Gebruiker:Gisbert K/Kladblok2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Linkertekst (alt) Rechtertekst (alt)
basklarinet, bassethoorn, klarinetten in D, B♭, A, hoge G en E; allen met het Duitse Oehler-systeem
Reform Böhm-klarinet in B♭; herkenbaar aan o.a. rollers voor rechterpink en aangepaste C#/G1# klep
Herbert Wurlitzer Manufaktur für Holzblasinstrumente GmbH
Logo
Oprichting 1959
Oprichter(s) Herbert Wurlitzer
Eigenaar Frank-Ulrich Wurlitzer en Bernd Wurlitzer
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Hoofdkantoor Neustadt an der Aisch
Werknemers 20 - 30 (2019)
Producten klarinetten
Website wurlitzerklarinetten.de
Portaal  Portaalicoon   Economie

Herbert Wurlitzer is een Duitse klarinetfabrikant gevestigd in Neustadt an der Aisch (Beieren met een nevenvestiging in Markneukirchen (Saksen).

Producten[bewerken | brontekst bewerken]

Wurlitzer maakt klarinetten met het in Duitsland gangbare Oehler-systeem en met het door Fritz Wurlitzer ontwikkelde "Reform Böhm-systeem".[1] Het Reform Böhm-systeem combineert de Franse vingerzetting (Böhm-systeem) met de klank van een Duitse klarinet. [2][3]

Het bedrijf produceert vrijwel alle instrumenten van de klarinetfamilie[4], met uitzondering van de contra-altklarinet in E♭, de contrabasklarinet in B♭ en de subcontrabasklarinet in E♭. De instrumenten worden meestal gemaakt van grenadillehout (Dalbergia melanoxylon), maar ook wordt wel cocobolo (Dalbergia retusa) en buxus gebruikt. Ze worden uitsluitend op bestelling gemaakt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 30 van de twintigste eeuw maakte Fritz Wurlitzer reeds klarinetten in Erlbach bij Markneukirchen in Saksen. Zijn zoon Herbert Wurlitzer vluchtte in 1959 vanuit Oost-Duitsland naar het westen. In het Beierse Bubenreuth startte hij opnieuw met het produceren van klarinetten. In 1964 verhuisde het bedrijf naar Neustadt an der Aisch. In 1992 werd een tweede productielocatie geopend in Markneukirchen, waar zich eerder de werkplaats van Fritz Wurlitzer bevond. Vanaf 2014 wordt het bedrijf geleid door Frank-Ulrich Wurlitzer en Bernd Wurlitzer.

In de Verenigde Staten werden tussen 1853 en 1985 door de Rudolph Wurlitzer Company, een andere tak van de familie Wurlitzer, allerlei muziekinstrumenten geproduceerd, zoals orgels, piano's, harpen en strijkinstrumenten, maar ook jukeboxen, draaiorgels.

Categorie:Duits bedrijf Categorie:Duits muziekinstrumentbouwer