Gebruiker:Haaftjlv/AnastasiaVasjoekevitsj

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Anastasia Vasjoekevitsj, ook bekend als Nastya Rybka is een Wit-Russische escort-girl, die claimt bewijzen te hebben, die de Russische miljonair Oleg Deripaska en adjunct-premier Sergei Prikhodko in verband brengen met Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016.[1]

Bandopnamen Amerikaanse verkiezingen -[bewerken | brontekst bewerken]

Vasjoekovitsj werd in april 2018 in hechtenis door de autoriteiten in Pattaya (Thailand). waar zij als seks-coach meewerkte aan een groepstraining in seks. De Thaise justitie klaagde coaches en cursisten aan wegens prostitutie en samenzwering. Kort tevoren had zij contact kunnen leggen met een Amerikaanse journalist. Ze greep het contact asiel aan om asiel te vragen aan de Amerikaanse regering in ruil voor informatie, waaronder 16 uur in augustus 2016 door haar gemaakte bandopnamen, die een licht kunnen laten schijnen op mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Vasjoekovitsj zei dat ze een intieme relatie had met Oleg Deripaska, een Russische oligarch met nauwe banden met president Poetin en zakelijke contacten met de Amerikaanse lobbyist Paul Manafort, en claimde dat de opgenomen gesprekken een discussie van Deripaska met anderen over de Amerikaanse presidentsverkiezingen behelsden Op sommige banden waren drie vloeiend Engels sprekende personen, volgens haar Amerikanen, te horen.

In februari 2018 gaf Alexei Navalny een video vrij van een ontmoeting van Deripaska en vicepremier Prikhodko. In de video beweerde Navalny dat Deripaska waarschijnlijk functioneerde als verbindingsman tussen de Russische regering en Paul Manafort in verband met de Russische pogingen om te intervenieren. Via een woordvoerder sprak Mr. Deripaska de in de video gepresenteerde manipulaties tegen.

Spoedig nadat Vasjoekovitsj was gearresteerd, begon Navalny meer foto's van haarop zijn website te posten. Vervolgens vaardigde het Russische internet-agentschap Roskomnadzor een ambtelijke richtlijn uit, waardoor 18 miljoen websites, waaronder Navalny's website, gehost op het Telegram-netwerk, werden geblokkeerd. in augustus 2018 vertelde Vasjoekovitsj, dat zij de bandopnamen - zonder ze te publiceren - naar Deripaska had verstuurd, in de hoop dat hij haar vrij zou weten te krijgen uit de gevangenis. Ook zei ze Deripaska beloofd te hebben verder geen commentaar te zullen geven op de inhoud van de bandopnamen. In 2018 won Deripaska in Rusland een rechtsgeding tegen Vasjoekevitsj wegens inbreuk op zijn privacy door het vrij geven van zowel foto's als video's van hen beiden. [1].

Arrestatie en vrijlating[bewerken | brontekst bewerken]

Vasjoekevitsj werd in januari 2019 gearresteerd op de luchthaven van Moskou. Nadat video's van haar hardhandig in beslag werd genomen en gerechtelijke pleidooien voor haar vrijlating naar de pers waren gelekt, verlangde president Alexander Lukashenko van Wit-Rusland om haar vrijlating.[2]. De rechtbank gaf daaraan onmiddellijk gevolg, hoewel Vasjoekevitsj wel verdachte blijft. [3].