Gebruiker:Haaftjlv/InelaNogic

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Inela Nogić
[[Bestand:Miss sarajevo2.jpg|266px|alt=Haaftjlv/InelaNogic]]
Algemene informatie
Geboren 1976
Nationaliteit Bosnië, Nederlands
Familie
Kinderen 2

Inela Nogić, Sarajevo, 1976 werd wereldberoemd toen zij tijdens het beleg van Sarajevo in 1993 de schoonheidsverkiezing Miss Sarajevo wist te winnen.

De als een anti-oorlogs-manifestatie bedoelde competitie werd gehouden in een souterrain van het cultureel centrum in een poging het spervuur van Servische sluipschutters te ontwijken. Inela Nogić en andere deelnemers hielden een banier overeind dat luidde: "Laat hen niet ons allemaal doden!". De optocht werd vastgelegd door een filmmaker, wiens opnameleider Bill Carter gebruikte in zijn documentaire Miss Sarajevo. Deze documentaire werd internationaal uitgezonden, waardoor een kijkcijfer werd geoogst waarmee de internationale druk om de belegering te beeindigen sterk verhoogde. Fragmenten van de documentaire werden opgenomen in de single "Miss Sarajevo" door de Ierse band U2, samen met Brian Eno en de Italiaanse opera zanger Luciano Pavarotti. Inela Nogić's foto, gemaakt tijdens de optocht, prijkte ook op de cover van de single.[1]

Nadat de oorlog was beeindigd, werd Inela Nogić uitgenodigd voor het door U2 in 1997 in Sarajevo gegeven concert en persoonlijk begeleid door de band.

In een interview in de Volkskrant van 16 mei 2020 beschuldigt Nogic U2 ervan financieel te hebben geprofiteerd te hebben van Miss Sarajevo, omdat zij noch de andere deelnemers iets van de opbrengst hebben gekregen. "Het was heel hypocriet", zegt ze verontwaardigd. "De bandleden vulden hun zakken over onze rug. Zonder onze toestemming, figureerden we 25 jaar lang in die videoclip. Zou het niet netjes zijn geweest om ons daarvoor te betalen? [2]

In 1995 trouwt Nogic met een Nederlandse fotojournalist met wie ze naar Nederland verhuist. Met haar tweede, Bosnische man heeft ze een tweeling zoon en dochter. Ze woont en werkt in Amsterdam als grafisch ontwerper.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  1. https://www.youtube.com/watch?v=Pc0wUxmrJ7Y
  2. https://www.volkskrant.nl/mensen/al-25-jaar-miss-sarajevo-betrokken-u2-vulde-zijn-zakken-over-onze-rug~b9f4e229/