Gebruiker:JanCK Fietser

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Opleiding[bewerken]

Ik ben een...

Hobby's[bewerken]

  • Modelspoor: Spoor N, Tijdperk II (1920-1945), DRG (Deutsche Reichsbahn Gesellschaft (1920-1937)).
  • Tuinieren.
  • Fietsen: De recreatieve fietstochten die ik samen met mijn vrouw maak, publiceerde ik hier (en tegenwoordig op een andere site, die helaas geen openbare gebruikerspagina kent), terwijl foto's die ik tijdens deze tochten heb gemaakt, indien relevant voor Wikipedia, op Wikimedia te vinden zijn.

Activiteiten op Wikipedia[bewerken]

Mijn WikiUil geniet van de fietstocht.
Mijn WikiUil maakt nieuwe vrienden.

Nu ik een WikiUil heb gewonnen, moet ik toch ook iets schrijven over mijn activiteiten op Wikipedia. Oorspronkelijk bestonden die voornamelijk uit het plaatsen van tijdens onze fietstochten gemaakte foto's van gemeentelijke en rijksmonumenten. Maar ik raakte geïnteresseerd in vandalismebestrijding na een aflevering van een televisieserie waarin de hoofdpersonen hun eigen Wikipedia-artikel op nogal vreemde wijze bewerkten, wat na korte tijd alweer werd teruggedraaid. Ik ben eens gaan kijken hoe dat in zijn werk was gegaan en kwam bij een artikel dat, door die uitzending, het doelwit was geworden van behoorlijk wat vandalisme (en daarom noem ik de naam hier ook niet). Ik ben gaan meehelpen dat vandalisme ongedaan te maken en kwam er al snel achter dat er bij meer artikelen ongewenste bewerkingen werden gedaan. Door te lezen, aan anderen (die ik bezig zag) advies te vragen op hun overlegpagina's en van weer anderen (die mij bezig zagen) tips te krijgen op mijn eigen overlegpagina, raakte ik danig gemotiveerd om te helpen de encyclopedie zuiver te houden.

Geeft dat dan echt voldoening, artikelen herstellen waarin mensen met veel lol het cool vinden om hun kennissen elk mogelijk (en onmogelijk) scheldwoord in elke mogelijke (en onmogelijke!) spellingvariant naar het hoofd te slingeren? Wel als je daarbij geregeld stuit op bewerkingen die misschien onbeholpen zijn qua spelling, grammatica of opmaak, maar waarin toch een verbetering van de encyclopedie schuilt, mits de bewerker een beetje geholpen wordt. Op die manier heb ik al veel artikelen helpen verbeteren, ook artikelen die op de beoordelingslijst waren geplaatst en met hulp van mij en anderen (Wikipedia is nooit een soloproject) behouden konden blijven.

Ik heb ooit geprobeerd een lijstje bij te houden van artikelen waaraan ik een bijdrage had geleverd, maar dat bleek al snel onbegonnen werk. En bovendien, moet je elke ] of } die is geplaatst om een ontregelde opmaak te herstellen, werkelijk tellen? Een aantal voorbeelden van mijn bijdragen staan op mijn pagina met persoonlijke bladwijzers, maar die zijn meer bedoeld als geheugensteuntje hoe-werkte-dat-ook-alweer? dan als ook maar een benadering van een lijst met bijdragen.

Onderscheidingen[bewerken]