Gebruiker:Gracie-Jane Verjans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Welkom op mijn gebruikerspagina!

Introductie[bewerken | brontekst bewerken]

Ik ben Gracie-Jane Verjans, een studente sociaal-cultureel werk in afstandsonderwijs. Voor het vak ‘Hedendaagse spanningen in historisch perspectief’ van Benedict Wydooghe, maak ik een lemma over een relevant onderwerp uit mijn gemeente, Borgloon. Naast het maken van een nieuw lemma, bestaat de tweeledige opdracht voor dit vak nog uit het fotograferen van onroerend erfgoed uit mijn gemeente en te uploaden op de lijst van onroerend erfgoed in Borgloon.

Mijn vooruitgang en werking zal op deze pagina te zien zijn.


Maak een lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Welk onderwerp kies ik?[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk had ik ervoor gekozen om een lemma te maken over het fruitstreekmuseum. Toen ik eind juli, een bezoek bracht aan het vernieuwde fruitbelevingscentrum, dat vandaag mede deel uitmaakt van de gerenoveerde stoomstroopfabriek uit 1879, viel mijn oog op een ander onderwerp: 'De Strooplekker'.

'De Strooplekker' is een soort van mascotte van de stad Borgloon. Hij vertelt in één oogopslag de rijke geschiedenis van deze stad en dat vind ik interessant. Daarom koos ik er uiteindelijk toch voor om van onderwerp te veranderen. Ik vind dat 'De Strooplekker' meer aanleunt bij de dorpsgeschiedenis van mijn gemeente, waardoor het een relevanter onderwerp is dan mijn vorig idee.


Hoe ging ik te werk?

Eerst zocht ik via het internet wat algemene informatie op over 'De Strooplekker', de spotnaam 'Strooplekkers' en de geschiedenis van de stad. Natuurlijk had ik al een kleine voorsprong door de informatie die ik opdeed tijdens mijn bezoek in het Stroopfabriek Museum. Met die informatie kon ik al aan de slag gaan. Om nog meer over hem te weten te komen ging ik ook eens een kijkje nemen op het Kanunnikenplein waar hij vandaag staat. Al deze informatie hield ik bij in een Word-document. Hier schreef ik mijn lemma in het klad. Daarna ging ik wat experimenteren in het kladblok op Wikipedia zelf. Mijn definitief lemma over 'De Strooplekker' plaatste ik vervolgens op 16 augustus online.

Onroerend erfgoed in Borgloon[bewerken | brontekst bewerken]


Voordat ik op fotoreportage vertrok had ik al een selectie gemaakt van de plaatsen die ik absoluut wilde bezoeken. Zelf ben ik erg geïnteresseerd in kunststromingen, oorlogsverhalen en kastelen. Daarom koos ik in de eerste plaats voor onroerend erfgoed met een specifieke architectuur of een oorlogsachtergrond.

Fotoreportage dag 1[bewerken | brontekst bewerken]

Op zondag 11 augustus 2019 ging ik voor het eerst op pad met mijn smartphone in de hand. Ik bezocht eerst het centrum van Borgloon, daar maakte ik foto's van het kanunnikenhuis, het kapelletje op de kortestraat en enkele burgerhuizen. Daarna ging ik naar de Stationsstraat, deze straat was voor mij persoonlijk het meest interessant door de verschillenden architecturale kunststijlen die je hier kan bezichtigen. Vooral het alleenstaande herenhuis was een topper voor mij. Later die dag reed ik ook nog naar Kerniel, Gors-Opleeuw, Broekom en Gotem.


Fotoreportage dag 2[bewerken | brontekst bewerken]

Op dinsdag 13 augustus 2019 ging ik voor de tweede keer op pad. Die dag bezocht ik Rijkel, Hoepertingen en uiteindelijk eindigde ik in Bommershoven. Ook reed ik nog een keer terug naar de plaatsen waarvan ik vond dat de foto's minder goed gelukt waren.


Afwerking:[bewerken | brontekst bewerken]

Woensdag 14 augustus maakte ik de definitieve selectie van de foto's die ik op de lijst met erfgoed wou zetten. Ik zocht over elke plek wat informatie op en verzon hier vervolgens de noodzakelijke categorieën bij. Op 16 augustus zette ik de foto's uiteindelijk online.