Gebruiker:Henk daalder/Enterprise 2.0

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Enterprise 2.0 is het verschijnsel dat in organisaties software nodig is voor minder gestructuureerde processen. Vroeger lag de focus binnen organisaties voornamelijk op het automatiseren van gestructuureerde en gestandaardiseerde processen. De focus naar software ondersteuning voor de minder gestructureerde processen neemt momenteel toe. Het gaat bij Enterprise 2.0, naast blogs en wiki's om technieken als RSS feeds benutten, tags, het activeren van gebruikers om content en produkten te maken en het gebruiken van sociale netwerken om content te filteren. Het toepassen van Enterprise 2.0 zal leiden tot productiviteitsverbeteringen bij kenniswerkers, de eerste berichten in het veld bevestigen dit.

De term Enterprise 2.0 is in het voorjaar van 2006 gelanceerd in een artikel in Sloan Management Review door Prof Andrew McAfee van de Harvard Business School. In dit artikel genaamd "Enterprise 2.0: The dawn of emergent collaboration" stelde Prof McAfee zichzelf de vraag of we eindelijk de juiste technologieën hadden voor kenniswerk. In dit artikel werd het acronym SLATES geponeerd als een checklist voor een Enterprise 2.0 omgeving.

Definitie van anderen[bewerken | brontekst bewerken]

Deze term wordt momenteel door prof McAfee gedefinieerd als volgt (vertaald naar het Nederlands):

Enterprise 2.0 is het gebruik van volwassen geworden en groeiende social software platformen binnen organisaties, of tussen organisaties en hun partners of klanten

De AIIM definieert de term als volgt:

Enterprise 2.0 is een systeem van web gebaseerde technologieën die snelle en flexibele samenwerking, informatiedeling, groei, en integratiemogelijkheden bieden in een organisatie in brede zin

In beide definities zitten een aantal overeenkomsten. Beide gaan over platformen ofwel een systeem van web gebaseerde technologieën. In beide definities komt in de Engelse versie de term emergent voor. Dit wil zeggen dat de inhoud van het platform zonder voorop gezette structuur wordt aangeboden maar dat er mechanismen in het systeem zitten die de structuur en de patronen laten ontstaan door het gebruik en het toevoegen van content. Beide zien dat Enterprise 2.0 een rol speelt zowel binnen als buiten de organisatiegrenzen. Steeds meer vervagen de grenzen van organisaties en Enterprise 2.0 kan dit ondersteunen.

Enterprise 2.0 gaat niet alleen over technologieën maar ook over nieuwe management stijlen, cultuur en gebruikers participatie. Organisaties hebben een eigen tempo en groeipad om zich te ontwikkelen in het gebruik van Enterprise 2.0 mogelijkheden. Dit wordt schematisch in beeld gebracht met het Enterprise 2.0 Maturity Model

Verschil met Web 2.0[bewerken | brontekst bewerken]

Web 2.0 is een term die een in 2005 voor het eerst gebruikt wordt. Enterprise 2.0 en Web 2.0 liggen dicht bij elkaar maar kennen grote verschillen. De meest belangrijke is het feit dat Web 2.0 dicht bij consumenten en personen staat. In bedrijven werken een aantal technologieën en trends anders. Daarnaast moet men in organisaties rekening houden met onder andere toegangsrechten tot content. Daarnaast is Web 2.0 een stuk verder in ontwikkeling. Van een groot aantal technologieën en toepassingen zijn nog geen Enterprise 2.0 voorbeelden bekend maar alleen Web 2.0 voorbeelden. Ook zijn er bedrijven die een variatie op een techniek op de markt brengen, onder een andere naam en iets andere techniek en beoogd gebruik. Het gebruik is voortdurend in ontwikkeling, maar de hier beschreven gebruiken zijn al sinds 2005 bekend.

Gebruik van Enterprise 2.0[bewerken | brontekst bewerken]

Enterprise 2.0 heeft veel potentieel in omgevingen die kennisintensief zijn en waar veel wordt samengewerkt (binnen en buiten de organisatie). Een kenmerk binnen Enterprise 2.0 is dat de toepassingen democratisch zijn, alle medewerkers mogen alle content bekijken en wijzigen, reageren op weblogs en zo hun stem laten gelden. Hierdoor zullen betere ideeën en besluiten genomen worden. Het idee wat hier achter zit is dat een grote groep mensen meer weten dan een kleine groep mensen ("The Wisdom of the Crowds").

Enterprise 2.0 maakt voor medewerkers een nieuwe manier van werken mogelijk, die tijd en plaats onafhankelijk is. Het gaat zelfs zover dat de computer zelfs ook niet uitmaakt. Alle functionaliteit en content wordt via de webbrowser gebruikt.

Ezelsbruggetjes[bewerken | brontekst bewerken]

De deelverschijnselen van Enterprise2.0 ontwikkelen zich in de loop van de tijd. Dat is te zien aan ezelsbruggetjes die gebruikt worden.

SLATES[bewerken | brontekst bewerken]

Dit acronym is een checklist voor een Enteprise 2.0 webplatform. SLATES staat voor de volgende functionaliteiten:

  • Search (Zoeken)
  • Linken
  • Authoring (bewerken en publiceren van content door gewone medewerkers, ipv daar speciaal voor aangestelde auteurs)
  • Tagging (het gebruik van trefwoorden)
  • Extensions (aanbevelingen op basis van gebruik, of klikgedrag, zoals bij Amazon.com)
  • Signals (signaalfunctie zoals RSS)

Deze zes functionaliteit zijn kenmerkend voor een echt Enterprise 2.0 platform hoewel elke organisatie zijn eigen groeipad volgt. Het inzetten van een enkele technologie of alle vormen wil nog niet zeggen dat de betreffende organisatie hiermee op het juiste pad is.

Een goed voorbeeld binnen veel organisaties is dat zoeken betekent dat alle medewerkers de juiste content kunnen vinden over alle bronnen. Dit is echter een complexe uitdaging waar veel organisaties voor staan. Daarnaast betekent zoeken niet alleen full text zoeken maar zoeken op basis van tags, gebruikers of populaire onderwerpen.

Extensions en Signals zijn manier om toegevoegde waarde uit het platform te halen.

Links[bewerken | brontekst bewerken]