Gebruiker:KatoVDK9840/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Mayatempels[bewerken | brontekst bewerken]

Mayacultuur[bewerken | brontekst bewerken]

De Mayacultuur ontstond aanvankelijk in de formatieve periode (circa 2000 v.Chr. tot 250 A.D.), maar veel Mayasteden kenden hun hoogtepunt tijdens de klassieke periode (250 tot 900). Daarna bleef de beschaving nog bestaan tot de komst van de Spaanse ontdekkingsreizigers.

De Mayacultuur vertoont veel overeenkomsten met andere Meso-Amerikaanse beschavingen. Invloeden van de Mayacultuur zijn nog terug te vinden tot in Honduras, Belize, Guatemala, het noorden van El Salvador en Mexico.

De Maya's bestaan nog altijd, ondanks dat hun klassieke cultuur reeds verdwenen is. Veel Mayatalen worden vandaag de dag nog altijd gesproken.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Mayacultuur strekte zich uit tot in de Zuid-Mexicaanse staten Chiapas, Tabasco en het schiereiland Yucatán. Ook in het noorden van Centraal-Amerika waren sporen van de Mayabeschaving te vinden.

Het totale leefgebied van de Maya’s wordt traditioneel onderverdeeld in drie kleinere gebieden: de zuidelijke hooglanden, de centrale laaglanden, en de noordelijke laaglanden.

Mayavolk[bewerken | brontekst bewerken]

De Maya's (Yucateeks Maya: maaya'ob, Spaans: mayas) zijn een volk in het zuiden van Mexico en noordelijk Centraal-Amerika. De term wordt gebruikt als overkoepelende benaming voor 29 inheemse volkeren uit dezelfde regio, die dezelfde culturele en taalkundige achtergrond hebben.

Er zijn 8 à 9 miljoen Maya's, de overgrote meerderheid is woonachtig in Guatemala en het Zuiden van Mexico (Yucatán, Quintana Roo, Campeche, Chiapas en Tabasco), met kleinere gemeenschappen in Belize, Honduras en El Salvador. In de Verenigde Staten en het noorden van Mexico bestaan relatief grote emigrantengemeenschappen.

Mayataal[bewerken | brontekst bewerken]

De Maya's hadden hun eigen speciaal schrift

De Mayatalen hebben gezamenlijk zo'n 6 miljoen sprekers. Sommige daarvan kunnen zich zelfs in een groeiend aantal sprekers verheugen, maar een aantal is bedreigd, of al uitgestorven. Naar analogie met woorden als 'Romaans' en Javaans' worden de Mayatalen soms Mayaanse talen genoemd. Een van de meest gesproken Mayatalen is het Yucateeks Maya, dat ook wel gewoon 'Maya' genoemd wordt. Met 'Klassiek Maya' wordt meestal het Maya bedoeld dat van 200 tot 900 na Chr. neergeschreven werd in een hiërogliefenschrift, en dat 'oud-Cholaans' genoemd zou kunnen worden.



Bekijk hier de link van de vlog van deze enthousiaste toerist: https://www.youtube.com/watch?v=iQC1cS47HMw&list=PLumKYTxqwjRoLe5x1sPam9wfLYJ9QqyRh&index=6