Gebruiker:Lokaas12/Kladblok77

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Routebeschschrijving

De B101 begint in Berlijn op een kruising met de B96 en loopt in zuidoostelijke richting de stad uit. In het uiterste zuiden van de stad passeert de B101 de deelstaatsgrens met Brandenburg.

Brandenburg

De weg loopt naar het zuiden langs Großbeeren, waar op de rondweg achtereenvolgens bij Aansluiting Großbeeren-Gewerbegebiet, een trompetknooppunt, de L76 kruist en bij Aansluiting Großbeeren. een trompetknooppunt, de L40 aansluit. De weg loopt veder langs Ludwigsfelde en kruist bij Aansluiting Ludwigsfelde-Ost de A10. De weg passeert Trebbin waar ze op de rondweg bij afrit Trebbin-Ost de B246 kruist. De B101 loopt verder langs Klein Schulzendorf, Nuthe-Urstromtal, Luckenwalde en via de rondweg van Jüterbog waar op een kruising ten zuiden van het stadje de B102 en de B115 aansluiten. De B101 en de B102 lopen samen tot een zuidelijker gelegen kruising waar de B102 weer in zuidoostelijke richting afsplitst. De B101 bereikt nu de deelstaatsgrens met Saksen-Anhalt waar ze een paar kilometer doorloopt, alvorens ze weer terugkeert in de deelstaat Brandenburg.

Brandenbrg

De weg loopt verder naar het zuiden. komt door Schönewalde en kent op een kruising in Brandis de aansluiting van de B187. De weg loopt verder door Herzberg waar ze de B87 kruist, loopt door Uebigau-Wahrenbrück en loopt via de rondweg Bad Liebenwerda waar de B183 kruist. De B101 komt nu in Elsterwerda waar op een kruising de B169 aansluit, waarmee een samenloop is tot op een kruising in de rondweg van Röderland waar de B169 weer afbuigt. De weg loopt verder naar het zuiden en komt bij de deelstaatsgrens met Saksen.

Saksen

De B101 loopt verder door Großenhain, Priestewitz, Niederau. De B101 loopt nu door Meißen waar ze de B6 kruist. De weg loopt verder door Käbschütztal en kruist bij afrit Nossen-Ost de A14. De weg loopt door Nossen waar ze een samenloop heeft met de B175 en loopt in zuidelijke richting de stad uit. De B101 kruist bij afrit Siebenlehn de A4. De weg loopt verder door Großschirma, Freiberg waar ze de B173 kruist. De B101 loopt verder door Brand-Erbisdorf, Großhartmannsdorf en Pockau. De weg kruist in het gehucht Heinzebank de B174 en loopt door Hilmersdorf, Wolkenstein waar in de noordelijke deelgemeente Gehringswalde de B171 aansluit en door Annaberg-Buchholz waar ze de B95 kruist. De weg loopt verder door Schwarzenberg en Lauter-Bernsbach. De B101 eindigt in Aue op een kruising met de B169 en de B283.

Geschiedenis
Oorsprong
Kaart van de Silberstraße
Kaart van de Silberstraße

Gedeelten van de B101 vormden al in de 12e eeuw al een belangrijke rol verbinding binne Skasen. Destijds fungeerde ze in Saksen als hoofdverbinding binnen de Markgrafschaft Meißen en verbond de stad Meißen met Kloster Altzella met Freiberg en de later ontstane steden in het Ertsgebergte.

In de huidige deelstaat Brandenburg dienden gedeelten van het tracé voor den Slawen als Verkeersweg. Onder invloed van de Huis Wettin in het zuiden der Mark Brandenburg In de 13e eeuw nam de betekenis van de weg verder toe. De stad Jüterbog vormde vanwege de kruising met de west-oost verbinding die Maagdenburg via de Fläming met de regio Lausitz verbond. Tegenwoordig wordt de de B102 en de B115. Tevens was de stad Herzberg waar tegenwoordig de B87 kruist die Leipzig via Lübben, waar ze de Spree overstak, met Frankfurt in de regio Niederlausitz verbond. In 1718 stelde Adam Friedrich Zürner zijn Neue Chursächsische Post-Charte voor. Door deze aanpassing werden in de daaropvolgende jaren de zo genoemde Postmijlpalen die ook reeds in de Saksische steden stonden ook langs deze routes als wegaanduiding aangebracht. Zo staan er bijvoorbeeld tegenwoordig nog van deze, volledig gerestaureerde, palen in Herzberg en Elsterwerda.

In de 19e eeuw werden de historische verkeersroutes omgebouwd tot wegen. Het zuidelijke gedeelte van de B101 tussen Annaberg en Schwarzenberg werd in 1824 in een toenmalige Kunststraße omgebouwd. Het noordelijke gdeelte ter hoogte van Großbeeren werd daarentegen pas is 1865 opgeleverd.

Historische wegdelen

De in 1827 geopende Preußische Staatschaussee Nr. 62 die liep van Jüterbog naar Dresden. De weg diende tot aan de ingebruiknam spoorlijn Jüterbog–Röderau in 1848 gebruikt als postroute tussen Berlijn en Dresden.

De Fernverkehrsstraße 101 (FVS 101) die in 1932 werd ingesteld en vanaf 1934 in Reichsstraße 101 (R 101) werd hernoemd, liep oorspronkelijk van Berlijn naar Elsterwerda, waar ze aansloot op de 'Reichsstraße 96 naar Dresden. Het resterende gedeelte was een brede hoofdverkeersweg, in 1938 ook hernoemd werd naar Reichsstraße.

Ten tijde van de DDR binnen het wegensystem van de DDR Fernverkehrsstraße 101]] genoemd. Na de bouw van de Berliejns Muur was de wa de weg bij Großbeeren ten noorden van Heinersdorf tot 1989/1990 onderbroken.

Toekomst

Bij Freiberg is een rondweg gepland.