Naar inhoud springen

Gebruiker:Lopdop/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Japanse ideogrammen voor "Rangaku".
Het eerste teken "Ran" is een afkorting van de fonetische transcriptie voor "Holland" (geschreven 阿蘭陀 "O-Ran-Da", afgekort tot het middelste teken 蘭 "Ran"). Het tweede teken "Gaku" betekent "Studie/Kunde".

Rangaku (Japans: 蘭学) is de studie van het Westen (Europa) zoals deze lange tijd in Japan is bedreven gedurende de tijd dat de Hollandse handelspost op Dejima de enige verbinding met het westen was. Tijdens het sakoku tijdperk tussen 1640 en 1853 was Japan namelijk afgesloten voor buitenlanders, met uitzondering van Koreanen, Chinezen en Nederlanders. Rangaku was voor twee eeuwen het doorgeefluik[1] tussen het westen en Japan. Nederlanderse handelaren brachten kennis naar Dejima waar rangakusha deze kennis vertaalde naar het Japans en op deze manier meer te weten kwamen over de westerse medische plantkunde, geneeskunde, astronomie, cartografie, geografie, natuurkunde, scheikunde, sociale en militaire wetenschappen en technieken. Toen in 1853 door toedoen van de Amerikaan Matthew Calbraith Perry de sakokuperiode eindigden en Japan zich openstelde voor de wereld was bevoorrechte positie van de Nederlanders voorbij, en verkreeg Japan kennis uit het westen direct van grootmachten als Frankrijk of de Verenigde Staten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na 1639 was de Vereenigde Oostindische Compagnie de enige westerse handelspartner die nog in Japan gedoogd werd, waarbij hun doen en laten wel streng werd gecontroleerd. Aanvankelijk was een jaarlijks bezoek aan Edo de enige gelegenheid het kleine eilandje Dejima te verlaten. De vreemdelingen op het eiland waren echter een bron van informatie voor de Japanners, die boeken over westerse wetenswaardigheden kochten en vertaalden en via hen interessante zaken uit het westen verkregen, zoals klokken. Er werden ook technische demonstraties gehouden, bijvoorbeeld van elektrische verschijnselen en in het begin van de negentiende eeuw van een heteluchtballon.

Beschrijving van een microscoop in Verschillende verhalen over de Hollanders, 1787

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rangaku van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
  1. Grant K. Goodman (200). Japan and the Dutch 1600-1853, pp. 9.