Naar inhoud springen

Gebruiker:JuniperStyx/Palazzo Falson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is de entree trap van het museum het Palazzo Falson in Mdina, Malta. De afbeelding dateert van maart 2022.
Entree trap museum Palazzo Falson - maart 2022

Palazzo Falson, voorheen bekend als Palazzo Cumbo-Navarra, Casa dei Castelletti en het Normandische huis, is een middeleeuws herenhuis in Mdina, Malta. Het werd gebouwd als een gezinswoning voor de Maltese adel, en het is vernoemd naar de familie Falson. Het is momenteel open voor het publiek als een huismuseum met zeventien kamers met historische huishoudelijke bezittingen en een aantal antiekcollecties.

Het gebouw is vermoedelijk gebouwd rond 1495, waarbij er waarschijnlijk delen van een 13e-eeuws gebouw zijn opgenomen. Dit maakt van Palazzo Falson het op één na oudste gebouw in Mdina, na de begane grond van Palazzo Santa Sofia. Tijdens het bewind van de Orde van Sint-Jan zou het gebouw Philippe Villiers de L'Isle-Adam hebben ontvangen, de eerste grootmeester van Malta. Halverwege de 16de eeuw werd het gebouw verder vergroot. De architect is onbekend, maar de kenmerkende ramen op de bovenste verdieping zijn mogelijk het werk van Jacobo Dimeg.

Palazzo Falson werd in de 20ste eeuw overgenomen door Olof Frederick Gollcher en hij restaureerde en veranderde delen van het gebouw. Het is nu eigendom van een stichting die is opgericht door Gollcher en sinds 2007 is het open voor het publiek als het Palazzo Falson Historic House Museum, dat wordt beheerd door de Fondazzjoni Patrimonju Malti, een Maltese erfgoedstichting. Het toont permanente collecties die oorspronkelijk toebehoorden aan Gollcher, en af en toe andere tijdelijke tentoonstellingen uit privécollecties.

Het gebouw is opgenomen op de antiquiteitenlijst van 1925. Sinds 1992 is het een beschermd monumentaal pand en staat op de lijst van de nationale inventaris van het culturele eigendom van de Maltese eilanden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De familie Falsone was een van de vooraanstaande families van het middeleeuwse Mdina, en haar leden waren vaak betrokken bij de gemeentelijke aangelegenheden van de stad. De vroegste vermelding van de familie dateert uit 1299. [1] [[Categorie:Mdina]] [[Categorie:Paleis in Malta]]

  1. Wettinger, Godfrey (2004). The Falzon Family and the Capomastro of its House at Mdina. Storja.