Gebruiker:HHahn/WIU3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Twee manieren om de sjekel weer te geven.

De sjekel (, Unicode 20AA) is de officiële valuta van de Staat Israël.

Er zijn twee manieren om de sjekel weer te geven, te weten het officiële valutasymbool en de afkorting ש״ח (sjin cheet):

De Israëlische nieuwe sjekel (1986-heden)[bewerken | brontekst bewerken]

Het Israëlische verkeersbord voor een tolweg, met het sjekelsymbool erop

De Israëlische nieuwe sjekel heet in het Hebreeuws שקל חדש (šéqel ħadáš, "Nieuwe Shekel"), of als acroniem ש״ח. Het symbool is officieel aangekondigd op 22 september 1985, toen de eerste nieuwe sjekelbankbiljetten en -munten werden ingevoerd.[1] Het is opgebouwd uit de twee Hebreeuwse letters "ש" (sjien) van sjekel en "ח" (chet) van chadash (= nieuw).

Soms wordt het symbool “₪” en soms het acroniem ש״ח gebruikt. Het sjekelsymbool wordt, net als het euroteken ("€") of het dollarteken ("$"), gewoonlijk links van het bedrag geplaatst (dus "₪ 12.000", en niet "12.000 ₪"). Maar aangezien het Hebreeuws van rechts naar links wordt geschreven, staat het teken dus in feite meestal achter het getal. Gewoonlijk staat er tussen het teken en het getal geen of een smalle spatie.

In tegenstelling tot het dollarteken wordt het shekelteken zelden gebruikt bij handgeschreven bedragen. Het verkeersbord voor een Israëlische tolweg toont een shekelteken tegen een autosnelweg als achtergrond.

Unicode en invoer[bewerken | brontekst bewerken]

Het symbool heeft als Unicode-codepunt 20AA[hex]. Het staat al in de Unicodetabel sinds juni 1993, versie 1.1.0. Het teken kan in HTML-bestanden ook worden ingetypt als &# 8362; (zonder de spatie, maar inclusief de puntkomma). Volgens het Hebreeuwse standardtoetsenbord (SI 1452) kan het worden getypt als AltGr-A (het teken ₪ staat op dezelfde toets).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Reshumot - Yalkut Pirsumin (Israeli official gazette, collection of miscellaneous announcements), Collection No. 3254, 14 Tishrei 5746, 29 September 1986, p. 430, ISSN 0334-2980 (in het Hebreeuws).

[[Categorie:Symbols introduced in 1980]] [[Categorie:Symbols introduced in 1986]] </nowiki>