Gebruiker:Leonvanleersum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Inmiddels heeft Leon zo’n 17 jaar professionele ervaring in het commercieel vastgoed. Hij heeft diverse “takken van sport” beoefend binnen het vastgoed. Die kennis kan hij nu dagelijks inzetten bij de diverse opdrachten. Het heeft er ook voor gezorgd dat Leon een uitgebreid netwerk heeft ontwikkeld waarin vele disciplines zijn vertegenwoordigd. Doordat hij een aantal jaar in het buitenland heeft gewoond en gewerkt, heeft het zijn kijk op zaken veranderd en verrijkt.

Leon van Leersum is zijn loopbaan begonnen bij een Frans-Italiaanse projectontwikkelaar [Palladium Group]. Hij verhuurde appartementen in het hogere segment aan expats en verzorgde het hele commerciële traject. Daarna is hij gaan werken bij [Van Westrhenen Bedrijfsmakelaardij] in Almere. Toen nog een gebied dat overliep van pionierschap. Hij hield zich bezig met vastgoedtransacties van kantoren, winkels en bedrijfsruimten. Ook deed Leon het beheer, voerde taxaties uit en adviseerde projectontwikkelaars en gemeente over ontwikkeling van nieuwe lokaties. Na enkele jaren is hij overgestapt naar het internationale Jones Lang LaSalle, waarbij hij zich in de regio Den Haag met meer prominente projecten mocht bezig houden. Het was in een tijd dat bomen en kantoren tot in de hemel groeiden. Het was hier dat Leon zich al nadrukkelijker bezig hield met gebruikers van vastgoed en betrokken was bij acquisities voor (internationale) organisaties. In zijn tijd bij Jones Lang LaSalle heeft hij mede aan de wieg gestaan van onder andere RealNext, een aanbodsite voor vastgoed, en de vastgoedbarometer. In 2005 -vijf jaar na zijn overstap- is Leon voor Jones Lang LaSalle verhuisd naar Praag (Tsjechië). Zijn opdracht was om de afdeling Corporate Solutions – een afdeling die zicht bezig houdt met vastgoedtransacties voor gebruikers – te versterken en verder te laten groeien. In deze tijd heeft Leon voor vele multinationals projecten uitgevoerd in Tsjechië en Slowakije. Gelijktijdig heeft hij in Tsjechië de lokale afdeling van RICS opgezet (een beroepsorganisatie voor vastgoedprofessionals). Na één jaar telde het 80 professionele leden en had RICS een academisch opleidingsprogramma en een lezingencyclus opgezet.

In 2007 is Leon van Leersum gevraagd om bij Philips Electronics te komen werken. De interne vastgoedorganisatie ontwikkelde zich van “interne makelaar” voor Nederland tot een meer Europese regieorganisatie. Leon is aan boord gestapt als transaction manager voor Europa, Midden-Oosten, Afrika en het Indian subcontinent. Naast het begeleiden van vastgoedprojecten, heeft hij zich bezig gehouden met onder andere Het Nieuwe Werken, Lease Accounting (IFRS), duurzaamheid en het ontwikkelen van beleid en procedures. In de verdere professionalisering is Leon betrokken geweest bij het aanbesteden en outsourcen van het transactie-management voor EMEA in 2008 om vervolgens in 2009 een aanzet te maken tot het wereldwijd outsourcen van alle vastgoeddiensten. Het betrof onder andere transactiemanagement, contractmanagement en portfoliomanagement voor in totaal ca. 6 miljoen vierkante meter aan kantoren, fabrieken en logistiek vastgoed.

In 2011 heeft Leon samen met Paul Stotesbury REDEPT opgericht. Vanuit de kennis en ervaring die hij had opgedaan, besefte hij dat er behoefte is aan een ander soort dienstverlening die daadwerkelijk aansluit bij de strategie en de dynamiek van de organisaties, de klanten. Huidige dienstverleners op dat gebied zijn gegroeid als onderdeel van een makelaarsorganisatie, maar komen niet los van hun DNA als dealmaker. Evenmin is de expertise en ervaring voldoende aanwezig om te begrijpen wat die klant nu beweegt en in welk dynamisch en politiek speelveld beslissingen moeten worden genomen. Nog afgezien van de conflicterende belangen die onder één dak worden gediend.

Naast zijn dagelijkse bezigheden voor REDEPT is Leon bestuurslid van CoreNet Global Benelux, een internationale kennis- en netwerkorganisatie op het gebied van Corporate Real Estate. Als lid van het bestuur is hij betrokken geweest bij de totstandkoming van het Convenant Leegstand Kantoren, organisatie van het eindgebruikersdebat op de PROVADA en lid van de normcommissie NEN8021, die eenduidigheid moet brengen in de prestatie-eisen in de utiliteitsbouw.

Bij RICS Nederland heeft hij een aanzet gegeven tot de oprichting van de commissie integriteit die adviezen heeft gegeven over het verbeteren en handhaven van de intergriteitsstandaarden van RICS. Ten slotte is Leon van Leersum als Editorial Board Member verbonden aan het Corporate Real Estate Journal.