Naar inhoud springen

Gebruiker:M.botterman/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Haystack is een computerprogramma voor ondermeer encryptie. Het werd gepromoot als een instrument om internetcensuur te omzuilen in Iran . Kort na de release van de eerste testversie concludeerde men dat de software niet voldeed aan de gedane beloften over de functionaliteit en veiligheid, en zouden de computers van haar gebruikers kwetsbaarder zijn geworden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Haystack werd opgericht in het kader van de vermeende golf van internet activisme tijdens de Iraanse verkiezingen van 2009. Er was een grote hype rond het Haystack-project. Tijdens een televisiereeks, The Virtual Revolution, op de BBC werd de software een eerste keer voorgesteld aan het grote publiek. Het project bestond uit een enkele programmeur en woordvoerder, Austin Heap, een software-ontwikkelaar, gevestigd in San Francisco, Californië. Austin noemde zijn project het Censorship Research Center. Vroeg tijdens het project beweert Heap dat hij een handleiding heeft ontvangen over de Iraanse software van een Iraanse ambtenaar.

Na kritiek van ondermeer Jacob Appelbaum en Danny O'Brien verscheen op 13 september 2010 in de Washington Post dat de veiligheidseisen niet werden voldaan en dit leidde tot een opschorting van het testen van Haystack. Een bericht op de voorpagina van de Haystack website bevestigde het rapport en luidde als volgt: "We have halted ongoing testing of Haystack in Iran pending a security review. If you have a copy of the test program, please refrain from using it."

Shutdown[bewerken | brontekst bewerken]

Het ontslag van de enige programmeur aan het project, Daniel Colascione, betekende dan ook effectief het einde van de ontwikkeling van de Haystack project. De website van het project is eveneens offline gehaald.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]