Gebruiker:Haaftjlv/JamesComeyVervolg0418

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nasleep ontslag[bewerken | brontekst bewerken]

Comey's ontslag was onmiddellijk controversieel. Het werd vergeleken met de Zaterdag Avond aanslag, president Richard Nixon's ontslag van Speciale Aanklager Archibald Cox, die het Watergate-schandaal onderzocht en met het ontslag van fungerend federaal Aanklager Sally Yates in januari 2017. Veel Congresleden uitten hun bezorgdheid over het ontslag en beweerden dat het de integriteit van het onderzoek in gevaar zou brengen. Criticasters beschuldigden Trump van het belemmeren van de rechtsgang.

In de ontslagbrief beschuldigde Trump Comey ervan hem "bij drie afzonderlijke gelegenheden te hebben bevestigd dat hij zelf geen subject van onderzoek was." Journalisten kenden, niet wetend wat Comey de president onder vier ogen had verteld, geen publicaties waaruit zou blijken dat de president zelf geen subject van het FBI-onderzoek zou zijn. Later, tijdens zijn getuigenis in het Congres bevestigde Comey drie maal uit zich zelf dat Trump niet persoonlijk het doelwit van het FBI-onderzoek was. Volgens door media geïnterviewde collega's van Comey zou Trump in januari Comey gevraagd hebben hem zijn loyaliteit toe te zeggen. Omdat Comey vanuit zijn ambtsopvatting daartegen bedenkingen had, beloofde hij het present "zijn onvoorwaardelijk eerlijke opstelling". Comey gaf aan bereid te zijn om over zijn ontslag te getuigen een open hearing. Een uitnodiging van de Inlichtingen Commissie van de Senaat om te getuigen in een hearing met gesloten deuren wees hij af.

Op 16 mei onthulde de The New York Times het bestaan van een handgeschreven memo van Comey, dat hij had geschreven na een ontmoeting met Trump op 14 februari 2017. Beweerd wordt dat Trump hem had gevraagd het FBI-onderzoek naar Mike Flynn, die een dag eerder was ontslagen als Nationale Veiligheidsadviseur. Comey verklaarde later dat hij met een vriend had geregeld dat de memo met de pers zou worden gedeeld, hopend dat dat de aanstelling van een Speciale Aanklager zou triggeren.

Op 8 juni 2017 legde Comey een openbaar getuigenis over zijn ontslag af tegenover de Inlichtingencommissie van de Senaat. Gevraagd naar zijn gedachten over het waarom van zijn ontslag, zei hij in verwarring te zijn gebracht door de verschuivende verklaringen ervoor maar "dat hij de president op diens woord geloofde, dat hij was ontslagen wegens zijn onderzoek naar de Russische Connectie." Ook zei hij dat hij vanaf toen aantekeningen had bijgehouden van gesprekken met de president omdat "hij in alle oprechtheid bezorgd was dat deze zou liegen over de aard van onze ontmoetingen, zodat ik de noodzaak voelde dat te documenteren." Hij voegde daaraan nog toe dat hij zoiets nooit had gedaan bij de twee vorige presidenten, die hij had gediend.

Boek "Loyaliteit, Waarheid, Leugens en Leiderschap[bewerken | brontekst bewerken]

In augustus 2017 maakte uitgever Macmillan Publishers' Flatiron Books dat het de rechten van Comey's eerste - in het voorjaar van 2018 te verschijnen - boek had verworven. In november werd de titel onthuld "A Higher Loyalty: Truth, Lies en Leadership", met 1 mei als geplande verschijningsdatum. Deze datum werd met veertien dagen vervroegd om te vermijden dat er een conflicterende timing met de lopende werkzaamheden van het team van Speciale Aanklager Robert Mueller zou kunnen ontstaan. Op 18 maart leidden bestellingen in de voorverkoop ertoe dat het boek in de Toplijst van Amazan.com belandde. De snelle stijging werd toegeschreven aan een aantal agressieve tweets van Trump, waarin deze claimde "dat Comey alles wist van de leugens en corruptie die er heersen op het hoogste niveau van de FBI" In antwoord hierop twitterde Comey: "Mr. de President het Amerikaanse volk zal heel spoedig mijn verhaal horen. En zij kunnen zelf oordelen wie eerbaar en wie niet eerbaar is.

Post-gouvernementele activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

In de zomer van 2017 verzorgde Comey een serie lezingen aan de Howard University, een historisch zwarte universiteit in Washington D.C.. In de loop van 2018 zal hij terugkeren naar zijn alma mater, het College of William & Mary, om een cursus over ethisch leiderschap. Hij zal daar als hoogleraar zonder vaste aanstelling colleges geven.

Politieke positie[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel Comey het grootste deel van zijn leven stond geregistreerd als lid van de Republikeinse Partij, verklaarde hij tijdens zijn getuigenis in het Congres van 7 juli 2016, dat hij niet langer stond geregistreerd bij welke partij dan ook. Eerder doneerde hij gunste van de presidentiele campagnes van John McCaine (2008) en Mitt Romney (2012). In een interview met ABC News op 18 april 2018 zei Comey "dat de Republikeinse Partij hem en vele anderen in de steek hebben gelaten" en dat "deze mensen niets vertegenwoordigen waarin hij gelooft".

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Comey en zijn vrouw, Patrice Failor, zijn ouders van vijf kinderen en een op jonge leeftijd overleden zoon. Hij is van Ierse afkomst en werd grootgebracht in een Rooms Katholiek gezin. Comey sloot zich later aan bij de United Methodist Church. Hij heeft een rijzige gestalte (2.03 m).