Gebruiker:Hannolans/Morenkop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De morenkop (ook moriaanshoofd, caput aethiopis) is een heraldisch element dat al vroeg in de heraldiek voorkomt, en wordt gebruikt als een gewoon wapenfiguur. De morenkop is in veel heraldische schilden vertegenwoordigd. Voorbeelden zijn het wapen van Paus Benedictus XVI, van de bisschop van Freising, en het familiewapen van de Pappenheimers.[1]

De morenkop is een afbeelding van het hoofd van een moor. Deze wordt uitgevoerd in een zwarte kleur als kenmerk van een persoon met een donkere huidskleur. Zowel mannelijke als vrouwelijke personen in het wapen opgenomen. Deze hebben vaak blonde of goudkleurige, maar ook korte zwarte sterk krullend haar. Een morenkop kan als attribuut een kroon dragen, een haarband, oorringen en kettingen om de hals.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

De gekroonde moor van Freising (13. Eeuw)[bewerken | brontekst bewerken]

Freisinger Mohr: het bisdom van Freising en Kreis Freising dragen van een "moor" in het wapen. De gekroonde Afrikaanse ("caput aethiopis") verscheen voor het eerst in 1284 in het wapen van de Bisschop Emicho wild, graaf van Wittelsbach (1283-1311). De titel "wildgraaf van Wittelsbach" naar beneden, hij aan de vaderlijke kant van de Kyrburgern en zijn grootmoeder van de Kerk hulpverleners, betoond afgedaald. Al zijn oom Konrad was Bisschop van Freising († 1278), zodat een verwijzing naar de Kirchberg wapen.

{{Commons:Moor heads in heraldry}}

  1. , Lexikon der Heraldik.