Naar inhoud springen

Gebruiker:Jvandenbroucke/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jvandenbroucke/Kladblok
Opgericht 1967
Plaats Gits
Complex Dominiek Savio Instituut
Tenue ontbreekt
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

GIDOS[bewerken | brontekst bewerken]

GIDOS (Gits-Instituut Dominiek-Savio) is een koninklijke sportclub die zich richt op mensen met een fysieke en lichtverstandelijke beperking en staat open voor iedereen die wil meesporten. Gidos is aangesloten bij Parantee. De vereniging overkoepelt:

  • een werking waarbij de sporters trainen en deelnemen aan competities in binnen- en buitenland
  • recreatieve sportwerking binnen Dominiek Savio Instituut
  • interscholencompetitie waaraan we deelnemen vanuit Secundair onderwijs Dominiek Savio Instituut

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

1967: Er is nood aan leiding en ambitie om de sport meer uit te breiden. In samenwerking met kinesitherapeuten hebben ze het concept G-sport proberen te verbeteren en veranderen. De oudere ploeg BBC-Gits werd in een nieuw kleedje gestoken onder de naam Gidos en waarvan het ledenaantal zelfs de veertig bereikte.Volgende sporten werden aangeboden:zwemmen, voetballen, volleybal, pingpong, handbal, boogschieten, tennis, atletiek.

1968: Naambekendheid. Gidos laat stilaan van zich horen en zo beginnen de tegenstrevers de nogal vreemde naam Gidos te kennen.

1970: Spionkop. Net zoals elke moderne sportclub krijgt Gidos zijn spionkop: De Saviotuters. Helaas is zijn bestaan maar van korte duur. De basketploeg is niet bestand tegen het helse lawaai zodat de voorzitter besluit ermee op te houden.


1972: Vijf jaar Gidos. Het wordt een jaar van veel sportdemonstraties. Overal in het land (o.a. te De Haan, Gullegem, Genk, Koksijde, Diksmuide, Ingelmunster) kan men zien hoe ook mensen met een handicap aan sport kunnen doen.

1973 & 1974: Gidos sleept beide de meeste overwinningen (+30) in de wacht op de Nationale Spelen in Brussel. Ze krijgen de Wisselbeker.

1975: Gidos richt zelf de Nationale Atletiekkampioenschappen in te Blankenberge. Gidos’ers halen 27 medailles. De Wisselbeker vult opnieuw in de prijzenkast.

1979: Gidos Gits, Europees Kampioen Rolstoelbasket.

1982: Eerste bingo-avond en kiekenkaarting om de kas te spijzen.

1983:De Belgische Sport Voor Gehandicapten wordt gefederaliseerd in Nederlandstalige en Franstalige Liga waardoor verschillende bestaande wedstrijden en ontmoetingen wegvallen. Sport voor andersvaliden wordt meer professioneel benaderd door buitenstaanders: er worden voor de competitie minima opgelegd en langdurige discussies ontstaan over de medische classificatie (primair een neurologisch onderzoek) die nu functioneel zou bepaald worden tijdens de sportbeoefening, en niet langer meer statisch-analytisch.

1987: Carhockey. Het waren vooral die jongens die zich niet konden uiten in zwemmen, voetballen of atletiek, die op het idee kwamen om met een simpele houten stok op een tennisballetje te slaan en dit balletje in een doel te krijgen. De ploegen spelen nu samen met de opvoedsters. Gidos is de enige Belgische ploeg die op dit moment carhockey speelt.

1988: Naar Seoel.Elf competitiespelers van Gidos maken 24 % van de Belgische delegatie uit.

1990: Voetbaltoernooi. Vanuit de voetbalwereld waait een nieuwe wind. Vanaf dit competitiejaar treden de ploegen Gidos en Wapper Antwerpen aan binnen de erkende toernooien van de Werkplaatsen voor Aangepaste Arbeid.

Erelid. Zuster Madlein Volcke werd als erelid voor 't jaar 1990 met eenparigheid van stemmen verkozen. Reden is haar jarenlange voortdurende inzet voor de sporters.

1993: Op 9 oktober was er een sportmanifestatie met deelname van twee Nederlandse instituten, M MPI Sint-Lodewijk uit Kwatrecht, Sint-Gregorius uit Gentbrugge samen met sportclub Wapper en natuurlijk ook Gidos. Boccia, zwemmen, e-hockey en voetbal stonden op het programma. ’s Avonds was er een academische zitting in aanwezigheid van Minister Wivina Demeester. Het feestmaal nadien werd opgediend voor alle Gidos-leden, van nu en toen

1995: Gidos probeert naschoolse, sportieve ontspanning te bieden op vrijwillige basis. Volgens individuele interesse en rekening houdend met de mogelijkheden kunnen de leerlingen een sportactiviteit kiezen. Fitness, gewichtheffen, tafeltennis, zwemmen, boccia, atletiek, fietsen, voetbal, karabijnschieten, badminton, paardrijden en natuurlijk rolstoelhockey zijn de sporttakken die momenteel binnen Gidos kunnen beoefend worden.

1998: Nationaal Criterium Zwemmen te Roeselare. Het betreft een wedstrijd van het Nationaal Criterium Zwemmen voor mindervaliden. Dit betekent een aanwezigheid van een vijftiental clubs en een deelname van een honderdtal zwemmers. Minister Martens en Frederik Deburghgraeve, peter van Gidos, zijn aanwezig. Frederik zal de 100 meter schoolslag zwemmen tegen een selectie van vier Vlaamse en vier Waalse zwemmers met motorische handicap, die een aflossing zwemmen van telkens 25 meter.

2004: Rolstoeldansen voor begeleiders. Gidos organiseert een basiscursus rolstoeldansen voor begeleiders (met medewerking van de provincie West-Vlaanderen) voor iedereen die van dans houdt en rolstoeldansen wil geven met name begeleiders uit de gehandicapten- en bejaardenzorg, alsook studenten in opleiding

2006:200 leden. Gidos is in 40 jaar uitgegroeid tot een van de grootste sportclubs voor personen met handicap.


2014: Feest. België wordt tweede op het WK E-hockey. Met een team die voor de helft uit Gidos-leden bestaat. Björn Sarrazyn (speler bij Gidos) wordt daar verkozen tot beste speler en neemt de 1ste plaats op de wereldranglijst (tot op heden nog steeds).

2018:Historisch. Gidos screamers (E-hockey) schrijven geschiedenis door 10 keer op een rij Belgisch kampioen te spelen.

De organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

GIDOS is een organisatie waarin bestuurders, trainers,scheidsrechters en vrijwilligers op een constructieve manier samenwerken via een open communicatie en wederzijds vertrouwen. Het bestuur bestaat enkel uit personen die zich vrijwillig en op basis van persoonlijke engagement inzetten. Het aanbod wordt uitgebouwd in nauwe samenwerking met de sporter, trainer, bestuurder en vrijwilliger. Er wordt geopteerd om de expertise van Dominiek Savio hanteren indien nodig.

Jeugdwerking[bewerken | brontekst bewerken]

GIDOS wil haar jeugdwerking verder uitbouwen in functie van een vlotte doorstroming van jeugdspelers richting recreatie of competitie. Dit is mogelijk door de goede samenwerking tussen de club en domeinen zorg en onderwijs. We vinden het belangrijk om heldere gedragsregels en positieve waarden mee te geven. GIDOS onderschrijft vanuit de Panathlonverklaring en het Charter Geestig Gezond Sporten

Waarden[bewerken | brontekst bewerken]

GIDOS staat symbool voor:

  • Eenheid in diversiteit: Alle sporters zijn GIDOS sporters. We are one!
  • Teamspirit: Het geheel van de sportclub is meer dan de som van de delen.
  • Positiviteit: Zowel in het denken als doen. De trainers stralen positiviteit uit. Spelers worden eerst op hun sterke punten gewezen vooraleer we op verbeterpunten wijzen.
  • Enthousiasme: Dit uitstralen als club zodat anderen gemotiveerd en aangezet worden om te sporten door ons.
  • Respect: Respecteer iedereen, zo ontstaat er een vlotte samenwerking. De club stelt solidariteit, fairplay en integriteit voorop en verzet zich tegen geweld en racisme.
  • Zelfontwikkeling: Door in een team samen te werken creëert iemand een eigen identiteit in

de groep, met zijn eigen talenten.

Missie & Visie[bewerken | brontekst bewerken]

De missie van GIDOS is om als club kansen te creëren zodanig personen met een beperking volgens hun eigen behoeften, mogelijkheden en ambities, op een gezonde en kwaliteitsvolle manier aan sport en beweging kunnen doen.

De visie is vooral gericht op het sportieve waarin het sportaanbod de expliciete rol speelt:

tafeltennis, voetbal en zwemmen

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • https://gidos.be/clubinfo
  • GIDOS VZW. Sneukelnota. Sport voor iedereen,Gits,2018
  • ROLAND VANSTEELANDT, MARC VANDEPITTE, DANIEL REYNAERT. 40 jaar gidos, Gits, 2007