Gebruiker:Jabviviti/Huaca Pucllana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Huaca Pucllana of Huaca Juliana[1] (mogelijk van Quechua wak'a een lokaal heiligdom voor een beschermgodheid, een heilige plaats, heilig, pukllana spel)[2] is een grote adobe en klei piramide gelegen in het Miraflores district van centraal Lima, Peru, gebouwd uit zeven verspringende platforms. Het diende als een belangrijk ceremonieel en administratief centrum voor de vooruitgang van de Lima Cultuur, een samenleving die zich ontwikkelde in de Peruaanse Centrale Kust tussen 200 AD en 700 AD.

Met het beoogde doel om de elite geestelijken (die politiek verschillende valleien in het gebied bestuurden) hun volledige religieuze macht en vermogen om het gebruik van alle natuurlijke waterbronnen (zout en zoet water) van de zone te controleren te laten uitdrukken, werd er een Grote Piramide gebouwd in de Huaca.

Als geheel is de structuur omgeven door een plaza, of centraal plein, dat grenst aan de buitenste grenzen, en door een grote gestructureerde muur die het in twee aparte secties verdeelt. In de ene sectie waren banken en bewijzen van diepe kuilen waar offers van vis en ander zeeleven plaatsvonden om de gunst van de goden te verkrijgen. De andere sectie is een administratief gebied. Dit gebied bevat verschillende kleine kleistructuren en hutten gemaakt van adobe, waarvan sommige muren nog overeind staan, waarvan de functie leek te zijn om te fungeren als de binnenplaatsen en patio's van de omheining die meer dan 500 meter lang, 100 meter breed en 22 meter hoog is.

Andere overblijfselen zijn blootgelegd die behoren tot de Wari Cultuur (500 - 1000 na Chr.), die een directe invloed had op de Lima Cultuur aan het einde van de periode. Bijzonder opmerkelijk zijn de overblijfselen van de "Señor de los Unkus" (De Heer van de Unkus), die deel uitmaakte van de eerste tombe binnen het ceremoniële centrum die volledig intact werd ontdekt. Deze tombe bevat drie afzonderlijke lijkwaden met daarin de overblijfselen van drie volwassenen - waarvan twee met maskers - en die van een geofferd kind.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]