Gebruiker:Lignomontanus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik kijk nooit in encyclopedieën (zei Ongering...). We hebben natuurlijk wel zo'n ding thuis voor de kinderen, maar ik zou niet op het idee komen een woord te vertrouwen van wat daarin wordt meegedeeld. Oppervlakkige feitjes en weetjes, zonder kop of staart, zonder dieper verband.

(uit "Onder professoren" van W.F. Hermans)


Taalvaardigheid

nl Deze gebruiker heeft het Nederlands als moedertaal.
en-3 This user is able to contribute with an advanced level of English.
fr-3 Cette personne peut contribuer avec un niveau avancé de français.
de-3 Dieser Benutzer hat sehr gute Deutschkenntnisse.
lb-2 Dëse Benotzer ka mat erweiderte Kenntnisser van der Lëtzebuerger Sprooch zum Projet bäidroen.
it-2 Questo utente può contribuire con un italiano di livello intermedio.
ru-2 Этот участник неплохо знает русский язык.
pl-2 Ten użytkownik posługuje się językiem polskim na poziomie średnio zaawansowanym.
la-1 Hic usor simplici latinitate contribuere potest.
es-1 Este usuario puede contribuir con un nivel básico de español.
da-1 Denne bruger kan skrive dansk på et grundlæggende niveau.
el-1 Αυτός ο χρήστης μπορεί να συνεισφέρει σε βασικού επιπέδου Ελληνικά.

Lignomontanus

Naar oud geleerden-gebruik is deze benaming een latinisering van mijn werkelijke naam. Ik ben in 1948 geboren en van Nederlandse nationaliteit. Met mijn bij Amnesty International actieve echtgenote woon ik al ruim 25 jaar in een dorpje nabij Luxemburg. (Verreweg het grootste deel van onze Luxemburgse tijd hadden we het gezelschap van onze kat Katinka, die echter op 8 oktober 2005 is overleden op de gezegende leeftijd van 20 jaar en 2 maanden. Na haar overlijden hebben we in twee etappes drie nieuwe katten in huis genomen, waarvan er nu nog twee in leven zijn.

Katinka, voorjaar 2003

Toen ik in april 2005 begon voor Wikipedia te schrijven, dacht ik dat vooral te doen met als kernpunten de Russische en Poolse geschiedenis. Er bleken echter ook nog heel veel hiaten te zitten in de geschiedenis van landen dichter bij huis, te beginnen met Nederland en België. Daarom heb ik mijn prioriteiten iets verlegd. Mijn belangstellingsgebied is zeer ruim. Ook de geschiedenis van andere landen (waaronder Frankrijk, Duitsland, Italië en mijn geboorteland Indonesië), Oudheid en prehistorie, natuurwetenschappen (vooral astronomie), economie en taalkunde ontsnappen niet aan mijn belangstelling, evenmin als - van tijd tot tijd - de schone kunsten.

Ik ben hoofdzakelijk actief op de Nederlandse Wikipedia, waaraan ik sinds eind april 2005 ruim 240 nieuwe artikelen heb toegevoegd, terwijl ik ruim duizend andere heb aangevuld of gecorrigeerd. Ook op andere wikipedia's, en met name de Engelse [1], Duitse [2] en Franse [3], heb ik enkele sporen achtergelaten.

De laatste paar jaar was ik met het googlen steeds vaker op wikipedia-artikelen gestuit, aanvankelijk hoofdzakelijk op de Engelse Wiki. Wat later ontdekte ik in hoeveel verschillende talen er wiki's bestaan en dat je ook zelf bijdragen aan dit project kunt leveren. Ik had spoedig een lichte graad van verslaving opgelopen! (Na bijna anderhalf jaar stond mijn edit count [4] al bijna op 5.000; Ik heb echter gezien dat er veel gebruikers zijn die aanzienlijk erger verslaafd zijn!)

Mijn enthousiasme voor wikipedia is overigens in de herfst van 2006 wel flink gedaald na een aanvaring met de zogenaamd niet bestaande "moderatorenmacht". Op zeer botte wijze werd tot tweemaal toe een artikel van hoge kwaliteit verwijderd, omdat het in bepaalde opzichten niet aan de wikipedia-normen zou voldoen, en dat ondanks het feit dat ik al bezig was de gewenste "verbeteringen" aan te brengen. Kennelijk hebben veel moderatoren geen enkel inzicht in de werkelijke kwaliteit van artikelen. De "iedereen kan bijdragen" ideologie, waarvan de moderatorengemeenschap kennelijk doordrongen is, kan gemakkelijk ontaarden in anti-intellectualisme. Bedenk echter wel: als je stelselmatig de "intellectuelen" wegjaagt, komt het hele wiki-project in gevaar. Mijn bijdragen aan de wikipedia zijn sindsdien gedaald tot een fractie van wat voordien het geval was.

Nu, zo'n ramp is dat ook weer niet. Het hoogtepunt van mijn wiki-activiteiten vond plaats in de periode dat de Nederlandse Wikipedia van 70.000 tot 210.000 artikelen groeide. Toen waren er nog heel wat belangrijke onderwerpen waarvoor geen artikel beschikbaar was. Sindsdien heeft wikipedia een groot momentum ontwikkeld. Het aantal artikelen is sindsdien weer ongeveer verachtvoudigd. Er zijn zo langzamerhand niet meer zoveel blatante lacunes.Werk in uitvoering: Boyan Slat

diversen: Gebruiker: Lignomontanus/diversen_en_kladblok Gebruiker: Lignomontanus/bedreigde-diersoorten

WikipediaDit is een gebruikerspagina

Als u deze pagina op een andere website aantreft dan op Wikipedia, bekijkt u een zogenaamde "mirror"-website. Wees u er dan van bewust dat deze pagina verouderd kan zijn en dat de gebruiker die op deze pagina wordt genoemd geen persoonlijke betrokkenheid heeft met enige andere versie van deze pagina dan die op Wikipedia zelf. De oorspronkelijke gebruikerspagina vindt u op Wikipedia.

This is a Wikipedia user page.

If you find this page on any site other than Wikipedia, you are viewing a mirror site. Be aware that the page may be outdated, and that the user this page belongs to may have no personal affiliation with any site other than Wikipedia itself. The original page is located at Wikipedia.

Wikimedia Foundation
Wikimedia Foundation