Gebruiker:Haaftjlv/BrigitteMacron

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Brigitte Macron, Amiens, 13 April 1953, is een docente drama in het voortgezet onderwijs. Zij is de echtgenote van de nieuw verkozen president van Frankrijk, Emmanuel Macron.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Brigitte Macron werd als Brigitte Marie-Claude Trogneux geboren in Amiens, dept. Somme, Frankrijk. Haar ouders waren Simone (geboren Pujol; 1910–1998) en Jean Trogneux (1909–1994), eigenaren van de voormalige Chocolateries Trogneux. Brigitte is de jongste van hun zes kinderen. Op 22 juni 1974 trouwde zij met de bankier André-Louis Auzière, met wie zij drie kinderen kreeg. Brigitte Auzière gaf les in Frans en Latijn aan La Providence, een lyceum van de Jezuieten in Amiens.

Op die school ontmoetten zij en Emmanuel Macron elkaar. Hij volgde haar literatuurlessen en zij leidde de theaterklas die hij volgde. Daar bloeide hun ongebruikelijke romance op: hij was net 14 jaar oud en zij was 24 jaar en acht maanden ouder dan hij. Macron beschreef hun relatie als “een vaak clandestiene, vaak verborgen en door velen misverstane liefde voordat deze zich wist te manifesteren”. Zij scheidde in 2006 van haar echtgenoot A-L. Auziere en trouwde in 2007 met Macron.

Brigitte Macron speelde in 2016/2017 een actieve rol in de campagne van haar man voor het presidentschap. Zelfs in die mate dat zij haar docentschap aan een school in Parijs ervoor opgaf. Volgens een topadviseur "is haar aanwezigheid essentieel voor hem". Het gerucht gaat dat zij “een van de weinigen is die hij helemaal vertrouwt". Macron verklaarde dat in het geval hij zijn kandidatuur voor het presidentschap van Frankrijk verzilvert “zijn vrouw de rol krijgt die zij altijd met hem heeft gehad. Zij hoeft zich niet te verstoppen".

Externe Links[bewerken | brontekst bewerken]