Gebruiker:Marijke Jacobs/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Schoolcomplex ontworpen door architect Emiel Van Averbeke, gelegen in de Antwerpse wijk Luchtbal, tussen Quebecstraat, Generaal Simondslaan, montrealstraat en Bostonstraat.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Rond het gebouw vind je plantsoenen die afgesloten zijn van de straat door een laag gemetselde muur. Het gebouw bestaat uit één of twee verdiepen en heeft een plat dak. Binnen vindt men twee speelplaatsen. Een volledige beschrijving van het interieur vind je op de site van inventaris onroerend erfgoed. pandnummer ID206838.

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

In 1931 werden de eerste plannen ingediend voor het bouwen van het gebouw. In een ministerieel besluit van minister R. Petijean werden de voorschriften opgenomen waar het gebouw aan moest voldoen. Het uiteindelijke ontwerp is van hande van hoofdstadsbouwmeester Emiel van Averbeke. De uitvoering gebeurde in twee fases. De eerste fase werd voltooid en ingehuldigd in 1938 door toenmalig burgemeester Camille Huysmans, de tweede fase in 1941.

Tijdens WOII werd het gebouw gebruikt door Duitse bezettingstroepen en in 1944 door Amerikaanse troepen. De klassen werden toen ondergebracht in noodbarakken. Vanaf 1945 wordt het gebouw gebruikt door het onderwijs.

In 2007 werd een onderzoek gestart om het gebouw het statuut van beschermd erfgoed te geven. In 2009 werd dit effectief beschermd erfgoed.

Zwembad[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw beschikt over een zwembad. Hier zijn nu nog veel van de originele elementen bewaard gebleven. Het zwembad wordt gebruikt door de leerlingen van de school zelf en door leerlingen van scholen uit de omgeving.

In 2011 werd gevreesd dat het zwembad zijn deuren moest sluiten. Er moesten verplichte renovatiewerken gebeuren, waar geen budget voor uitgetrokken was. Door protest van de school en buurtbewoners is er toch geld vrijgemaakt en kon het zwembad open blijven.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Momenteel worden de beide speelplaatsen gerenoveerd.
  • De school die er nu huisvest is Basisschool 'De optimist', voorheen 'De Zwemschool'.







Schoolgebouw Quebecstraat[bewerken | brontekst bewerken]

Schoolcomplex ontworpen door architect Emiel Van Averbeke, gelegen in de Antwerpse wijk Luchtbal, tussen Quebecstraat, Generaal Simondslaan, montrealstraat en Bostonstraat.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Vrijstaand grosso modo rechthoekig schoolcomplex dat het volledige bouwblok tussen Quebecstraat, Generaal Simondslaan (voorheen Canadalaan), Montreal- en Bostonstraat inneemt. De resterende stroken rond het gebouw zijn ingevuld met plantsoenen en afgeboord met een laag gemetseld muurtje parallel aan de straat. Het scholencomplex is opgebouwd uit balkvormige vleugels van één of twee bouwlagen onder plat dak en omsluit twee inpandige speelplaatsen. De hier gebruikte stijl is het best te omschrijven als 'romantisch kubisme'.

Het skelet van gewapend beton is ingevuld met Boomse machinesteen; straat- en koergevels zijn volledig bekleed met geelkleurige baksteen, bruinrode plinten, muurdammen, bloembakken en muurtjes. De Vensteromlijstingen, doorlopend lijstwerk en schoorsteenplaten zijn uitgevoerd in blauwe hardsteen. De oorspronkelijke ramen van staal zijn in 1968 en verder vervangen door zware kaders van witgeschilderd hout, deze ramen zijn aan de westgevels al door PVC-ramen vervangen, de hoekramen in de trappenhuizen werden ingevuld met glasprofielen. De beglaasde stalen deuren zijn nog origineel net zoals een aantal ramen met glastegels in beton. Keramische tegels zijn veel gebruikt, parket werd in veel mindere mate gebruikt.

De plattegrond vertoont rechthoekige, haaks op elkaar gestelde en veelal uitgebouwde vleugels. Het complex is volledig onderkelderd.

De twee verharde, met bomen beplante speelplaatsen hebben een verschillend niveau. Ze zijn gescheiden door een opengewerkte scheimuur met vaste zitbanken, bekleed met gele granito, en een aan weerszijden overstekende luifel. Een doorlopende luifel is ook aangebracht over de volledige lengte van noord- en zuidgevel. In 2012 is er door de onderwijsinspectie beslist dat uiterlijk tegen september 2015 werken moeten uitgevoerd worden aan de beide speelplaatsen, Indien hier geen gevolg aan gegeven wordt dreigt de school gesloten te worden.

Het interieur is sober. De oorspronkelijke bevloering van gangen en klaslokalen met roodbruine tegels en donkerdere banden bleef grotendeels bewaard, evenals de parketvloeren in het administratieve gedeelte en in de voormalige speelklassen van de kindertuin. De binnenmuren zijn bepleisterd en beschilderd. De buiten- en tochtdeuren op de begane grond zijn beglaasde, stalen vleugeldeuren met verchroomde onderdelen. De overige binnendeuren zijn houten paneeldeuren. De treden van de bordestrappen zijn met bruinrode graniet bekleed; de gesloten leuningen hebben geschilderde, gemetalliseerde ijzeren buizen als handgreep. In de klassen is het oorspronkelijke verhoog met marmeren trede voor het schoolbord nog aanwezig. De middengang op de bovenverdieping van de zijvleugel aan de Bostonstraat heeft lichtkoepels. De luxueuzer ingerichte hallen vertonen bruinrode en witte marmeren vloertegels en bruinrode marmeren traptreden. De brede trap naar de turnzaal heeft in het midden van het onderste gedeelte een dubbele, buisvormige koperen handgreep, de handgrepen van de bovenste vluchten gaan bovenaan over in gelijkaardige buisleuningen die hier als borstweringen dienst doen.

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

De school werd opgericht als lagere meisjes- en jongensschool en kindertuin, met zwembad, publieke douches en openbare bibliotheek. In 2007 werd een onderzoek gestart om het gebouw het statuut van beschermd erfgoed te geven en in 2009 werd dit gebouw effectief een beschermd monument.

De grond werd aangekocht in 1929 en in 1931 werden de eerste plannen ingediend. Op 25 mei verscheen een ministerieel besluit van minister R. Petijean betreffende scholenbouw. Het besluit omvatte voorschriften met betrekking tot de inplanting, de terreingrootte, de toegang tot de school, de afmetingen van lokalen en trappen, de bevloering, de verlichting, de verluchting, de verwarming, de brandveiligheid, het meubilair, de bibliotheek en de leeszaal, de werkplaatsen voor handenarbeid en voor huishoudkunde, de speelplaats, de sanitaire voorzieningen, het kantoor en de woonst van de directeur. In het gewijzigde en definitieve ontwerp door hoofdstadsbouwmeester Emiel Van Averbeke, dat van 1935 dateert werden de meeste van deze voorschriften toegepast. De uitvoering in twee fasen gebeurde van 1935 tot 1941. De eerste steenlegging door schepen Willem Eekelers vond plaats op 6 juni 1937. In de eerste fase, voltooid in 1938 en door burgemeester Camille Huysmans op 18 december 1938 ingehuldigd, werd de meisjesschool met zwembad, turnzaal, publieke douches en bibliotheek afgewerkt. In de tweede fase, beëindigd in 1941, werd de jongensschool afgewerkt. In mei 1940 werden Duitse bezettingstroepen in de nieuwe school gehuisvest en in september 1944 Amerikaanse troepen, zodat de klassen in noodbarakken moesten worden ondergebracht. Vanaf september 1945 tot op heden staan de schoolgebouwen ter beschikking van het onderwijs.


Zwembad[bewerken | brontekst bewerken]

De muren in het zwembad zijn volledig met witte tegels bekleed, het bad zelf met blauwe. In de kleedruimtes bevinden zich nog originele tegelwanden en -vloeren. In de cabines zijn de houten zitbakjes en schabjes nog bewaard.

Het zwembad wordt gebruikt door de leerlingen van de school zelf, maar ook leerlingen van andere scholen in de omgeving komen hier zwemmen. In 2011 werd er gevreesd dat het zwembad zijn deuren moest sluiten wegens noodzakelijke renovatiewerken die niet gebudgetteerd waren. Maar door protest van de school en buurtbewoners is er toch geld vrijgemaakt voor de renovatie en kon het zwembad open blijven.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Momenteel worden de beide speelplaatsen gerenoveerd.
  • De stedelijke school die nu huisvest in dit gebouw is basisschool 'de optimist'.
  • Vroeger heette deze school 'De zwemschool', verwijzend naar het zwembad dat aanwezig is.

bronnen[bewerken | brontekst bewerken]