Gebruiker:Janavansteenland/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Jeugdhuissubsidie Decreet voor projecten van bovenlokaal belang[bewerken | brontekst bewerken]

Op 5 juli 2013 heeft de Vlaamse Regering beslist dat jeugdhuizen in aanmerking kunnen komen om subsidies te krijgen, die dan worden gebruikt voor de uitvoering van projecten van bovenlokaal belang.

Jeugdhuizen die aan een aantal voorwaarden voldoen, kunnen tot 40 000 euro personeelssubsidie en tot 5 000 werkingssubsidie krijgen voor de uitvoering van:

• Een bovenlokaal project ter bevordering van de artistieke expressie bij jongeren

• Een bovenlokaal project ter ondersteuning van het ondernemerschap bij jongeren


Een project kan over verschillende jaren lopen, maar de subsidie wordt telkens voor ten hoogste een jaar toegezegd.

Om te worden gesubsidieerd in het kader van dit besluit moet het jeugdhuis op het moment van de aanvraag aan volgende voorwaarden voldoen:

• Het is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw)

• Het beschikt over een algemene vergadering met ten minste twintig stemgerechtigde leden, waarvan ten minste tien leden jonger zijn dan dertig jaar

• Het is gevestigd in het Nederlandse taalgebied of in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad

• Het is werkgever van ten minste een halftijds personeelslid, gefinancierd met andere middelen dan de subsidies die toegekend zijn met toepassing van dit besluit

• Het beschikt over een voor iedereen toegankelijk medium waarmee het jeugdhuis communiceert over de georganiseerde activiteiten, zijn openingsuren en zijn doelstellingen. Bv. Sociale media zoals Facebook

• Het dient een subsidieaanvraag in


Aanvraagformulieren zijn te vinden op www.sociaalcultureel.be

Circuskunsten Decreet[bewerken | brontekst bewerken]

Dit decreet trad in werking op 21 november 2008 met de bedoeling om de circuskunsten in Vlaanderen te stimuleren en te ondersteunen. De Vlaamse Regering wil het aanbod van circuskunstproducties vergroten, verder ontwikkelen en verdiepen zodat er meer mensen en een diverser publiek kunnen worden bereikt.

Zowel het klassieke circus als de nieuwe circusvormen krijgen hierin een volwaardige plaats, ongeacht of het gaat over liefhebbers of beroepsmatige beoefenaars van de circuskunsten.


Het Circusdecreet wil optimale kansen bieden aan alle circuskunsten door de creatie, de spreiding, de professionalisering en de promotie te subsidiëren.

Daarnaast subsidieert het decreet een Vlaams Circuscentrum als belangenbehartiger en kenniscentrum voor de circuskunsten. In 2013 was dit goed voor een totaal van 2 279 000 euro. Voor een bedrag tot 5 000 euro komen natuurlijke personen in aanmerking, voor een hogere subsidie is rechtspersoonlijkheid vereist.