Gebruiker:Henna/Handleiding Vandalismebestrijding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een handleiding voor beginnende vandalismebestrijders.

Wat is vandalisme[bewerken | brontekst bewerken]

Vandalisme kan duidelijk vandalisme omvatten, vervangen van tekst door onzin, tekst verwijderen, onzintekst toevoegen, onzinpaginas aanmaken. Het kan ook subtieler door bv data te wijzigen naar een verkeerde datum, of door een pov te introduceren dat er nog niet was. In het eerste geval is het heel duidelijk te zien dat iets vandalisme is, in het tweede geval zoek je het best even op in een andere bron, of in geval van pov gebruik je je gezond verstand. Als je niet zeker ben kan je eens in de geschiedenis tab kijken wie het artikel zoal (substantieel) bewerkt heeft, eventueel kan je hen vragen om er eens een kijkje naar te nemen. In het geval van nieuwe artikelen kan je het aan auteurs van gelijkaardige onderwerpen vragen. Je kan ook altijd vragen op [[Wikipedia:]] om een tweede mening. Andere hulpmiddelen zijn Wikipedianen naar kennis, en Wikipedianen naar taal.

Oplossing[bewerken | brontekst bewerken]

Vandalisme kan je als gewone gebruiker op meerdere manieren signaleren, ofwel zoek je een moderator (op irc of via gebruikersoverleg) Indien het dringend is (bv vandalisme van een gebruikerspagina, of van een druk bezocht artikel) is dit een zeer goede optie, in deze gevallen is het namelijk van belang dat het vandalisme zo snel mogelijk ongedaan gemaakt word. Een tweede reden waarom het handig kan zijn om een moderator te zoeken is bij terugkerende vandalen, de vandaal kan dan tijdelijk geblokeerd worden door de moderatoren. Je kan dit ook aanvragen op

Nieuwe paginas[bewerken | brontekst bewerken]

In het geval van nieuwe paginas is het nodig het vandalisme te signaleren omdat je dit als gewone gebruiker niet kunt oplossen (de pagina moet namelijk verwijderd worden). Een eerste optie is zoals hierboven gezegd, een moderator zoeken. Een tweede optie is de pagina markeren met {{nuweg}}, een moderator die een tussentijdse controle uitvoert zal het dan verwijderen als hij/zij het tegenkomt. Een andere versie van deze oplossing is het artikel op Wikipedia:Te verwijderen pagina's#Pagina's direct verwijderen onderaan(bij "Pagina's direct verwijderen") zetten, bij onmiddelijke verwijdering, een langskomende moderator zal het dan verwijderen. Deze twee methodes zijn vooral goed bij duidelijk vandalisme. Als je niet zeker bent of een nieuwe pagina vandalisme is , kan je hem markeren met {{weg}}, {{wiu}}, {{autur}} of {{reclame}}, respectievelijk voor rommelpaginas (niet encyclopedisch, nonsens, of als je niets anders vind dat beter past), werk in uitvoering (voor onderwerpen die wel encyclopedisch zijn, maar te sumier beschreven zijn), auteur voor paginas die auteursrechten schenden, vraag (via gebruikersoverlegpagina) in dit geval eventueel aan de schrijver van het artikel wie de eigenaar is van de tekst en of hij deze mag gebruiken voor wikipedia, reclame is voor artikels die eruitzien als reclame(vaak hebben deze enkel het doel een bepaalde site of bedrijf te promoten). Als je een artikel markeert, zet het dan ook even op Wikipedia:Te verwijderen pagina's bij de juiste datum. De artikelen blijven nu nog 2 weken staan waarin mensen de tijd hebben om bezwaar aan te tekenen of de artikelen aan te passen zodat ze niet verwijderd moeten worden. Vermeldingen op deze lijst hebben de vorm: * artikellink - reden (vaakgebruikte codes: weg, wiu,auteur, reclame) melder en datum+uur (met 4 ~'s dus :))