Gebruiker:J.Baljet/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Henk Veldhuizen[bewerken | brontekst bewerken]

Henk Veldhuizen (Den Haag, 14 maart 1958), is een Nederlandse fotograaf. Hij is maker van verhalende en theatrale beelden. In 2018 is Veldhuizen twee jaar achter elkaar gekozen bij de “The most talented 100 photographers of the year of the Magic Lens Group”. Hij heeft meerdere publicaties gekregen bij onder meer One Eye Land, ARTFreeLife Fine Eye Magazine en WePhoto Portrait Vol 7 in juni 2018. In 2020 werd het soloboek Masterstroke voor hem gepubliceerd door de Italiaan Mario Bunčuga, fotograaf en oprichter van de WePhoto-groep.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Veldhuizen groeide op in Den Haag en studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na zijn carrière in het muziekonderwijs, waarin hij veel grote theaterproducties maakte met regie, vormgeving, kostuums, verhaal en muzikale arrangementen, maakte hij de overstap naar fotografie. Tussentijds heeft hij als musicus de muziekgroep Alevare geleid die met haar optredens goede doelen steunde.

Fotowerk[bewerken | brontekst bewerken]

In de fotografie is Veldhuizen autodidact. Hij fotografeert met name mensen. Naar zijn zeggen heeft de mens vele gezichten. Onder meer komt dit duidelijk naar voren in zijn serie ‘Een andere ik’ (2017). Veldhuizen probeert recht te doen aan het unieke van de persoon die voor hem staat door de vele kanten van deze mens te laten zien.

De serie Flowers laat de schoonheid en pracht van de natuur zien gecombineerd in een portret. Veldhuizen gebruikt materialen uit de natuur, meestal bloemen of bladeren, op een andere manier dan gemiddeld, bijvoorbeeld als een sieraad of aanvulling op een kledingstuk (2018).

Eén van zijn series die al in meerdere exposities heeft gestaan, is ‘Passie. Een verhaal in 14 beelden’, gebaseerd op de 14 staties, maar dan in een modern jasje (2019). Omdat in 2022 het televisieprogramma ‘The Passion’ in de gemeente Doetinchem werd opgenomen, exposeerde deze gemeente de fotoserie ‘Passie. Een verhaal in 14 beelden’ in haar gemeentehuis.

In de serie Royals is Veldhuizen op zoek gegaan naar beelden die een koninklijke uitstraling hebben. Hij legt die afstandelijke schoonheid vast door nieuwe elementen te gebruiken in een oude stijl (2019).

Bij de serie Outdoor Shoots wijkt Veldhuizen af van zijn werk in de studio. In de stad of natuur maakt hij gebruik van wat de omgeving hem biedt (2019).

In zijn serie Oldies but Goldies eert Veldhuizen de ouderdom tegen het licht van de snelle maatschappij anno 2020. Deze serie werd gemaakt met modellen van 75 jaar en ouder. Hoe mooi is het om de verschillende verhalen van een ouder gezicht af ‘lezen’? (2020)

Samenwerking verschillende kunstenaars[bewerken | brontekst bewerken]

Onderwerp Samenwerking Jaartal Thema
Artwork Riet Atteveld 2019 Ruimtelijke beelden met textiel of verwijzing naar textiel
Sieraden Petra Jongmans 2019 Mystic Fantasy Creations
Mode Ward Warmoeskerken 2020 Theaterkostuums
Mode Peter George d'Angelino Tap 2021 Haute couture van Peter d'Angelino Tap
Artwork Helma Hille 2022 Sculpturen met een kwinkslag
Artwork Riet Atteveld 2022 Duovoorstelling in- en uitgebeeld
Artwork Saskia Vergunst 2023 Assemblage kunst

Waardering[bewerken | brontekst bewerken]

Henk Veldhuizen is twee jaar achter elkaar gekozen bij de “The most talented 100 photographers of the year of the Magic Lens Group”. Ook kreeg Veldhuizen meerdere vermeldingen bij onder meer One Eye Land, ARTFreeLife Fine Eye Magazine en WePhoto Portrait Vol 7 in juni 2018. Een foto uit zijn werk in Steam Punk style is voor de cover gebruikt van WePhoto Portrait Vol 7 in juni 2018. Er verschijnen in 2020 een aantal publicaties met werk van Veldhuizen, waaronder een photoreview in Eye Photo Magazine en in WePhoto Gruppo di appassionati fotografia Portrait book. In 2021 is een speciale uitgave van WePhoto Gruppo di appassionati fotografia verschenen met een overzicht van zijn fotowerk tot dan toe.

In 2023 exposeerde Veldhuizen met de fotoserie Boys in Heels - Vrij om jezelf te zijn. In deze fotoserie heeft hij jongens gefotografeerd op hoge hakken en wil hij laten zien dat iedereen de vrijheid moet kunnen voelen te dragen wat men wil. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft dit recente werk omarmd vanwege het belang van de boodschap. Al snel na de expositie in het gemeentehuis is de fotoserie in theater Castellum geëxposeerd.

Exposities[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Titel Locatie Plaats
2019 Portretten Het Schoutenhuis Alphen aan den Rijn
Passie; het verhaal in 14 beelden De Bron Alphen aan den Rijn
Alphen Art 2019 Popup fotogalerie Alphen aan den Rijn
Een andere ik Maria ter Zeekerk Noordwijk
2020 Portretten Conny Prins Waddinxveen
Passie; het verhaal in 14 beelden (niet doorgegaan ivm COVID) Maria ter Zeekerk Noordwijk
2021 Portretten Gezondheidscentrum De Vijver Nieuwkoop
Oldies but Goldies Delfshaven Rotterdam
Portretten Gezondheidscentrum De Aar - Ter Aar
2022 Passie: het verhaal in 14 beelden Gemeentehuis Doetinchem Doetinchem
Beauty, Silk & Silver Delfshaven Rotterdam
Kunstroute Buren B!zonder Kunstroute Buren Buren
In & Uit gebeeld Cultura Galerie Ede
Boys in Heels - Vrij om jezelf te zijn Gemeentehuis Alphen aan den Rijn Alphen aan den Rijn
2023 Les Insectes Café 1640 Alphen aan den Rijn
Passie: het verhaal in 14 beelden Remigiuskerk Steenderen
ONLIVE2 Society Galerie Alphen-Art StaArt Alphen aan den Rijn
Boys in Heels - Vrij om jezelf te zijn Theater Castellum Alphen aan den Rijn

Publiciteit[bewerken | brontekst bewerken]

2023

KHABBAZ Rodi.NL - Nieuws Alphen Gaykrant - maart 2023 Alphens.nl Gaykrant - maart 2023 Alphens.nl

2022

Photo & Technique - Magazine 46 - 2022 Alphens Nieuwsblad & Gouwe Koerier AD Groene Hart Gaykrant - oktober 2022 Winq Studio Alphen Exclusief voor inclusief Alphens.nl - november 2022

2021

Photo Vogue Italia - Maurice and Bonita DeNieuwkoper.nl WePhoto Masterstroke the work of Henk Veldhuizen WePhoto Portrait Vol 7, 10 & 11

2020 en eerder

One Eye Land publicaties - zoek op fotograaf in Gallery - Henk Veldhuizen Photo Vogue Italia - Birds Rodi.nl - een andere ik ARTFreeLife Fine Eye Magazine Fotoreview in Eye Photo Magazine Fotografia Portrait book FotoArt Italia, Creaworldcom Italia Ritratti Innocenti Techniek- & Praktijkboek Huisdieren van Zoom Academy Gouda FM Noordwijk Nieuws

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

www.hajeve-pictures.nl = officiële website

www.khabbaz.nl

www.fotoexpositie.nl