Gebruiker:Handsjv/Ban flanders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Business Angels Network Flanders matcht ondernemers en investeerders. BAN Flanders wordt gesteund door de Vlaamse overheid en biedt ondernemers de kans om hun bedrijf met inbreng van business angels naar een hoger niveau te tillen. De financiering via business angels vult een hiaat in het financiële landschap. Business angels gaan – als ervaren ondernemer – heel vroeg mee in het verhaal van de starter/ondernemer zonder een controlerende positie te claimen, zonder meteen te denken in termen van rendement of exit. De business angels van BAN Flanders hebben vaak een succesvolle carrière of uitgebreide ervaring als investeerder en participeren als business angel, telkens voor een beperkt aandeel, in meerdere bedrijven.

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

BAN Flanders bestaat reeds 25 jaar. Het netwerk telt +200 leden business angels. Jaarlijks krijgt BAN Flanders meer dan 600 dossiers binnen van startende of beloftevolle ondernemingen op zoek naar kapitaal én kennis. Daarvan worden jaarlijks een 100-tal dossiers geselecteerd die voor het netwerk van business angels gepresenteerd worden. Uiteindelijk worden er een 80-tal trajecten per jaar in gang gezet waarvan ongeveer de helft uitmondt in een concrete participatie.

Voor ondernemers: begeleiding en matching events[bewerken | brontekst bewerken]

Een financieringsbehoefte tussen 75.000 en 1.000.000 € kan door BAN Flanders ingevuld worden. In 80% van de projecten ligt het bedrag hiertussen. Bij BAN Flanders krijg een start-up/ondernemer meteen een individuele contactpersoon toegewezen. Hij begeleidt en verzorgt een globale analyse en screening van het businessplan, nodigt de ondernemer uit voor opleidingsavonden, en zorgt ervoor dat zijn project aan de business angels wordt voorgesteld door onder meer deelname aan matching events. Bij het onderhandelen met de geïnteresseerde business angels verzorgt BAN Flanders neutrale dealguiding services en objectieve begeleiding.  

Voor business angels: kans om in een heel vroeg stadium te participeren[bewerken | brontekst bewerken]

Business angels hebben een succesvolle carrière als ondernemer of elders in het bedrijfsleven (gehad). Bestuurderscapaciteiten en motivatie zijn ook belangrijk. Business angels krijgen uitstekende investeringsmogelijkheden. Met name de kans om in een heel vroeg stadium te participeren, als eerste durfkapitaal.

Dienstverlening[bewerken | brontekst bewerken]

Die behelst niet alleen matching van ondernemers met business angels. Het opzet is breder en omvat ook het informeren, trainen, opleiden en voorbereiden van de ondernemers. En het vestigen van de aandacht van ondernemers en investeerders op de business angel financieringsvorm.

Daartoe heeft BAN Flanders de Wise Academy opgericht, met een ruim aanbod aan concrete thema’s voor enerzijds ondernemers en anderzijds business angels.


BAN Flanders put uit vele jaren ervaring op dit vlak om de juiste selectie van thema’s en inhoud te waarborgen. Daarbij kan de WISE Academy ook vertrouwen op de ondersteuning van gerenommeerde partners zoals onder meer Vlerick Business School, Degroof Petercam, Monard Law en KPMG.

Werkterrein[bewerken | brontekst bewerken]

BAN Flanders is actief in het Vlaamse gewest en heeft lokale antennes in alle provincies om de snelle bereikbaarheid te garanderen. Er zijn ook mogelijkheden om buiten de landsgrenzen uit te breiden omdat de business angels van BAN Flanders vaak ook internationaal actief zijn (geweest). BAN Flanders en Business Angels Europe (BAE) zijn al bijna 10 jaar met elkaar verbonden. Als één van de ‘founding members’ is BAN Flanders altijd een actieve speler geweest binnen BAE.