Naar inhoud springen

Gebruiker:HislordshipMarcel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Renosieten is een kaartspel voor 4 personen, dat wordt gespeeld met een standaard set speelkaarten zonder jokers.

Dit spel bestaat uit 5 afzonderlijke kaartspelen, die stuk voor stuk en in willekeurige volgorde door elke speler gespeeld moeten worden. Wie aan het eind van het spel de minste punten heeft verzameld heeft gewonnen.

SPEL DOEL PUNTEN TELLING
Zonder Harten Zo min mogelijk slagen met harten halen 13 x 10 punten, voor elke harten kaart 10 punten
Zonder harten heer Niet de slag met de harten-heer winnen 50 punten, voor de speler met Harten heer
Zonder slag Zo min mogelijk slagen halen 13 x 10 punten, voor elke slag 10 punten
Zonder vrouwen Zo min mogelijk slagen met vrouwen halen 4 x 25 punten, 25 punten voor elke vrouw
Renosieten Als eerste en als tweede speler al je kaarten spelen. Als 1e alle kaarten gespeeld -100 punten aftrek,

als 2e alle kaarten gespeeld -50 punten aftrek

De speler die begint wordt de 'deler' en hij/zij moet de 52 speelkaarten goed schudden en vervolgens stuk voor stuk opdelen aan elk van de 4 spelers (zodat een elke speler precies 13 speelkaarten in handen heeft). De "deler" bepaald vervolgens zelf welke van de 5 kaartspelen en in welke volgorde de spelen zullen worden gespeeld.

Welk spel er wordt gespeeld, bepaald de "deler" op basis van zijn/haar hand met kaarten. Omdat de 'deler' niet van tevoren weet, welke hand kaarten hij/zij voor volgende spel ontvangt, is het de kunst om de juiste set kaarten bij elk van de 5 spelletjes te kiezen. Zodra een spel is afgerond bepaald dezelfde "deler" welk spel van de resterende spelen zal worden gespeel. Zodra alle 5 spelen zijn gespeeld gaat de beurt over naar de volgend speler. Zodra alle spelers elk hun 5 spelen hebben gespeeld is het Renosieten afgelopen.

Spelformulier Renosieten

De deler komt uit met de eerste kaart en de spelers moeten ♠ ♥ ♣ ♦ bekennen. Als een speler niet kan bekennen mag deze een kaart naar believen spelen. De speler met de hoogste kaart (2,3,4,5,6,7,8,9,10,B,V,H,A) van de gevraagde ♠ ♥ ♣ ♦ wint de slag. Zodra alle 13 slagen zijn gespeeld, telt ieder speler zijn/haar punten en wordt dit op het wedstrijdformulier ingevuld.

Bij het spelletje Renosieten komt de deler uit met de 1e kaart naar keuze. Vervolgens mogen alle spelers om beurt 'naar onder of naar boven' aanleggen:  2,3,4,5,6,7,8,9,10,B,V,H,A. Om een nieuwe rij te kunnen starten, moet dezelfde kaart van een ander symbool  ♠ ♥ ♣ ♦door één van de spelers op tafel worden gelegd. De speler moet vervolgens “passen” als hij/zij niet kan aanleggen. Als een AAS wordt neergelegd moet de speler 'door leggen' tot hij/zij niet verder kan.