Gebruiker:Haaftjlv/ElijaCummings

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Elijah Cummings
Haaftjlv/ElijaCummings
Geboren 18 januari 1951
Baltimore, Maryland, V.S.
Politieke partij Democratische Partij (Verenigde Staten)
Partner Maya Rockeymoore
Beroep Voorzitter van de Cie van Toezicht in het Huis van Afgevaardigden, V.S.
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Elijah Eugene Cummings, Baltimore (Maryland), V.S., 18 januari 1951 is een Amerikaans jurist en politicus. Sinds 1996 vertegenwoordigt hij namens de Democratische Partij het 7e Congresdistrict van de staat Maryland in het Huis van Afgevaardigden (Verenigde Staten) in Washington D.C..

Sinds januari 2019 is hij voorzitter van de Commissie van Toezicht en Hervorming van het Huis van Afgevaardigden.

Afkomst, opleiding en loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Cummings stamt uit familie van arbeiders. Zijn ouders trokken van een boerderij in South Carolina naar een huurhuis in Maryland en spaarden door tot zij in 1963 een huis in een gemengde stadswijk konden betrekken.

Tot 1969 bezocht Cummings de highschool Baltimore City College en studeerde daarna aan de Howard University in Washington, die hij in 1973 afsloot met een bachelor-graad in Politieke wetenschappen. Na een aansluitende Rechtenstudie aan de University of Maryland in Baltimore (Juris Doc., 1976). begon hij na zijn toelating in 1976 te werken als advocaat. Tussentijds was hij Voorzitter-Rechter van het Simulatie Hof van Maryland.

Politieke loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 1983 en 1996 was Cummings lid van het Huis van Afgevaardigden van Maryland. Vanaf 1995 was hij Voorzitter van dit Huis, tot dan het hoogste ambt, dat een Afro-Amerikaan in Maryland bekleedde. Bovendien was hij daar vanaf 1985 voorzitter van de Legislative Black Caucus van Maryland.

Na het terugtreden van Kweisi Mfume werd Cummings bij een tussentijdse verkiezing op 16 april 1996 als vertegenwoordiger van het 7e Congresdistrict in het Huis van Afgevaardigden in Washington gekozen. In de Democratische voorverkiezing versloeg hij eerst 26 concurrenten, waarna hij zijn uiteindelijke Republikeinse tegenkandidaat Kenneth Konder, met ruim 70 procent van de stemmen overtroefde. Na elf herverkiezingen waar hij steeds een meerderheid van ruim 70 procent van de stemmen scoorde, de laatste keer in 2018, loopt zijn huidige zittingstermijn af op 3 januari 2021.

Cummings is lid van de Commissie voor Verkeer en Infrastructuur en de Commissie voor Toezicht en Hervorming, alsmede van enkele sub-Commissies.

Sinds januari 2019 is Cummings Voorzitter van de Commissie van Toezicht en Hervorming, die na de Tussentijdse Verkiezing van 2018 wegens een door de Democraten behaalde meerderheid een sleutelpositie heeft veroverd bij het instellen van onderzoeken naar Donald Trumps presidentschap Als zodanig leidde hij op 27 februari 2019 de hearing van Michael Cohen, de voormalige advocaat en "fixer" van Donald Trump. [1] [2].

Eerder was hij tijdelijk lid van de Commissie voor Economische Zaken en de Onderzoekscommissie naar de Aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi in 2012. Hij maakt deel uit van de Progressieve Caucus in het Congres en was tijdelijke voorzitter van de Zwarte Caucus in het Congres, alsmede van het samenwerkingsverband van Afro-Amerikaanse Congresleden.

Voor de presidentsverkiezing van 2008 ontketende Cummings in 2007 de Maryland Grass Roots-campagne, een initiatief, dat zich inzette voor de verkiezing van Barack Obama.[10] Cummings, die lid is van de Boy Scouts of America en betrokken is bij verscheiden maatschappelijke bewegingen, is sinds 2004 lid van de Democratic National Committee, de landelijke organisatie van de Democratische Partij.

Politieke posities[bewerken | brontekst bewerken]

In het Huis van Afgevaardigden van Maryland gold Cummings als een uitgesproken Links liberale (Amerikaanse liberal ) en tegelijk als een knappe consensus bouwer. Voor zijn district in westelijk Baltimore, dat hoofdzakelijk wordt bewoond door Afro-Amerikanen, zette hij zich onder andere in voor betere gezondheidszorg, netuitbreiding, wapencontrole en uitbreiding van arbeidsplaatsen in samenwerking met ondernemers.

Ook in het Congres behoort Cummings tot de linkervleugel van zijn partij. Hij stemde daar onder andere in 1996 tegen de door president Bill Clinton met de Republikeinen uitonderhandelde hervormingswet voor de Sociale Verzekering. Ook stemde hij tegen het toestaan aan werkgevers om hun werknemers compenserende vrije tijd aan te bieden in plaats van overwerk uit te betalen. Verder steunde hij het recht op abortus en financiering van programma's voor ontwikkelingshulp, zonder daarbij beperking van abortus af te dwingen. [3]

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Cummings is getrouwd met Maya Rockeymoore, die een bureau voor politieke raadgeving in Washington D.C. runt en in 2018 namens de Democraten zonder succes een gooi deed naar de post van Gouverneur in de staat Maryland. Zij hebben drie kinderen en wonen in Baltimore. Cummings is Baptist.