Naar inhoud springen

Gebruiker:Kristalscannerfreak/Kristalscanner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Om het je gemakkelijk te maken ben ik zo brutaal alvast je tekst vanaf de pagina Gebruiker:Kristalscannerfreak naar deze pagina te verplaatsen. VanBuren (overleg) 8 jan 2022 20:32 (CET) 

De kristalscanner ontstond in de jaren '70. Met een kristalscanner kon je opeens naar meerdere hulpdiensten luisteren. Denk hierbij aan politie, GG&GD, Brandweer maar ook naar taxi's, ANWB, Rode Kruis, bedrijven, marifoon, luchtvaart en nog meer. Voor de komst van de kristalscanner was het alleen mogelijk om onder in de FM-band te luisteren naar de datariedel van het politie semafoonnet. Als er communicatie plaatsvond dan viel de datariedel even weg zodat je de communicatie kon horen tussen het hoofdbureau en de politieauto op de straat. Voor het continue luisteren naar die datariedel moest je wel erg gemotiveerd zijn!


De komst van de kristalscanner

Dit was een verademing, je hoefde niet meer te luisteren naar die vervelende datariedel en... je kon opeens naar veel meer interessante communicatie luisteren. Het was soms net een spannend boek wat zich voor je neus afspeelde. Ook was je direct op de hoogte van incidenten die zich in je directe omgeving afspeelden. Jij wist het al terwijl een ander het in de krant moest lezen!


Nieuwe mogelijkheden

Een kristalscanner maakt gebruik van kristallen om een bepaalde frequentie te kunnen ontvangen. Kristalscanners hebben plaats voor meerdere kristallen en ook nog eens in verschillende banden. Zoals bijvoorbeeld: de politieband, marifoonband, luchtvaartband etc. Daarbij was er een nieuw fenomeen geboren namelijk het Scannen. De kristalscanner was in staat om alle kanalen [kristallen] snel af te gaan en op elk kanaal heel kort te luisteren of er communicatie was. Zodra er op het betreffende kanaal communicatie werd ontvangen hield de scanner stil op dat kanaal en werd de communicatie hoorbaar. Een ander nieuwtje was de Squelch functie. De squelch zorgde ervoor dat je de scanner zo in kon stellen dat hij bij het scannen niet steeds stopte op ruis. Een verademing voor het oor dus!


Kristallen

Om een kristalscanner te laten werken heb je kristallen nodig. Deze kristallen werden gemaakt door kwartskristallen op maat te slijpen voor een bepaalde frequentie. Eigenlijk is het niet meer dan een tot een dun plaatje geslepen stukje kristal. Zo'n kristal was dan geschikt voor de lage VHF band, de hoge VHF band of voor UHF.


(Categorie:Techniek > foute categorie) (Categorie:Kristalscanner > categorie weg, bestaat niet)