Gebruiker:Hertavde/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In opdracht van water-link plant Ecopower op de site van de watermaatschappij langs de Nete in Rumst en Duffel drie windturbines. De opgewekte energie zal in eerste instantie door water-link zelf gebruikt worden. Het resterende deel zal geïnjecteerd worden in het distributienet en beschikbaar zijn voor levering aan coöperanten van Ecopower.

Informatie over het gebied van water-link en de directe omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied waar deze windturbines gepland worden is op het gewestplan ingekleurd als gebied gemeenschapsvoorzieningen[1].

De Risicoatlassen vogels en vleermuizen mbt windturbines[2] geven aan waar en waarom bepaalde gebieden een potentieel risico vormen voor vogels of vleermuizen bij het plaatsen van windturbines. Het gebied waar de windturbines gepland zijn, krijgt voor zowel vogels als vleermuizen de hoogste risicoklasse. Zoals duidelijk wordt gemaakt in het document dat de kaarten begeleid[3], zijn de gegevens voor die kaarten verzameld vóór 2015.

Pal ten zuiden van water-link liggen verschillende natuurgebieden, waarvan een aantal deel uitmaken van het VEN-gebied De Samenvloeiing Rupel-Dijle-Nete. Ecopower beschrijft ze in haar informatiebrochure als "waardevolle gebieden".

Het gaat o.a. om

Daarnaast is het Domein Roosendael sinds 1967 ook erkend als beschermd cultuurhistorisch landschap[5].

Informatie over het project[bewerken | brontekst bewerken]

De officiële informatie over dit project is beschikbaar in het Omgevingsloket van Vlaanderen[6] onder projectnummer 2022043698.

Informatie van Ecopower[bewerken | brontekst bewerken]

Ecopower vat in een informatiedossier[7] achtergrondinformatie samen over het project en de effecten.

Meer en meer gedetailleerde informatie daarover is o.a. te vinden in het project-MER[8] en de lokalisatienota die samen met de vergunningsaanvraag zijn ingediend.

Verwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. gewestplan Vlaanderen
  2. kaart risicoatlassen vogels en vleermuizen mbt windturbines, 2015
  3. Effecten van windturbines op vogels en vleermuizen in Vlaanderen. Leidraad voor risicoanalyse en monitoring (2015-01-01)
  4. Domein Roosendael
  5. Domein Roosendael
  6. Omgevingsloket van Vlaanderen
  7. https://cdn.nimbu.io/s/4tn7vz5/assets/1675866835302/20230208_Informatiedossier_windproject_Rumst-Duffel.pdf Windturbinepark Rumst-Duffel: informatiedossier]
  8. Het MER (milieueffectenrapport, met o.a. info over geluidshinder, slagschaduw, impact op de natuur ...) voor dit project vind je als je op [1] projectnummer 2022043698 ingeeft. Er worden schijnbaar twee projecten getoond, omdat zowel Rumst als Duffel een openbaar onderzoek instellen, maar de ingediende files zijn dezelfde. Filter op Al dan niet goedgekeurd MER.
    Onderdelen van het MER zijn o.a.
    57390005_NTS Rumst_v8.pdf = Niet-technische samenvatting project MER inclusief Lokalisatienota
    MER exclusief bijlage.pdf = Project MER inclusief Lokalisatienota
    MER bijlage deel 1.pdf bevat Bijlage 3: Verscherpte natuurtoets m.b.t. de inplanting van 5 windturbines op de site van Water-link te Rumst (vanaf p. 65)