Gebruiker:Han Perier/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

{verwijderen|1=Niet-neutraal artikel dat bijna leest als een egodocument. Niet zo gek aangezien de auteur waarschijnlijk een artikel over zichzelf geschreven heeft. Geen fatsoenlijke secundaire bronnen die zijn relevantie aantonen, geen droge en encyclopedische tekst. Dit artikel is zowel NE als WIU.|2=2022|3=04|4=11}

Han Perier (Eemnes, 2 april 1952 geboren als Johannes Perier) is een Nederlandse kunstschilder[1] die voornamelijk werkt in en rond ‘t Gooi. Hoewel al vroeg teken- en schildertalent zichtbaar werd[bron?], koos Han aanvankelijk niet voor het kunstenaarsleven. Al op 15- jarige leeftijd ging hij de wereld in. Pas na een in veel opzichten turbulent leven kwam het moment dat hij in de schilderkunst rond zijn 45e zijn bestemming vond. De werken van Han zijn zeer veelzijdig: van abstract tot naïef-realistisch, landschappen, portretten, expressionistisch. Altijd in beweging en nooit verstarrend in eenzelfde stijl.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Han werkte vanaf zijn 15e slechts enkele jaren in loondienst. Al vanaf zijn schooltijd bleek hij niet geschikt voor hiërarchische verhoudingen.[bron?] Als zelfstandig ondernemer handelde hij onder meer in sportartikelen, bezat verschillende sportwinkels in Baarn en Soest, werkte als binnenhuisarchitect en vervolgens als interieurontwerper. Vanaf 1985 resulteerde dit in de opbouw en ontwikkeling van het bedrijf Ale Systems, dat zich toelegde op ontwerp, (ver)bouw en ontwikkeling van horecaconcepten. Ook bezat het bedrijf hotels, discotheken en restaurants.

In die jaren ontwikkelde Han naast zijn zakelijk inzicht ook een exuberante levensstijl, waarin geld, vrouwen en drank een hoofdrol speelden. De snelle groei van zijn bedrijf maakte dat hij in zee ging met een naar later bleek onbetrouwbare zakenpartner. Pas toen hij in 1992 door een rechercheteam van zijn bed werd gelicht, bleek hij te zijn meegezogen in criminele zaken. Zijn zakenpartner had het bedrijf gebruikt om grote sommen geld wit te wassen. Het justitieonderzoek hiernaar werd onderdeel van de latere IRT-affaire. Han verbleef 6 maanden in voorarrest, maar werd niet berecht of veroordeeld. Wel verloor hij het grootste deel van zijn bezittingen en werd zijn onderneming opgeheven.

Deze diep ingrijpende gebeurtenissen veroorzaakten een existentiële crisis in het leven van Han. Van hieruit bereikte hij de bodem, van waaruit zijn kunstenaarschap tot ontwikkeling kon komen.

Schilderkunst[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste atelier was in ’s Graveland. In dat atelier met zijn glazen dak en zonder verwarming maakte hij zijn meest spontane impressionistische werken, zoals ‘La Coste’.

In Laren woonde hij aan de Brink, schilderde daar op de Brink, vaak ook naast de luxe bloemenstal, en werd daardoor Larens meest bekende plein air schilder. De werken modern en beeldend, geïnspireerd door de vele personages in Laren. Zie ‘Roddel en Print’ en ‘De Gevangen Hunkering’. Door zijn opvallende verschijning kwam hij ook veel in contact met ‘tout Laren’, een coterie van oud en nieuw geld die elkaar vooral in de Larense horeca ontmoette, en was Han snel een veel gevraagde kunstenaar. De gemeente Laren eerde hem door zijn beeltenis op de voorkant van de gemeentegids te zetten.

Tijdens een expositie in Zandvoort aan Zee werd zijn werk opgemerkt door Bas Mali[2], die zijn mecenas zou worden. Mali kocht een groot aantal werken. Ook schreef hij een boek over Han, ‘Los van God’[3] dat in 2013 werd gepresenteerd in het Singer Museum in Laren[4].

Na zijn Larense periode verhuist Han naar Naarden. Daar begon een moeilijke periode. Ook door het veelvuldig gebruik van drank en softdrugs werden zijn werken somberder. Hij schildert daar artiesten met het nodige drama zoals Billy Holiday, Louis Armstrong, Coco Chanel en Maria Callas in hoofdzakelijke zwarte tonen met accenten in grijs en wit. Ook een paar prachtige abstracten zien het licht, zoals ‘Carte Blanche’.

In 2016 kwam mede door een zelf gekozen isolement opnieuw een ommekeer. Drugsvrij, beperking van alcoholgebruik en zelfs vanaf 2018 geheelonthouder. De schilderijen werden anders: kleurrijker, intenser.

Op 2 april 2022 werd Han 70. En zoals hij zelf zegt, de beste versie begint, 7.0 Tegelijkertijd presenteerde hij drie nieuwe werken van bijzondere klasse waarin kleur, techniek en liefde weer een nieuwe dimensie inluiden.


Categorie:Nederlands kunstschilder

  1. Schuiling, Kunstschilder. www.hanperier.com (2003). Geraadpleegd op 11 april 2022.
  2. Oosterbeek, W., "Status: Vrienden", 04-01-2014.
  3. Bas Mali (2012), Los van God. Bas Mali. ISBN 978-94-90668-00-6.
  4. Expositie Laren (10-11-2012 t/m 10-11-2012).