Gebruiker:Haaftjlv/SergeiProhidko

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deputy Prime Minister Sergei Prikhodko.jpg

Sergei Eduardovich Prikhodko, (Moskou, 12 january 1957) is een Russische politicus en diplomaat. Sinds 2013 is hij vice-premier in Dimitri Medvedev's kabinet. Hij is belast met de portefeuille internationale samenwerking.

Opleiding[bewerken]

Prikhodko werd geboren in Moskou. Hij studeerde aan het Moskou Staats Instituut voor Internationale Betrekkingen in 1980. Na zijn afstuderen was hij diplomaat op de Sovjet Ambassade in Tsjecho-Slowakije. In de jaren 1986-1987 attaché op het Derde Secretariaat van het Directoraat voor Europese socialistische landen van het Sovjet-ministerie van Buitenlandse Zaken.

Carriere[bewerken]

In 1992-1993 Tweede, daarna Eerste secretaris van de Russische ambassade in Tsjecho-Slowakije. In de periode 1993-1997 - Hoofd van het Departement, waarnemend directeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Russische Federatie. Op 9 april 1997 werd hij assistent van de president van de Russische Federatie. Op 14 september 1998 - plaatsvervangend Hoofd van de Presidentiele Administratie van de Russische Federatie.

Sinds 2 february 1999 - plaatsvervangend Hoofd van de presidentiele administratie van de Russische Federatie - Hoofd van het Russische Presidentiele Buitenlands beleid. Op 26 maart 2004 - Assistent van de president van de Russische Federatie. Op 21 mei 2012 - Eerste waarnemend Hoofd van de regering van de Russische Federatie. Op 9 mei 2013 - Operationeel Hoofd van de regering van de Russische Federatie. Op 22 mei 2013 - fungerend waarnemend Premier van de Russische Federatie in Dimitri Medvedev's kabinet.

Beschuldigingen van corruptie[bewerken]

In february 2018 publiceerde Russisch politiek activist Alexei Navalny een video die de beschuldiging bevat dat Prikhodko verschillende omkoopbedragen ontving van de Russische oligarch and miljardair Oleg Deripaska, inclusief zowel prostitutie-diensten als vastgoed tot een waarde van ten minste 1.5 miljard roebels (circa 25 miljoen dollar) [1].

Prikhodko zelf sprak de beschuldigingen tegen en verweet Navalny "de feiten te verwarren" over zijn "vriend" Deripaska, Donald Trump en Paul Manafort, daarbij tegelijkertijd zijn wens uitsprekend om een gesprek "van tot man" met Navalny te hebben. Een dag nadat de video was gepubliceerd plaatste het Staatstoezicht op de Communicatie, Roskamnadzor, de video op de Lijst van Extreme Publicaties, waardoor het kennisnemen van de video voor alle Russische ingezetenen illegaal is geworden.