-instelling, verslavingszorg, ervaringsdeskundige

  1. This Publication is offline. view.publitas.com. Geraadpleegd op 21 april 2023.