Gebruiker:Marlynblues/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mee bezig Mee bezig
Aan deze pagina of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.

Torpedo, of Torpedo 1936, is een Spaanse Strip serie geschreven door Enrique Sánchez Abulí en getekend door Jordi Bernet, die de avonturen verbeeldt van de schurk Luca Torelli, een harteloze huurmoordenaar, en zijn sidekick Rascal, beiden actief in de georganiseerde misdaad van New York tijdens de 'Grote Depressie' in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De serie werd oorspronkelijk ontwikkeld door Abulí en veteraan-kunstenaar Alex Toth, die de eerste twee verhalen tekende in 1981. De samenwerking eindigde toen Toth besloot dat hij Abulí's donkere humoristische kijk op de mensheid niet deelde en zich terugtrok uit het project. Hij werd vervangen door Jordi Bernet, wiens ruwe, hoewel gestileerde, artistieke stijl goed paste bij het donkere en gewelddadige onderwerp.

Torpedo 1936 werd voor het eerst gepubliceerd in nummer 32 (februari 1982) van het Spaanse horror stripmagazine ''Creepy''. In de eerste twee uitgaves was Toth verantwoordelijk voor het tekenwerk, vanaf nummer 34, met het verhaal De perro a perro, was Bernet verantwoordelijk voor de tekeningen. Torpedo werd verder belicht in verschillende Spaanse stripmagazines, zoals Thriller, Comix International, Totem el comix , Co & Co en Viñetas, albums werden gepubliceerd en vertaald in verschillende talen. De publieke respons op de serie was aanzienlijk en werd bekroond met de Angoulême Best Foreign Album Award 1986. Uiteindelijk werd in mei 1991 ook een speciaal tijdschrift genaamd Luca Torelli es Torpedo uitgegeven.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Luca Torelli is geboren in Sicilië rond 1903, in een arme, gebroken familie gekenmerkt door echtelijk geweld. Zijn ouders worden verondersteld Vittorio Torelli en Luciana Petrosino te zijn, hoewel de echte vader van zijn oudere broer eigenlijk hun grootvader was (die zijn eigen dochter heeft verkracht) en het wordt geïmpliceerd dat Luca's eigen biologische vader de lokale maffioso koning was, die Luciana verkrachtte in ruil voor vreedzaam bemiddelen in de vete tussen de Torellis en de Petrosinos. Luca verliest zijn oudere broer aan een zware mishandeling door hun dronken vader, en orkestreert vergelding op laatstgenoemde door een wraakzuchtige buurman te gebruiken als onwetend medium voor zijn wraak, en ziet uiteindelijk zijn moeder sterven van verdriet over de opeenvolgende sterfgevallen van haar oudste zoon en echtgenoot, waarna hij opgenomen wordt door zijn oom Vincenzo. Ondanks het feit dat hij de dood van zijn vader bewerkstelligde door toedoen van hun buurman, het voorouderlijke gebruik van vendetta dient gehoorzaamd en Luca doodt hem met de hulp van zijn oom; dit wordt geïmpliceerd als zijn eerste directe moord. Hierdoor wordt hij gedwongen om als tiener naar Amerika te vluchten, waar hij werkt als een schoenpoetser, zo ontmoet hij een schofterige politieagent genaamd MacDonald die hij uiteindelijk neerschiet, vervolgens is hij betrokken bij andere wetsovertredingen, zoals bankovervallen, die ook eindigen in moorden, en uiteindelijk de mantel van huurmoordenaar aantrekt ("torpedo" is jargon uit de jaren 1920 voor een contractmoordenaar). Enige tijd later krijgt hij een Pools-Amerikaanse sidekick genaamd Rascal.

Vanaf nu is het moeilijk om een lineair verhaal te handhaven omdat daarvoor te vaak bruikbare data ontbreken (uitgezonderd incidentele details zoals de Volstead Act, de uitbarsting van de Spaanse burgeroorlog en, later in de serie, de Cubaanse revolutie). Afgezien van Rascal en personages in flashback-verhalen, zijn er weinig terugkerende personages en worden er weinig data gegeven voor zijn huidige verhalen. Het enige significante terugkerende karakter is een vrouw genaamd Susan die Torelli consequent te slim af is. Ze verschijnt in het eerste verhaal van Bernet (De perro a perro), een tweede nog in een vroeg stadium (La dama de los camelos) en in een van de laatste (El día de la mala baba). Er wordt gezegd dat ten minste dertien jaar zijn verstreken tussen haar tweede en derde optreden; ze wordt verondersteld een spraakmakende prostituee te zijn in de eerste twee (en van wier diensten in het verleden door Torelli zelf gebruik werd gemaakt), en een 'hervormde' kersverse weduwe, huisvrouw en moeder (die, volgens Torelli, "haar [oude en rijke] echtgenoot het hiernamaals in had gewipt") in de derde.